Afvallen wordt steeds lastiger naarmate je ouder wordt

Als je de 35 gepasseerd bent, dan lijkt het wel alsof je makkelijker overtollig vet erbij krijgt en het steeds lastiger wordt om het kwijt te raken. Je hoeft bij wijze van spreken maar naar een taartje te kijken en het heeft zich al op je heupen genesteld. Veel vrouwen worstelen met dit fenomeen en daarom zet ik de oorzaken en de oplossingen graag in dit artikel voor je op een rij.

 

Wat maakt dat afvallen of op gewicht blijven steeds lastiger wordt?

 Als eerste kunnen we stellen dat de schildklierwerking omlaag gaat. Je schildkier maakt hormonen aan die onder andere de snelheid van je verbranding reguleren. Met de leeftijd neemt de werking van je schildklier een beetje af. Je verder daar verder niet zo heel veel aan doen, zie het als een soort van slijtage. Wat er gebeurt is dat je verbranding op een lager pitje komt te staan, waardoor de energie die je binnenkrijgt via je voeding sneller als vet opgeslagen zal worden.

Dit verklaart ook waarom ik in mijn praktijk regelmatig vrouwen spreek die helemaal niks aan hun eetpatroon hebben gewijzigd, maar er nu heel langzaam dikker van worden. Dat brengt mij meteen op het volgende punt.

 

We denken dat we nog hetzelfde eten, maar is dat echt zo? 

Kijk zelf eens goed naar wat je zoal eet op een dag. Het zou mij niet verbazen dat het meer is dan je in eerste instantie denkt. Vergeet daarbij ook niet wat je drinkt. Wij hebben te maken met een cultuur waar bij elke gelegenheid gegeten en gedronken wordt: koekje bij de koffie, snacks bij de borrel, wijntje bij het koken, chips op de bank bij het televisie kijken. Buitenshuis gaat het nog verder. Als je een gebakje of drankje afslaat ben je als snel ongezellig.

Wat overigens ook voorkomt is dat vrouwen steeds minder gaan eten. Vaak hebben ze enkele eetgewoontes overgehouden van bepaalde diëten zie ze ooit gevolgd hebben. Ik kan je één ding verzekeren: te weinig eten is niet goed voor je lijn.

 

Naarmate we ouder worden bewegen we minder 

Het is een feit dat we naarmate we ouder worden, over het algemeen minder bewegen. We zitten vrijwel de hele dag en avond. We hebben veelal een auto en/of een elektrische fiets tot onze beschikking. Onze agenda’s zijn vaak zo overvol dat het wekelijkse uurtje sporten er met moeite, of helemaal niet, inpast.

 

Ons lichaam verandert

Zo omstreeks je 40e gebeurt er nog veel meer in het vrouwelijke lichaam. Heel langzaam nemen de oestrogenen af en komen we in de overgang terecht. In het begin heb je het misschien nog helemaal niet zo door, maar het proces is dan wel al gestart. Die veranderingen in je geslachtshormonen zorgen ook voor de nodige disbalansen bij andere hormonen: je schildklier komt onder druk te staan doordat het progesteron (geslachtshormoon) als grondstof nodig heeft. Je stressbestendigheid wordt minder en je wordt gevoeliger voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

 

Geen wonder dat op gewicht blijven, laat staan overtollige kilo’s verbranden tot een soort van kunst kan worden verheven.

 

Wat moet je doen om op gewicht te blijven of overtollige kilo’s kwijt te raken?

 

Let op je voeding 

Als je een paar dagen bijhoudt wat je zoal eet & drinkt op een dag dan krijg je een goed beeld van je huidige eetpatroon. Waar zitten de verborgen suikers? Kijk eens goed op de voedingsetiketten, je zult er versteld van staan waar het overal in zit. Hoeveel groenten eet je op een dag? Het Voedingscentrum adviseert 200 gram per dag en dat haalt al bijna niemand. Ik adviseer minimaal 400 gram per dag, zodat je de voedingsstoffen binnenkrijgt om je lichaam goed te laten functioneren. 

 

Let er op hoeveel eiwitten je binnenkrijgt. Ik lees regelmatig dat het gemakkelijk zou zijn, maar de gezonde eiwitbronnen ontbreken heel vaak in de eetdagboeken van mijn cliënten. Ook zijn we nog steeds bang voor gezonde vetten. We denken nog geregeld dat we van het eten van vet dik zouden worden. Dat klopt als je het hebt over transvetten die je vaak aantreft in snacks, kant-en-klaar-maaltijden en andere levensmiddelen. Maar gezonde vetbronnen zoals noten, zaden, olijfolie, vette vis en avocado doen dat in principe niet en mogen niet ontbreken.

 

Beperk je eetmomenten

Heel lang is ons geleerd dat je minimaal vijf eetmomenten moet hebben om de spijsvertering “aan” te houden. Dit was koren op de molen van de fabrikanten, want er is een heel assortiment aan tussendoortjes ontstaan. Waarom zoveel vrouwen om de paar uur moeten eten komt doordat hun voeding nog te suikerrijk is. 

Nu blijkt dat wij het veel beter doen op minder eetmomenten. Drie volwaardige maaltijden is genoeg. Je krijgt er meer energie van en je hebt tussen de maaltijden nauwelijks nog trek of honger. Sterker nog, je kunt op een gegeven moment met gemak een maaltijd overslaan.

 

Probeer ook wat minder te eten 

Voel aan je lichaam wanneer je genoeg hebt gehad en stop dan met eten. Geef dat restje aan iemand anders of gooi het weg. Beter zo dan in jouw maag.

 

Minimaliseer alcohol

Ja, nu wordt het lastig. “Kom niet aan mijn wijntje” zei een nieuwe cliënte laatst tegen me. Ik weet het, een glas wijn is heerlijk en vaak gekoppeld aan ons genietmomentje, even tijd voor jezelf, je beloning voor het harde werken en het is natuurlijk gezellig. Feit is dat we het veel te vaak nemen (meer dan twee glazen per week vind ik veel) en dan kun je het glas wijn bovenaan je lijst van mogelijke oorzaken zetten. Het wijntje zorgt ervoor dat je niet afvalt, je krijgt er honger van en tijdens de overgang stimuleert & verergert het de bekende klachten.

 

Zorg ervoor dat je voldoende beweegt! 

Voeding is een energiebron voor je lichaam, daar moet je gebruik van maken. Wat moet je lichaam doen als je volop eet en vervolgens op de bank ploft? Een bepaalde hoeveelheid energie wordt opgeslagen in je spieren en in je lever, maar die zitten vrij snel vol en dan blijft er maar één optie over: opslaan in de vetreserves.

Je hoeft van mij niet naar de sportschool als je er niks aan vindt. Zoek iets wat je leuk vindt om te doen. Begin anders met meer te fietsen en te wandelen, neem wat vaker de trap. Alles telt mee.

 

Je lichaam heeft jou nu keihard nodig

Tot halverwege de 30 kan ons lichaam heel veel hebben van wat wij allemaal uithalen. Decennia lang hebben we deels de verkeerde voeding gegeten en zijn we ermee weg gekomen. Nu worden de rollen omgedraaid en moeten wij goed voor ons lichaam zorgen. Het heeft de juiste voedingsstoffen nodig om weer in balans te komen en het wil minder zitten en meer bewegen.

 

Meer weten over wat jouw lichaam precies nodig heeft?

Op grote lijnen weet je nu wat de oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen. Begin er vooral mee en kijk wat het met je doet. Vaak is er meer nodig om je leefstijl aan je leeftijd aan te passen, want iedere vrouw is anders. Wat voor jou werkt hoeft voor mij helemaal niet zo te zijn. Vandaar dat er vaak maatwerk nodig is. 

Wil je graag stappen zetten naar de leefstijl die bij jou past, maar ben je nog op zoek naar wat dat precies inhoudt qua voeding en hoe je het vervolgens in je drukke leven inpast? Maak dan een afspraak met me voor een gratis adviesgesprek

Tijdens dit gesprek (online of in mijn praktijk) kun je me meer vertellen over jouw huidige situatie en wat je graag zou willen bereiken. Ik geef je antwoord op jouw prangende vragen en vertel je hoe je het ‘t beste kunt aanpakken. 

Proeft dit naar meer?

Ben je klaar voor actie en wil je meer waardevolle tips ontvangen die echt werken? Meld je hieronder aan en ontvang ze wekelijks gratis in je mailbox zonder dat je er iets voor hoeft te doen. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches