Wat kun je doen tegen cellulite?

Over hoe het ontstaat is nog niet veel bekend, maar als je er last van hebt dan is de kans groot dat je er dolgraag van af wilt komen. Vaak wordt gezegd dat als je het eenmaal hebt, dat je het dan maar moet accepteren, omdat je er heel weinig aan kunt doen. Maar is dat echt waar? Laten we eens kijken naar de mogelijkheden om het te minimaliseren op een manier die bijdraagt aan je algehele gezondheid.

 

Wat is cellulite precies en hoe ontstaat het?

Cellulite (sinaasappelhuid) houdt in dat je onderhuidse bindweefsel op je bovenbenen, heupen en soms buik en armen, is veranderd waardoor er putjes in je huid ontstaan en de vetophoping zichtbaar wordt.

 

Er zijn meerdere oorzaken waardoor cellulite kan ontstaan en dat begint met je genen. Je hebt er aanleg voor of niet, zo simpel kan het zijn. Je leefstijl speelt een grote rol. Zo kan een te hoge suikerinname en de verkeerde voeding in algemene zin ervoor zorgen dat je er veel meer last van hebt. Hetzelfde geldt voor overgewicht. Naarmate we wat ouder worden neemt de kans ook toe, doordat ons bindweefsel wat zwakker wordt.

 

En je hormonen?

Ja ook zij spelen weer een belangrijke rol. Vaak is er sprake van een verhoogd oestrogeen ten opzichte van testosteron, waardoor cellulite verergert. Oestrogeendominatie kan ontstaan door bijvoorbeeld een te hoog vetpercentage of het gebruik van de anticonceptiepil. Een goede productie van het schildklierhormoon is ook nodig, aangezien deze onder andere de doorbloeding regelt. Voel maar eens, je bovenbeen met cellulite is vaak wat kouder in vergelijking met andere lichaamsdelen.

 

Wat kun je er aan doen?

Gelukkig weet men inmiddels dat je er wel degelijk wat aan kunt doen en het heeft alles met je leefstijl te maken. Ik heb de adviezen voor je op een rijtje gezet.

 

Kies voor krachttraining

Door onvoldoende beweging neemt je spiermassa af en wordt je huid slapper. Cellulite tegengaan of bestrijden vraagt om flinke krachttraining van de grote spiergroepen, waaronder natuurlijk je benen. Ga zelf aan de slag of vraag om hulp en ga voor setjes van 6 tot 12 herhalingen, waarbij je echt een overload creëert. Doe vooral geen lange duursport, want daar krijgt je lichaam alleen maar stress van. Met twee tot drie keer per week een krachttraining van 40 – 45 minuten kun je al mooie resultaten behalen. Je spiermassa neemt toe, je huid komt onder meer spanning te staan en dan is er minder plek voor vetweefsel.

 

De juiste voeding

Het zal je niet verbazen dat toegevoegde suikers, alcohol en alle sterk bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Ook zoethout in thee en drop zijn niet bevorderlijk, omdat ze je testosterongehalte verlagen. Deze uit je eetpatroon bannen heeft eigenlijk voor je hele lijf voordelen, maar ook specifiek om overgewicht en cellulite tegen te gaan.

 

Kies verder voor:

  1. Appelazijn: helpt cellulite verminderen door de aanwezige mineralen magnesium, calcium en kalium, die helpen bij het afvoeren van gifstoffen en het vocht vasthouden verminderen. Neem ’s ochtends na het opstaan een groot glas water met een scheutje appelazijn.
  2. Knoflook: stimuleert het metabolisme en de vetverbranding. Het is ook goed voor de doorbloeding, stimuleert gewichtsverlies en gaat laaggradige ontstekingen tegen.
  3. Groene thee: bevat stofjes die de afbraak van collageen tegengaan en het versnelt onze stofwisseling. Je kunt het beste de losse blaadjes nemen in plaats van groene thee in theezakjes.
  4. Citroen en limoen: stimuleert de doorbloeding van de huid en helpt bij de verwijdering van gifstoffen uit je lichaam. Je kunt je dag ook starten met een groot glas water met een scheutje citroensap (of wissel het af met appelazijn) want het verbetert de spijsvertering gedurende de hele dag.
  5. Groenten: probeer per dag zo’n 400 gram groenten te eten, waaronder groene groenten, die de elasticiteit van je huid bevorderen en koolsoorten voor het stofje DIM. Dit ondersteunt de lever bij de afbraak van het hormoon oestrogeen.
  6. Bottenbouillon: met de leeftijd verlies je spierweefsel en daarvoor in de plaats komt vaak vetweefsel. Daarnaast verliest je huid collageen, waardoor het allemaal niet meer zo strak zit als voorheen. Regelmatig Een zelfgemaakte bottenbouillon gaat dit proces tegen.

En verder..

Er zijn nog twee factoren waar je aandacht aan kunt besteden. Zo is voldoende slaap heel goed, omdat je zo profiteert van de testosteronpiek die tijdens een goede nachtrust ontstaat. Chronische of langdurige stress daarentegen moet je zoveel mogelijk zien te vermijden.

 

Gaat hiermee al je cellulite helemaal verdwijnen? Waarschijnlijk niet, maar het zal je helpen het tot een minimum terug te brengen en dat is ook heel fijn, toch? 

Proeft dit naar meer?

Ben je klaar voor actie en wil je meer waardevolle tips ontvangen die echt werken? Meld je hieronder aan en ontvang ze wekelijks gratis in je mailbox zonder dat je er iets voor hoeft te doen. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches