Een van de meest bekende symptomen van de overgang is toch wel de opvlieger. Ik weet nog goed toen ik er last van begon te krijgen en ik mij met volle verbazing afvroeg wat er met mij gebeurde.
Het was tijdens een vergadering op mijn werk en een beetje onzeker keek ik om mij heen: “heeft iedereen het nu zo heet of ben ik de enige?” Ik voelde een golf van warmte van mijn middel naar mijn hoofd schieten. Mijn hart ging als een razende tekeer en het zweet stond op mijn vuurrode voorhoofd.. Ik vond het verschrikkelijk.
Waardoor ontstaat een opvlieger?
Ik heb er een paar jaar last van gehad en ging er op een gegeven wat genuanceerder naar kijken. Want als je er meer over weet, dan kan je het ook wat makkelijker ondergaan. Op een gegeven moment zei ik “mijn thermostaat is van slag, en liep weer vrolijk door”.
In de overgang gebeurt er hormonaal heel veel in ons lichaam, zoals de daling van het geslachtshormoon oestrogeen. Het gebied in je hersenen dat onder andere je lichaamstemperatuur regelt, de hypofyse, raakt door deze schommelingen van slag. Het reageert op een heel geringe temperatuurstijging alsof het oververhit is geraakt.
De temperatuur stijgt
Tijdens een opvlieger stijgt de temperatuur van je lichaam met zo’n 3 graden Celsius. Dat is best veel als je kijkt naar de nulzone. Dat is de temperatuurszone waarbinnen schommelingen getolereerd worden en niet worden gecorrigeerd. Als voorbeeld: schommelingen van 0,4 graden Celsius zijn normaal. Vrouwen met een dalend oestrogeen hebben een veel smallere en soms afwezige nulzone. Iedere keer dat de lichaamstemperatuur iets stijgt, bijvoorbeeld door een kopje koffie, inspanning, emotie of een warm dekbed, wordt een opvlieger uitgelokt.
Je lichaam denkt op deze momenten dat je oververhit bent en zet meteen het afkoelmechanisme in werking: zweten. Zodra het lichaam ontdekt dat afkoelen niet nodig is, komt er een einde aan de opvlieger. Vrij snel daarna kun je het flink koud krijgen, omdat de temperatuurstijging uiteindelijk helemaal niet zoveel voorstelde.
Wat kun je doen?
Een ding werd me al snel duidelijk, ik ben zeker niet de enige vrouw die met dit fenomeen te maken heeft. Maar liefst 75% van de vrouwen in de overgang krijgen hier in meer of mindere mate last van. Hetzelfde geldt voor nachtelijk transpireren, wat in principe niks anders is dan een opvlieger krijgen als je ligt te slapen.
Ik ben niet alleen ervaringsdeskundige van opvliegers (en andere overgangsklachten), maar heb er inmiddels heel veel over geleerd en gelezen. In eerste instantie leerde ik er slim mee om te gaan:
- Ik kies voor luchtige kleding. Mijn hals is vrijwel altijd onbedekt en ik kies het liefst voor natuurlijke stoffen;
- Ik draag kleding in laagjes, zodat ik wat kan uitdoen als het warm wordt;
- Het drinken van een glas koud water heeft mij vaak geholpen. Of een nat doekje in mijn nek.
- Ik blijf rustig op het moment dat ik een opvlieger voel opkomen. Raak dus niet in paniek, maar richt je aandacht op een diepe, rustige in- en uitademing.
Kies voor de juiste voeding & leefstijl
Veruit de grootste stappen heb ik gezet toen ik bepaalde voeding ging minderen, zoals suikerrijke voeding, koffie en wijn. Wat een opvlieger kan veroorzaken is echter persoonlijk.
Als orthomoleculair hormoonspecialist weet ik inmiddels welke voeding een hele gunstige uitwerking heeft op overgangsklachten en welke supplementen vaak helpen.
Het lijkt wel alsof je lichaam in deze periode veel meer aandacht nodig heeft en het een soort van signaal afgeeft dat we nog beter voor onszelf moeten gaan zorgen. Of het nu voeding is, meer bewegen en ontspannen of stress verminderen. Het helpt allemaal.
Tegenwoordig begeleid ik bijna dagelijks vrouwen die last hebben van overgangsklachten en gaat het natuurlijk niet alleen om opvliegers. Veel vrouwen komen met klachten, maar weten nog niet dat er een verband kan worden gelegd met de overgang. Denk aan:
- Spier- en gewrichtsklachten
- Slapeloosheid (slechte slaap)
- Hartkloppingen
- Depressie
- Minder zin in seks (lager libido)
- Duizeligheid
- Stemmingswisselingen
- Migraine en hoofdpijn
- Veranderde eetlust (minder eten of juist overeten)
- Veranderende vetverdeling (meer buikvet). Het komt meer op de buik te zitten en minder op de benen en billen.
- Aankomen (gewichtstoename)
- Pijnlijke borsten
- Zware benen
- Rusteloze benen (restless legs)
- Krampen in voet, kuit en hamstrings
- Haaruitval, droog haar
- Verandering in stoelgang
- Droge huid, ogen of mond
- Concentratieproblemen
- Botontkalking (osteoporose)
- Acne
- Verhoogde bloeddruk
Deze a-typische klachten kunnen door de overgang veroorzaakt of verergerd worden. Er kan ook een andere oorzaak of combinatie van oorzaken zijn. Wanneer de andere oorzaken uitgesloten zijn dan wordt de klacht veroorzaakt door de overgang.
De overgang duurt gemiddeld zo’n acht jaar van je leven. Het is dan ook echt de moeite waard om er iets aan te doen als je er last van hebt. Het komt er vaak op neer dat je bepaalde aspecten van je huidige leefstijl mag aanpassen. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet zo fijn, maar je krijgt er wel heel veel voor terug.
Wil jij af van die vervelende opvliegers?
Het kan heel goed zijn dat alles wat de overgang met zich meebrengt, je overvalt. Het lijkt wel of je jezelf ‘n beetje kwijt bent geraakt. Je herkent jezelf niet meer. Op hoofdlijnen weet je vast wat je beter wel en niet kunt doen, maar iedere vrouw heeft net weer andere behoeftes.
Weet in ieder geval dat je er zelf veel aan kunt doen om overgangsklachten als opvliegers te verminderen. Voel jij dat jij wat hulp kunt gebruiken om op een leuke(re) manier door de overgang te gaan? Dan nodig ik je graag uit voor een gratis intakegesprek, waarin wij wat dieper kunnen ingaan op jouw situatie en waar je naar verlangt. Ik geef je dan vanuit mijn expertise als Hormoonspecialist, Leefstijl & Mindset coach advies en vertel je ook op welke manier ik jou eventueel kan begeleiden.