Wat te doen als je last van een verlaagd libido?

Je seksleven, het is meestal geen thema waar je het gemakkelijk met anderen over je hebt. Zeker niet als je er zelf ontevreden, of zelfs diep ongelukkig over bent hoe het momenteel gaat.

In mijn praktijk krijg ik van mijn cliënten regelmatig te horen dat ze last hebben van een laag libido. De vrouwen in kwestie worstelen ermee dat ze al enige tijd minder of geen zin meer hebben in seks en dat ze zo moeilijk opgewonden raken. Ik merk dat het hen hoog zit. Ze willen weten hoe het komt en wat ze eraan kunnen doen om hun plezier in seks weer te herstellen.

 

Is het de overgang?

Soms denken vrouwen dat het erbij hoort. Je wordt ouder en daarmee dooft het vlammetje van je seksleven. Toch hoeft dat niet helemaal zo te zijn. Wie weet zit je in de overgang en ben je druk bezig met een transitie naar de volgende levensfase. In dat geval kan het zijn dat je je eerst moet concentreren op iets anders, namelijk jezelf, je innerlijk. Maak je geen zorgen als je verlangen niet naar buiten is gericht en niet wordt aangewakkerd door anderen. De kans is groot dat het weer terugkomt in de vorm van een nieuwe seksualiteit en sensualiteit.

Vaak wordt de overgang als oorzaak bestempeld, maar dat is te gemakkelijk. Het vergt enig onderzoek om te achterhalen wat de reden kan zijn dat je zin in seks op een lager pitje staat, want mogelijk gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische of relationele factoren.  Pak dit moment om het voor jezelf te doorgronden. Je kunt altijd groeien en veranderen, ook na je vijftigste is het niet te laat om je vrouwelijke kracht te ontdekken. De overgang kan juist het moment zijn om te gaan voor een rijker liefdesleven.

In dit artikel neem ik je mee naar veelvoorkomende oorzaken en geef ik je vervolgens tips hoe je je situatie kunt verbeteren.

 

Vaginale droogheid

Naarmate we ietsje ouder worden gebeurt er op hormonaal vlak veel in ons lichaam. Tijdens de overgang neemt de productie van de geslachtshormonen af.  Door de afname van het hormoon oestrogeen wordt onder andere het slijmvlies van de schaamlippen en de vagina minder elastisch en kwetsbaarder. Ook wordt er minder vaginale afscheiding geproduceerd, waardoor de natuurlijke weerstand van de vagina vermindert en er een droog gevoel kan ontstaan. Door deze veranderingen kan je pijn krijgen tijdens het vrijen. Als natuurlijke reactie op de pijn trekken de bekkenbodemspieren samen, waardoor de vagina nog droger kan worden.

TIP: Maak bespreekbaar met je partner dat vrijen op deze manier pijn doet en stop ermee. Dat lijkt misschien logisch, maar ik ken vrouwen die in een patroon vastzitten. Ze willen hun partner niet teleurstellen en houden het liever voor zichzelf. Een oplossing kan zijn dat je nagaat wat je nodig hebt om in stemming te komen. Je kunt ook heel praktisch kiezen om voortaan een goed glijmiddel op siliconenbasis te gebruiken.

Vraag om hulp. Als de pijn aanhoudt of als je hierdoor geen seksleven meer hebt, zoek dan hulp bij een gynaecoloog of een seksuoloog.

 

Een verminderd seksueel verlangen

Naast oestrogeen is er nog een hormoon, die een belangrijke rol speelt in onze seksualiteit en dat is testosteron. Het is verantwoordelijk voor onze lust. Tijdens de overgang neemt dit hormoon af en wordt alleen nog in kleine hoeveelheden aangemaakt. Dat kan een verklaring zijn dat we minder zin in seks ervaren.

Vergeet ook niet dat vrouwen over het algemeen meer tijd nodig hebben om in de stemming te komen.

TIP: je kunt de aanmaak van testosteron stimuleren door regelmatig aan krachttraining te doen. Dat is niet alleen goed voor je spierweefsel, maar ook om het testosteron level te verhogen. Van belang is ook dat je je partner meeneemt in de fase waarin je verkeert. Leg uit dat het wat langer voor je duurt om in de stemming te komen en kijk samen wat je kunt doen om jouw seksprikkels op gang te krijgen.

 

Het spannende, onvoorspelbare element is verdwenen

Na vele jaren met dezelfde partner kan het ook ’n beetje een routine worden, zonder dat het nog enige verrassende elementen in zich heeft. Seks krijgt het stempel van een verplicht nummer op de zaterdagavond en uiteindelijk heb je er niet zoveel zin meer in. Vrouwen vertellen mij wel eens dat ze met hun partner besloten hebben dat seks geen onderdeel meer uitmaakt van hun relatie en dat ze vrolijk verder leven. Dat kan natuurlijk ook.

TIP Weet dat er sleur kan ontstaan in je seksleven. Je bepaalt echter samen de regels en als jullie je beiden er goed bij voelen, is het prima. Je kunt het er ook met elkaar over hebben wat je spannend vindt en wat je leuk zou vinden om te doen om in de stemming te komen. Soms voelen vrouwen enige geremdheid hierbij, die overwonnen mag worden.

 

De drukte van alle dag

We hebben bijna allemaal een druk leven, gevuld met verschillende rollen die wij op ons nemen: denk aan je werk, de kinderen, je rol als mantelzorger, een druk sociaal leven en ga zo maar door. Daarnaast leven we in een tijd die veel van ons vraagt en waarin de lat altijd hoog ligt. Het zijn factoren die – bewust of onbewust – onze stresslevels flink kunnen verhogen.

Als er iets is wat onze libido doet slinken als sneeuw voor de zon, dan is het stress. Door de verhoogde cortisollevels staan we continu in paraatheid om te vechten of te vluchten. We staan “aan” en ervaren een continu gevoel van gejaagdheid.

Om in de stemming te komen voor seks is precies het tegenovergestelde nodig. Daarbij komt dat stress bepaalde overgangsklachten als opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen kunnen bevorderen. Vandaar dat het zo belangrijk is om ruimte te maken voor de tegenpool van stress, namelijk ontspanning.

TIP: Door alles wat er in ons leven afspeelt, lopen we het risico onszelf een beetje uit het oog te verliezen. Voordat je het weet is je agenda vol en is er amper ruimte voor “me-time”, terwijl dat zo belangrijk voor je is. Je hebt het nodig om op een leuke manier door de overgang te komen en op zoek te kunnen gaan naar “de nieuwe jij”. Maak daarom tijd vrij voor jezelf om op ontdekkingstocht te gaan. Ga leuke dingen doen, ga op zoek naar wie je wilt zijn, wat je nog wilt doen in de 2e helft van je leven en welke (seksuele) verlangens je hebt.

Als je daar meer ruimte voor maakt, dan is de kans groot dat je meer openstaat voor seks.

 

Een negatief zelfbeeld

Ons lichaam verandert met de jaren en het kan goed zijn dat je er niet meer zo jong en sexy uitziet als je zou willen. Je houdt vast aan een beeld wat niet meer bestaat en hebt daar een oordeel over. Vaak gevoed door de media maken we onszelf wijs dat we niet meer meedoen en wij ons afgeschreven voelen.

Wees je ervan bewust dat dit een beeld is dat we onszelf opleggen. Ik ken namelijk genoeg 50+ vrouwen die juist enorm sexy en sensueel zijn. Hun zelfbeeld is positief, ik zie hoe zij bewust in het leven staan en het gevoel uitdragen dat het nu hun beurt is om heerlijk te genieten. Ze houden van zichzelf, ook met ’n buikje, grijze haren en slappere borsten. Ze bruisen van energie omdat zij dat willen en niet omdat iemand anders dat van hen verlangt.

Een positief zelfbeeld begint met accepteren dat je helemaal goed bent, zoals je nu bent. Je bent waardevol, je hebt levenservaring en je hebt je al bewezen op verschillende vlakken. Hoe fijn is het om die druk van je schouders af te laten glijden en vanaf nu jezelf centraal te stellen?

 

Vind opnieuw de weg naar je vrouwelijke kracht

Mocht je je om diverse redenen niet meer goed in je vel voelen of je vrouwelijkheid weer tot bloei willen brengen, laat mij je dan helpen.

Het is heel lastig om zelf op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en wat je kunt doen om je in je nieuwe identiteit weer sexy en sensueel te voelen.

Vaak gaat er een aantal stappen aan vooraf, zoals alles eens op een rijtje zetten. Verschillende vragen kunnen naar boven komen en daarbij kan ik jou coachen. Heb je zoiets van “ja, dat wil ik”, maak dan een afspraak met me voor een gratis intakegesprek.

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches