Hormonen uit balans? Wat te doen?

Brenda van Wegen Hormoonspecialist logo

Hoe merk je dat je hormonen uit balans zijn? Je staat ‘s ochtends op en je voelt uitgeput, zelfs na een goede nachtrust. Of schiet je humeur alle kanten op, zonder een echte aanleiding. Misschien merkt je dat je meer trek hebt in zoet of dat je steeds meer moeite krijgt met afvallen. De menstruele cyclus kan ook voor veel hormonale klachten zorgen, denk bijvoorbeeld aan PMS. Klinkt dit herkenbaar? Dan zou het goed kunnen dat je hormonen uit balans zijn.

Dit artikel gaat jou meer inzichten geven in hormonen uit balans. Wat zijn hormonen precies, waarom raken ze uit balans en belangrijker nog: wat kun je doen om je hormoonbalans te herstellen?

Wat zijn hormonen en waarom zijn ze zo belangrijk?

Hormonen zijn chemische boodschappers die voor het overgrote deel door bepaalde klieren in je lichaam worden geproduceerd. Zo helpen ze bij je energiehuishouding, de stofwisseling en nachtrust. Ze vervullen ook een rol als het gaat om je humeur, je concentratievermogen en natuurlijk de menstruele cyclus. 

Denk aan hormonen zoals oestrogeen, progesteron, cortisol, insuline en het schildklierhormoon. Als deze hormonen goed samenwerken, voel je je energiek en in balans. Maar als ze uit balans raken, kan dit leiden tot allerlei klachten, van stemmingswisselingen tot fysieke ongemakken.

Hormonen uit balans; de oorzaken

Er zijn veel factoren die je hormonen uit balans kunnen brengen. Hier zijn een paar veelvoorkomende oorzaken:

  1. Stress: langdurige stress verhoogt de productie van cortisol, wat de balans met andere hormonen kan verstoren.
  2. Ongezonde voeding: veel suikers en bewerkte voedingsmiddelen kunnen je bloedsuikerspiegel ontregelen, wat een kettingreactie veroorzaakt in je hormonale systeem.
  3. Slaapgebrek: onvoldoende slaap verstoort de aanmaak van hormonen zoals melatonine en groeihormoon, met alle gevolgen van dien.
  4. Hormonale schommelingen: tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap, na een bevalling of in de overgang verandert je hormoonhuishouding. Dit kan gepaard gaan met schommelingen en die voel je!
  5. Omgevingsfactoren: Stoffen zoals BPA (in plastic) en pesticiden kunnen je hormonen nabootsen en zo je lichaam in de war brengen.

Hoe herken je dat je hormonen uit balans zijn?

Als je hormonen uit balans zijn, dan gaat dat vaak gepaard met klachten. De symptomen kunnen variëren, maar enkele veelvoorkomende klachten zijn:

  • Vermoeidheid of energiegebrek
  • Gewichtstoename, vooral rondom de buik
  • Huidproblemen, zoals acne of een doffe huid
  • Haaruitval
  • Prikkelbaarheid of stemmingswisselingen
  • Onregelmatige menstruatie
  • Slaapproblemen
  • Overgangsklachten

Doe de gratis Hormoontest

Wil jij weten welke hormonen er bij jou mogelijk uit balans zijn? Doe de gratis Hormoontest voor: 

  • Persoonlijke feedback
  • Uitgebreid werkboek

Zodat je zelf aan de slag kunt gaan. 

Met de hormoontest leer je welke hormonen bij jou uit balans zijn

Wat kan je doen om je hormonen weer in balans te brengen?

Het goede nieuws is dat hormonen vrij scherp luisteren naar je leefstijl. Als je op dat vlak bepaalde stappen zet, dan kan je al vrij snel merken dat je hormoonbalans verbetert. Hier zijn vijf praktische tips:

  1. Eet voeding die je hormonen ondersteunt

Zorg voor een evenwichtig dieet met veel groenten, gezonde vetten (zoals avocado’s, noten en olijfolie), voldoende eiwitten en gezonde vetten. Vermijd zoveel mogelijk suikers en bewerkte voedingsmiddelen. Wees ook voorzichtig met alcohol en koffie.

  1. Verminder stress

Ons leven is vaak druk en gaat gepaard met een flinke dosis stress. Van belang is dat je leert  je stress te managen door middel van yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen. Zelfs een korte dagelijkse wandeling kan je cortisolspiegel helpen verlagen.

  1. Slaap voldoende

Probeer minstens 7-8 uur per nacht te slapen. Creëer een rustgevende avondroutine zonder schermen, en maak je slaapkamer donker en koel. Tijdens de overgang kan dat best een uitdaging zijn, omdat je dan zo te maken hebt met hormonale schommelingen.

  1. Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging helpt niet alleen bij het verminderen van stress, maar bevordert ook een gezonde hormoonproductie. Kies een vorm van beweging die bij je past, zoals krachttraining, wandelen of dansen.

  1. Let op toxines in je omgeving

Kies voor natuurlijke huidverzorging en schoonmaakmiddelen, en vermijd plastic verpakkingen zoveel mogelijk. Deze kleine aanpassingen kunnen je lichaam helpen om schadelijke stoffen beter af te voeren.

Hormonen uit balans; vraag om hulp

Wat te doen als je hormonen uit balans zijn? Als je klachten aanhouden of erg ernstig zijn, is het verstandig om een hormoonspecialist te raadplegen. Zo ben ik zelf Orthomoleculair Hormoonspecialist voor 40+ vrouwen. Ik heb inmiddels een speciaal programma ontwikkeld waarmee ik dagelijks vrouwen help bij het verminderen van hun hormonale klachten.

 

Conclusie

Je hormonen zijn een essentieel onderdeel van je gezondheid en welzijn. Als je merkt dat je klachten hebt die wijzen op een hormonale disbalans, is het belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Doe vooral de Hormoontest, zodat je een scherper beeld krijgt van jouw situatie. Door bewust je leefstijl te verbeteren kun je vaak al veel verbetering merken. En onthoud: soms is het echt belangrijk dat je om hulp vraagt. Je hoeft het niet alleen te doen. je hoeft dit niet alleen te doen. Schakel hulp in als dat nodig is en gun jezelf de tijd om weer in balans te komen.

 

Hormooncoach Brenda van Wegen
Verlang jij naar meer energie & minder klachten?

Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek!

Heb jij genoeg van die vervelende hormonale klachten? Tijdens het intakegesprek kan je mij meer vertellen over waar je last van hebt en wat je heel graag wilt bereiken. Ik geef je tenminste drie waardevolle adviezen over hoe je dat kunt realiseren. Maak vandaag nog je afspraak!

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Afvallen
  • Hormonen
  • Leefstijl
  • Mindset
  • Overgang
Hormonen uit balans overgang
Hormonen uit balans tijdens de overgang? Tips & Tricks
Je hebt al ’n tijdje last van vage klachten en nu begin je ze op te merken. Niet alleen slaap je slechter, maar ook je energielevel tijdens de dag is stukken minder. Daarnaast valt het je op dat je gewicht de verkeerde kant opgaat, terwijl ...
Slecht slapen tijdens de overgang
Wat te doen tegen slecht slapen in de overgang?
De overgang is een fase in het leven van iedere vrouw waarin je lichaam op hormonaal gebied door grote veranderingen gaat. Veel vrouwen die ik spreek ervaren deze periode niet alleen als een emotionele, maar ook een fysieke uitdaging. Een van de meest voorkomende klachten ...
Brenda van Wegen Hormoon coach
5 tips om overgangsklachten te verminderen
5 tips om overgangsklachten te verminderen. Laten we beginnen bij het begin: op een gegeven moment begint het kwartje bij je te vallen. Want al enige tijd heb je last van die vage klachten en voel je je gewoon minder energiek dan normaal. Zou je ...
Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders