Durf jij als vrouw in de overgang je klachten te bespreken?

Regelmatig geef ik Challenges en webinars speciaal voor 40+ vrouwen om hen te informeren en te inspireren, zodat zij de juiste stappen zetten om hun hormonale klachten te verminderen.

 

Niet alleen de live trainingen worden goed bezocht, ook in de besloten facebookgroepen is er altijd   veel interactie. Het mooiste van dit alles is, dat je als vrouw in de overgang kunt zien dat je niet de enige bent die last heeft van bepaalde hormonale klachten. Een gevoel van (h)erkenning doet ons altijd zoveel goed.

 

Vaak vraag ik de deelnemende vrouwen van welke klacht ze het meeste last hebben. De klacht die hun leven het meest negatief beïnvloedt en dit is de uitkomst:

  • toenemend gewicht
  • energiegebrek en/of chronische vermoeidheid
  • opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slecht slapen

Voor de gemiddelde deelnemer geldt dat ze als ietsje ouder zijn, zeg gemakshalve 40+. Dan kun je ook voorzichtig vaststellen dat ze in min of meerdere mate te maken hebben met de overgang.

 

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

Tijdens de overgang gebeurt er op hormonaal gebied heel veel in je lichaam. De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron nemen af en dat gaat bij 80% van de Nederlandse vrouwen gepaard met klachten. Nu denk je misschien in eerste instantie aan de typische klachten, zoals opvliegers en nachtelijk zweten, maar voor heel veel vrouwen gaat het nog verder in ruim 50 lichamelijke en psychische  klachten.

 

De overgang blijft een taboe

Laatst kreeg ik van een vriendin een linkje toegestuurd van een artikel uit het AD: “vrouwen in de overgang durven hun klachten niet te bespreken”.

De menopauze blijft een taboe op het werk, terwijl zoveel vrouwen er last van hebben. Volgens het CNV zegt 60% van de ondervraagde vrouwen in de overgang dat de combinatie met het werk hen zwaar valt. Bijna 10% van hen meldt zich regelmatig ziek, alleen geeft bijna niemand aan dat hun ziekmelding gerelateerd is aan de overgang.

 

Daar schrik ik echt heel erg van!

Hoe komt het toch dat we het niet kenbaar maken waar we zo’n last van hebben? Waarom lijden “miljoenen” in stilte? Komt het doordat de overgang vaak geassocieerd wordt met ouder worden? Krijgen we het gevoel dat we worden afgeschreven of doen we niet meer mee?

 

Wat mij nog het meeste raakt is dat het echt anders kan. Voor de overgrote meerderheid van de 40+ vrouwen geldt namelijk dat ze zelf iets kunnen doen om hun hormonale klachten te verminderen door hun leefstijl (nog) beter af te stemmen op de nieuwe behoeftes van hun lichaam.

 

De eerste stap is dat je je er bewust van bent dat de overgang vroeg of laat bij je langskomt. Ik weet dat het niet het meest populaire thema is waar we met z’n allen over praten, maar dit is zo’n moment waarop ik hoop dat we het gaan veranderen!

 

Praat erover en doe mee in het online Overgangscafé

Begin 2021 heb ik samen met mijn collega Esther Musch het Online Overgangscafé opgericht. Regelmatig gaan de digitale deuren open en kun je gratis deelnemen. Hoe fijn is het dat je het er met gelijkgestemde vrouwen over kunt hebben. Dat je een luisterend oor vindt, je vragen kunt stellen en tips kunt geven.

Doorbreek de stilte omtrent de overgang en doe mee! Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. Je bent meer dan welkom!

 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders