Waarom te snel eten zo slecht voor je is - Brenda van Wegen

Waarom te snel eten zo slecht voor je is

Ben jij ook iemand die vaak snel en zonder aandacht achter de computer of zelfs achter het stuur, een maaltijd wegwerkt? Onder het motto: hap, slik, weg..

 

Hoe vaak gebeurt het dat je “even snel” iets moet eten tussen al je drukke dagelijkse bezigheden door? Of ben je van mening dat langzaam en met aandacht eten een vorm van tijdverlies is? Weet in ieder geval dat het een slechte gewoonte is, want te snel eten is niet goed voor je.


Te snel en zonder bewuste aandacht eten komt vaak voor

Veel vrouwen die ik spreek eten hun maaltijd gehaast op, zonder dat ze er met hun gedachten bij zijn. Het probleem is dat je er vermoeid door kunt raken, er maagklachten van kunt krijgen en het kan zelfs heel gemakkelijk leiden tot overeten en gewichtstoename.

 

Je lichaam heeft tijd nodig

Omdat je niet voldoende tijd neemt om je eten goed te kauwen, krijg je te grote stukken voeding in je maag. Deze grote stukken zijn voor je lichaam moeilijk te verteren. Je kunt hierdoor belangrijke voedingsstoffen mislopen, omdat ze niet door je lichaam kunnen worden opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van dat je je voortdurend moe en lusteloos voelt.

 

Je hersenen spelen een belangrijke rol

Te snel eten (binnen 20 minuten) betekent dat je hersenen jouw tempo niet bij kunnen houden. Er is dan onvoldoende tijd om het hormoon leptine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen dat je verzadigd bent. Doordat dit signaal uitblijft zal je eerder te veel gaan eten en dit kan tot overgewicht leiden. Heb je regelmatig een opgeblazen gevoel na een maaltijd, dan eet je mogelijk te snel én daardoor ook te veel.

 

Je maag geeft signalen

Hierboven had ik het al over de hersenen, maar ook de maag heeft een seintje nodig. Door goed te kauwen, krijgt de maag de tijd om maagsap aan te maken. Maagsap bestaat o.a. uit zoutzuur en spijsverteringsenzymen. Het zoutzuur zorgt ervoor dat de voeding die fijn gekneed wordt in de maag toegankelijk wordt voor de spijsverteringsenzymen in het maagsap en dat ziekteverwekkers in voedsel gedood worden. Te snel eten betekent dat je maag onvoldoende tijd krijgt om zich op de aankomende voedingsstoffen voor te bereiden.

 

Je alvleesklier en galblaas

Hetzelfde geldt voor de alvleesklier en galblaas. Ook zij hebben een seintje nodig als je begint met eten. De alvleesklier gaat dan aan de slag met het aanmaken van enzymen die nodig zijn voor het verteren van suikers, eiwitten en vetten. Daarnaast maakt de alvleesklier de hormonen insuline en glucagon aan voor het regelen van je bloedsuikerspiegel. De galblaas krijgt een signaal wanneer er vet voedsel in de maag terechtkomt om galvloeistof af te geven aan de dunne darm. Deze vloeistof is nodig voor een goede vertering van vetten.

 

Je ziet dat het voor je welzijn echt de moeite waard is om vanaf nu meer de tijd te nemen voor je maaltijd. Hieronder geef ik je enkele tips om langzamer te gaan eten.

 

Ontspan je vóór de maaltijd

Gebruik het moment dat je aan tafel gaat zitten ook om te ontspannen, want als je gestrest bent kan er een buikspanning optreden waardoor je het gevoel hebt dat je maag blokkeert. Hierdoor kan je niet rustig eten en het is zeker niet goed voor de vertering van je maaltijd. Stress blokkeert sowieso een optimale spijsvertering.

 

Vermijd afleiding

Probeer zoveel mogelijk de invloeden van buitenaf te vermijden die de rust tijdens je maaltijd kunnen verstoren. Kom van je computer vandaan, zet de TV uit, leg je smartphone of I-pad opzij en zet bijvoorbeeld even een muziekje op. Je bent nu geheel gericht op het eten en daardoor gaat de vertering ook beter.

 

Drink niet tijdens de maaltijd

Het beste is om een half uur voordat je gaat eten, te stoppen met drinken. Wij hebben vaak tijdens het eten wat te drinken bij ons staan, terwijl het voor de vertering helemaal niet zo goed is. De vloeistof verdunt namelijk de maagsappen, waardoor de voeding in je maag niet optimaal kan worden afgebroken. Drinken tijdens de maaltijd kan je een opgeblazen gevoel geven. Geef je maag de gelegenheid om je maaltijd geleidelijk te verteren en ga daarna pas drinken.

 

Goed kauwen

Je raadt het al: kauwen is het moment in de spijsvertering dat je de voeding kleiner maakt, waardoor het vlotter door je slokdarm naar je maag kan gaan. Hoe meer werk je met je tanden en kiezen doet, hoe minder energie het je maag kost om het dusdanig te verwerken dat het naar je darmen kan gaan. Hierdoor kunnen maagproblemen ontstaan. Kauw je voeding daarom extreem fijn en kauw nog eens vijf keer als je het eigenlijk al wilt doorslikken.

 

Bewust genieten

Maak van de maaltijd een doel op zich. Het begint al met de bereiding en je zorgvuldige keuze voor de ingrediënten die je gaat gebruiken. Neem er de tijd voor met je partner en/of gezin. Geniet samen van de smaak en de geuren. Vertel elkaar wat je van de maaltijd vindt.

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders