Soms is het om gek van te worden. Je wilt heel graag wat overtollige kilo’s kwijt, maar wat je ook doet, het wil maar niet lukken.

 

Zo kreeg ik laatst een mailtje van Ingrid:

Hallo Brenda, ik wil heel graag afvallen. Daarom ben ik 14 dagen geleden begonnen met suikervrij eten. Ik ben alleen nog geen grammetje kwijt en wil heel graag weten hoe dat komt.

 

Op een gezonde manier afvallen is topsport

Afvallen door vet te verbranden vergelijk ik altijd met topsport. Alles moet kloppen om je lichaam zo ver te krijgen dat het echt overstapt van de suiker- naar de vetverbranding.

Maar zelfs als je dat doet, dan nog zijn er omstandigheden die jouw poging behoorlijk kunnen saboteren.

 

Het vereist de juiste voeding

Als eerste kun je voor jezelf nagaan welke voeding ervoor gezorgd heeft dat je nu boven je gewenste gewicht zit. Eet je te grote porties? Te veel suikerrijke voeding? De snacks bij de borrel, de wijntjes of te veel tussendoortjes? Het kan ook zijn dat je juist te weinig eet, waardoor je schildklier je verbranding op de waakvlam heeft gezet.

 

Als jij je huidige eetpatroon goed analyseert, dan wordt er vrij vaak een duidelijk patroon zichtbaar. Dat is de reden dat ik mijn cliënten vraag om gedurende vier dagen een eetdagboek bij te houden. Dit zou ook mijn eerste vraag aan Ingrid zijn, puur om te verifiëren of er nog verborgen suikers in haar eetpatroon zitten.


Schrap zoveel mogelijk de suikers uit je voeding

Met de suikers uit je voeding te schrappen, ben je al een heel eind op de goede weg. Vervolgens ga je kijken naar wat je wel moet eten. Dat is op grote lijnen voor iedere persoon vrijwel hetzelfde. Zorg ervoor dat je voldoende langzame koolhydraten (bijvoorbeeld veel groente en fruit) binnenkrijgt. Daarnaast vul je iedere maaltijd aan met eiwitten en gezonde vetten. Dit bevordert de spijsvertering, je raakt goed verzadigd en je krijgt lekker veel goede voedingsstoffen binnen.

Dit is voor veel vrouwen al voldoende om binnen afzienbare termijn gewicht te kunnen verliezen. Er zijn echter verschillende omstandigheden die roet in het eten kunnen gooien:

 

Medicatiegebruik kan een negatief effect hebben

Van verschillende medicijnen is bekend dat ze honger en verzadiging uit balans kunnen brengen en soms de stofwisseling wat vertragen. Van het gebruik van antibiotica is bekend dat ze je darmflora ernstig verstoren, met als gevolg dat er gewichtstoename kan plaatsvinden. Ook zware medicijnkuren als prednison en andere corticosteroïden maken afvallen moeilijker en beïnvloeden de vetverdeling.

 

Slecht slapen is niet goed als je overtollige kilo’s kwijt wilt

Als je moe opstaat doordat je slecht geslapen hebt, dan is de kans heel groot dat je de dag niet doorkomt zonder oppepper. Koffie is een bekend hulpmiddel, maar ook wordt er dan sneller gekozen voor suikerrijke voeding om die snelle energie binnen te krijgen. Dat je je daarna extra vermoeid zult voelen, is op dat moment even een bijzaak.

Daarnaast is het zo dat je lichaam tijdens je slaap heel actief is. Je immuunsysteem is volop aan het werk en er wordt stress afgebouwd. Daarnaast zorgt het schildklierhormoon dat je op temperatuur blijft. Door

 

Je gewicht tijdens de overgang

Vooral tijdens de overgangsjaren ligt gewichtstoename op de loer. Door de schommelingen in je oestrogeenspiegel ontstaat er een afname van de serotonine-afgifte, waardoor je wat neerslachtig kunt zijn of depressieve gevoelens kunt hebben. Ter compensatie van dit gevoel kan de trek in (zoete) voeding toenemen. Ook de snelheid van de schildklierwerking neemt in deze periode van je leven iets af, waardoor je van dezelfde hoeveelheid voeding nu plotseling meer kilo’s kunt krijgen.

 

Gezond en blijvend afvallen is vaak maatwerk

Je ziet dat het nog helemaal niet zo eenvoudig is om lekker af te vallen. Het vergt onderzoek naar wat er bij jou speelt het wat ervoor nodig is om je hormonaal weer in balans te krijgen. Met de juiste voeding kun je heel veel bereiken. Niet alleen naar je natuurlijke gewicht teruggaan, maar ook om eventueel andere lichamelijke klachten aan te pakken en je gewoon weer lekker te voelen.

 

Ik kan jou helpen!

Wil je weten wat jij nodig hebt om af te vallen en /of je weer goed te voelen? Maak dan een afspraak met mij voor een gratis adviesgesprek. Daarmee zet je de eerste en belangrijkste stap naar de nieuwe jij!

Proeft dit naar meer?

Ben je klaar voor actie en wil je meer waardevolle tips ontvangen die echt werken? Meld je hieronder aan en ontvang ze wekelijks gratis in je mailbox zonder dat je er iets voor hoeft te doen. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches