Is stoppen met snoepen een kwestie van wilskracht? - Brenda van Wegen

Is stoppen met snoepen een kwestie van wilskracht?

In mijn praktijk spreek ik regelmatig vrouwen, die er ontzettend van balen als ze zijn bezweken onder die sterke drang naar bepaalde voeding. Hun wilskracht was op dat moment onvoldoende sterk om te voorkomen dat die halve reep chocola (of snoep, brood, zoute nootjes) naar binnen ging.


Herken je dat?

Zeker als je een nacht slecht hebt geslapen, gestrest bent of gewoon moe, dan is de kans aanwezig dan je een sterke drang hebt naar voeding die waarschijnlijk minder goed voor je is. Onder normale omstandigheden kan je het makkelijk laten staan. Ik heb nieuws voor je:


Zo’n sterke drang naar bepaalde voeding heeft niks te maken met een gebrek aan wilskracht!

Eetbuien als deze zijn waarschijnlijk een van de meest gebruikelijke struikelblokken als je graag een gezonde leefstijl nastreeft of een paar kilo’s wilt afvallen. Het is een soort sabotage, dus als je er aan toegeeft dan krijg je ook vaak van die schuldgevoelens.


Maar waar komen ze nou eigenlijk vandaan?

Waarom is het zo moeilijk om er niet aan toe te geven, ook al wil je het echt niet? Vaak is het je oerbrein die dusdanig sterke signalen afgeeft, dat het bijna onmogelijk is om ze te weerstaan. Je oerbrein houdt enorm van zoet (energie binnenhalen) en wordt sterker als je niet zo lekker in je vel zit.


Uit recent onderzoek blijkt overigens dat het niet alleen je hersenen zijn die hierbij een grote rol spelen, maar ook je darmen! Die miljoenen goede, slechte en neutrale bacteriën die in je darmen leven beïnvloeden wel degelijk jouw gedrag. De bacteriën in jouw darmen staan in contact met je hersenen. Als je hen de verkeerde voeding geeft, zoals bijvoorbeeld suiker, dan zullen de bacteriën die dat lekker vinden (candida) de overhand nemen. 


Zij sturen signalen naar je hersenen voor nog meer ongezonde voeding. Als je eten daarentegen bestaat uit vezelrijke voeding die vol met voedingsstoffen zit, dan zijn het de goede bacteriën die aan je hersenen laten weten dat je goed gevoed bent en er geen behoefte is aan appeltaart. Dus, simpel gezegd: als je de voeding vermijdt die bij jou ’n eetbui veroorzaakt, dan stopt het eigenlijk al voordat het begint.


De juiste voeding voor je bacteriën

Dus, om die sterke drang naar bijvoorbeeld suikerrijke voeding te stoppen moet je de juiste voeding eten voor je goede bacteriën. Vaak hebben we het dan over vezelrijke voeding, zoals asperges, artisjokken, avocado, bonen, broccoli, chiazaad, knoflook, volkoren granen, fruit en peulvruchten. Die vezels kan je lichaam zelf niet verteren, daar hebben we goede bacteriën voor nodig.


Be happy!

Vezels doen nog meer dan eetbuien tegengaan, ze kunnen ook je humeur boosten. Het is goed om te weten een neurotransmitter als serotonine (“het gelukshormoon”) voornamelijk in je darmen wordt aangemaakt. Een betere gesteldheid van je darmen en bacteriepopulatie leiden dan ook tot een beter humeur en emotionele gezondheid.


Gebrek aan voedingsstoffen

Er zijn natuurlijk nog andere oorzaken te noemen die ertoe kunnen leiden dat je een hele specifieke behoefte hebt aan bepaalde voeding. Want je lichaam is dusdanig slim dat het kan vragen naar bepaalde voedingsstoffen als daarvan een tekort wordt gesignaleerd. Een goed voorbeeld is chocola: vaak is het zo dat vrouwen die bij tijd en wijle een enorme trek daarin hebben, kampen met een magnesiumtekort. Vlak voor de ongesteldheid heeft het vaak te maken met een serotoninetekort.


Hoe zorg je voor je bacteriën?

  • Eet zo’n 30 gram vezels per dag. Mocht je dat nu nog niet doen, bouw het dan langzaam op zodat je lichaam eraan kan wennen.
  • Zorg ervoor dat iedere maaltijd bestaat uit vezels, langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Op deze manier krijgt je darmflora voldoende vezels, voorkom je eetbuien en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.
  • Stop met suiker: als je de suikerrijke producten mijdt en oog houdt voor de toegevoegde suikers in levensmiddelen, dan voorkom je dat je lichaam ernaar blijft vragen.
  • Zorg voor variatie: probeer niet iedere ochtend hetzelfde ontbijtje te eten en varieer zoveel mogelijk met groente- en fruitsoorten. Zo krijg je steeds andere voedingsstoffen binnen en dat houdt je darmflora gezond.

Wie is de baas?

Goede vraag. Ik kies voor de bacteriën in je darmen, want die stimuleren een bepaalde drang naar voeding en ze beïnvloeden je humeur, maar uiteindelijk bepaal jij natuurlijk wat voor voeding zij krijgen. 

Als jij goed voor hen zorgt, dan zorgen zij goed voor jou!

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders