Dit kun je echt beter niet doen

Vanochtend werd ik gebeld door een vrouw die graag meer wilde weten over mijn praktijk. Op een gegeven moment vroeg ze “op basis van welk dieet werk jij?” Toen was het héél even stil van mijn kant..


Een dieet werkt niet

Als er iets is waar ik niet in geloof, dat is dat een dieet. Of het nou calorieën tellen is of punten of dat je bijvoorbeeld helemaal geen koolhydraten meer eet, ik vind het helemaal niks.


Weet je waarom? Het is geen blijvende leefstijl. Natuurlijk kun je in het begin resultaten boeken, in de regel vrij snel zelfs. Alleen je houdt het niet voor de rest van je leven vol. Je werkt je door de weken heen puur op wilskracht, maar die is op een gegeven moment op. En dan? Ga je dan weer “normaal” eten?


Dit is de reden dat veel vrouwen zo jo-jo-en. Dan weer vijf kilo eraf en dan weer zes kilo erbij. Het grote nadeel hiervan is dat je schildklier hier verschrikkelijk onder lijdt. Je schildklier bepaalt namelijk o.a. de snelheid van je verbranding, oftewel hoe je lichaam omgaat met de binnenkomende energie (voeding). Als dat komt uit volwaardige maaltijden en voldoende voedingsstoffen bevat, dan draait je verbranding lekker op een flink vuurtje. Op het moment dat jouw schildklier signaleert dat er te weinig energie binnenkomt, dan draait deze het vlammetje bij. Je komt op de spaarvlam terecht. Je lichaam gaat uiterst zuinig om met de schaarse energie die binnenkomt.


Daarom val je in het begin misschien wel af, maar na een tijdje blijf je hangen.. Op het moment dat je dan weer “normaal” gaat eten, is het niet zo dat je meteen van de spaarvlam af bent. Daarmee is de kans dat er meteen weer gewicht bijkomt, erg groot.


Er is maar één manier

Je doet je lichaam dus echt geen plezier als je de afgelopen week met een dieet bent gestart. Mijn advies, stop er gewoon mee en leer hoe je het wel moet aanpakken.


Er is namelijk maar één manier en dat is dat je blijven je leefstijl aanpast. Dat klinkt nu misschien heel groot en moeilijk, maar dat is het niet. Het is een kwestie van uitzoeken wat jou lichaam nu nodig heeft om weer in balans te komen en dan gaat het vanzelf. Dit geldt overigens niet alleen voor afvallen, maar voor heel veel hormonale klachten (vermoeidheid, slecht slapen, verhoogde bloeddruk, overgangsklachten, PMS, PCOS, endometriose, huidproblemen, darmproblemen, spier- en gewichtspijn, energiedips en ga zo maar door.


In het telefoongesprek van gisteren merkte ik op een gegeven moment dat het kwartje was gevallen. Ik vertelde over de kracht van pure & onbewerkte voeding en hoe het haar gaat helpen om weer heerlijk in haar vel te komen.


Want dat is mijn passie: vrouwen zoals jij te helpen die stap te zetten naar een gezonde leefstijl. Ik snap de verleiding van een quick fix, alleen die is er niet. In ieder geval niet voor de lange termijn. 


Investeer daarom nu in jezelf zodat je dit onder de knie krijgt en de rest van je leven er baat van hebt.

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches