Je hebt al ’n tijdje last van vage klachten en nu begin je ze op te merken. Niet alleen slaap je slechter, maar ook je energielevel tijdens de dag is stukken minder. Daarnaast valt het je op dat je gewicht de verkeerde kant opgaat, terwijl je niks hebt veranderd. Je vraagt je af of je hormonen uit balans zijn, nu dat je in de overgang zit.
Deze periode kan gepaard gaan met vervelende symptomen. Denk aan de bekende opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slapeloosheid en vermoeidheid, het zijn slechts enkele voorbeelden. Deze klachten worden vaak veroorzaakt doordat je hormonen uit balans zijn. Hoe ga je hiermee om en wat kun je doen om je beter te voelen? In dit artikel bespreken we de oorzaken van hormonale disbalans en geven we praktische tips om je hormonale klachten tijdens de overgang te verminderen.
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de overgang?
De overgang is een natuurlijke levensfase voor elke vrouw. Die kennis maakt het alleen niet makkelijker om er op een leuke manier doorheen te gaan. Wist jij dat maar liefst 80% van alle vrouwen in Nederland klachten ervaren door de overgang?
Tijdens de overgang daalt de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron geleidelijk. Deze hormonen spelen een cruciale rol in je lichaam, van het reguleren van je menstruatiecyclus tot het beïnvloeden van je stofwisseling, je stemming en energieniveau. De daling van deze hormonen kan leiden tot een hormonale disbalans, wat op zijn beurt allerlei klachten veroorzaakt.
De overgang kan enkele jaren duren en kent verschillende fasen:
- Perimenopauze: de overgangsperiode voordat je menstruatie stopt. Hormoonniveaus schommelen sterk. Het lijkt wel alsof je in een achtbaan terecht bent gekomen. Veel vrouwen herkennen zichzelf niet meer..
- Menopauze: dit kan je per terugwerkende kracht vaststellen. Het is het moment waarop je een jaar lang geen menstruatie meer hebt gehad.
- Postmenopauze: de periode na de menopauze, waarin je lichaam zich aanpast aan de lagere hormoonniveaus. Uiteindelijk ontstaat er een vernieuwde hormoonbalans. In deze fase, die de rest van je leven duurt, ben je wel gevoeliger voor klachten als botontkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en Diabetes.
Hormonen uit balans tijdens de overgang; symptomen
De klachten die je ervaart kunnen per persoon verschillen, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Opvliegers en nachtelijk zweten
- Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid
- Vermoeidheid en slaapproblemen
- Gewichtstoename, vooral rond de buik
- Droge huid en slijmvliezen
- Verminderd libido
Deze klachten kunnen heel vervelend zijn, daarom spreek ik bijna dagelijks vrouwen hun situatie graag willen veranderen. Het goede nieuws is dat je er zelf vrij veel aan kunt doen om je hormonale klachten te verminderen.
Zijn je hormonen uit balans door de overgang?
Gratis e-boek De Nieuwe JIJ
Download hieronder je eigen gratis exemplaar van dit waardevolle naslagwerk, boordevol informatie.
Leer ook welke stappen jij kunt zetten om fluitend door de overgang te gaan. Denk aan meer energie, lekker in je vel en minder klachten..
Wat kan je doen om je hormonale klachten te verminderen?
Als ik het heb over hetgeen wat je zelf kunt doen om je hormoonspiegel weer in balans te krijgen, dan heb ik het al snel over de verschillende pijlers van een gezonde leefstijl. Zie hieronder een aantal voorbeelden:
Gezonde voeding Wat je eet, heeft een grote invloed op je hormoonhuishouding. Kies voor een voedingspatroon rijk aan:
- Groenten en fruit: boordevol antioxidanten en vezels.
- Volkoren granen: helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel.
- Vette vis: bevat omega-3-vetzuren die ontstekingen verminderen en je hormonen ondersteunen.
- Noten en zaden: ze zijn rijk aan gezonde vetten en een goede bron voor fyto-oestrogenen, die het effect van oestrogeen in je lichaam nabootsen.
- Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suiker en alcohol, omdat deze je hormoonbalans kunnen verstoren.
Regelmatige lichaamsbeweging Beweging helpt niet alleen om op gewicht te blijven, maar vermindert ook stress en verbetert je slaap. Denk bijvoorbeeld aan:
- Cardiotraining zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
- Krachttraining om spiermassa te behouden en botverlies te voorkomen.
- Yoga of pilates voor ontspanning en flexibiliteit.
Stressmanagement Naarmate we ietsje ouder worden neemt onze stressbestendigheid af. Chronische stress is een veelvoorkomende reden waardoor je hormonen verder uit balans worden gebracht. Geef jezelf de hoogste prioriteit en probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of mindfulness.
Slaap optimaliseren Een goede nachtrust is essentieel voor je hormonale gezondheid. Zorg voor een vast slaapritme en een rustgevende slaapomgeving. Vermijd schermtijd vlak voor het slapengaan en overweeg natuurlijke supplementen zoals magnesium of valeriaan om je slaap te verbeteren.
Hormonen uit balans, waar moet je nog meer aan denken?
Aanvaarding Voor veel vrouwen gaat de overgang gepaard met een bepaalde weerstand. Ze gaan door een soort van rouwperiode en willen er niet aan toegeven dat ze ’n dagje ouder worden. Heel begrijpelijk natuurlijk en neem vooral je tijd als je je hierin herkent. Punt is alleen dat jezelf afwijzen voor je onderbewustzijn erg stressvol is en dat bevordert je situatie niet. Aanvaarding is daarom het toverwoord. Kijk positief naar jezelf en neem vanuit mildheid en zelfliefde de juiste stappen naar je nieuwe levensfase
Vraag om hulp Niet altijd heel makkelijk om te doen, maar in dit geval adviseer ik je met klem om op zoek te gaan naar iemand die jou kan helpen. Zeker als je klachten ernstig zijn en je dagelijkse leven beïnvloeden. Sinds 2015 heb ik als Hormooncoach een eigen praktijk en heb ik mij gespecialiseerd in de begeleiding van 40+ vrouwen. Niet alleen omdat ik veel kennis heb, maar juist omdat ik als vrouw in de postmenopauze, precies weet hoe jij je voelt..
Luister naar je lichaam De overgang is een periode van verandering en aanpassing. Door goed voor jezelf te zorgen en aandacht te besteden aan je lichaam en geest, kun je deze fase beter doorstaan. Iedereen is anders, dus neem de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt. Als je bereid bent om scherp te kijken naar de mogelijkheden om je leefstijl verder af te stemmen op de behoeftes van je lichaam, dan kan de overgang zelfs de brug worden naar je mooiste leven!