Hoe je met voeding je hormonale klachten kunt verminderen

Elke keer opnieuw ben ik onder de indruk als ik zie wat de juiste voeding met iemands fysieke en geestelijke situatie kan doen. Ik zie vrouwen weer helemaal opbloeien. Ze kunnen het bijna niet geloven dat ze zich weer zo energiek voelen en van hun vervelende klachten af zijn. Het doet mij vaak denken aan de juiste benzine tanken of jezelf net als ’n plantje eens een flinke scheut Pokon geven.


Laat voeding jouw medicijn zijn

Voeding inzetten als jouw ultieme medicijn, ik doe je hele dag niks anders. Of het nou gaat om beter slapen, overgangsklachten verminderen of op een gezonde manier hardnekkige kilo’s kwijtraken. Het maakt niet uit. Geef je lichaam met de juiste bouw- en brandstoffen en het zelfhelend vermogen doet bijna altijd de rest.


Je hormonen zijn uit balans

De eerste stap is dat je er eens voor gaat zitten om na te gaan hoe jij je op dit moment voelt. Waar heb je last van? Hoe lang voel je je al niet zo lekker in je vel?

Veel klachten zijn te relateren aan hormonen die uit balans zijn geraakt door onze leefstijl. Dat kun je op verschillende manieren vaststellen, zoals door het doen van de hormoontest of overgangstest. Met precies weten waar je nu staat kunt je je “startpunt” formuleren. Schrijf het eens uitgebreid voor jezelf op, dat helpt je enorm.

Soms is dit heel lastig, maar toch ga ik je vragen om te accepteren dat je nu bent zoals je bent. Veel vrouwen die ik spreek hebben in eerste instantie een afkeurende houding ten opzichte van zichzelf. Maar dat is een negatieve energie, waarmee je je zelf onnodig onder druk zet en in de put praat. Het is de hoogste tijd om wat meer compassie te hebben voor jezelf. Je ziet de feiten immers onder ogen en je gaat er nu iets aan doen!

Je hebt maar één lichaam en het liefst word je op een leuke manier oud. Dat betekent in de meeste gevallen dat je de reis naar een gezonde(re) leefstijl mag beginnen. Naarmate je de 40 bent gepasseerd draaien de rollen zich namelijk om. Tot dat moment heeft je lichaam voor jou gezorgd en het is nu de hoogte tijd om goed voor je lichaam te gaan zorgen.


Wat wil je bereiken?

Nu dat je vertrekpunt is geformuleerd ga je kijken naar waar je graag naartoe wilt. Waar verlang jij naar? Schroom je niet en zie jezelf voor je in de allerbeste versie van jezelf. Hoe voelt dat en wat doe je precies?


De juiste voeding in twee stappen

Vrouwen zijn vaak met name gefocust op wat ze niet moeten eten. Denk aan koekjes, toetjes, snoep, alcohol, chips, kant-en-klaar maaltijden, frisdrank, brood.. Natuurlijk is het een uitstekende stap om de inname van dit soort producten te minimaliseren, maar kijk uit dat je je niet teveel richt op wat je niet meer “mag”.  Op pure wilskracht heeft namelijk amper iemand haar leefstijl blijvend veranderd.

Minstens net zo belangrijk is dat je je richt op wat je lichaam keihard nodig heeft, zoals voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het gaat om voldoende variatie, de juiste combinaties en hoeveelheden, waardoor je je lichaam de perfecte benzine en bouwstoffen geeft. Je zult vrij snel merken dat je je een stuk beter gaat voelen. Ook neemt  je trek in suiker vanzelf af.


Je gedachten, patronen, overtuigingen moeten mee

Tussen de regels door heb je vast al gemerkt hoe belangrijk ik het vind dat je je afstemt op een positieve mindset.

Dit is wat mij betreft heel cruciaal en het is hoe je je nieuwe leefstijl vervolgens volhoudt en de bekende terugval naar oude patronen vermijdt. Lees HIER hoe je dat kunt oppakken.

Proeft dit naar meer?

Ben je klaar voor actie en wil je meer waardevolle tips ontvangen die echt werken? Meld je hieronder aan en ontvang ze wekelijks gratis in je mailbox zonder dat je er iets voor hoeft te doen. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches