Hoe weet je dat je in de overgang bent?
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. Toch blijkt het soms lastig te zijn wanneer deze levensfase bij jou begint. Dat komt doordat het een proces is dat zich geleidelijk ontwikkelt. De eerste signalen zijn vaak vrij subtiel.
In dit artikel bespreken we hoe je de overgang kunt herkennen, wat je moet weten en geef ik praktische tips als eerste hulp bij overgang.
Hoe herken je de overgang?
De overgang, ook wel menopauze genoemd, begint meestal bij vrouwen tussen de 40 en 55 jaar, maar kan ook eerder of later optreden. De eerste tekenen zijn vaak:
- Onregelmatige menstruatie: het lijkt wel of je menstruele cyclus wat gaat “haperen”: je menstruatiecyclus kan korter, langer of onregelmatiger worden. Soms blijven periodes zelfs helemaal uit.
- Opvliegers: Je eerste opvlieger herken je vaak niet als zodanig. Daarom is het goed te weten dat je te maken krijgt met een plotselinge warmteaanval, vaak gecombineerd met rood worden van het gezicht en zweten.
- Nachtelijk zweten: eigenlijk zijn het opvliegers, die je in de nacht krijgt. Overmatig zweten ‘s nachts, wat kan leiden tot een verstoorde nachtrust.
- Stemmingswisselingen: je kunt sneller prikkelbaar zijn, gevoelens van verdriet ervaren of stemmingswisselingen hebben. Het korte lontje kunnen wij hier gemakshalve ook bij noemen.
- Vermoeidheid: door de hormonale veranderingen en mogelijk slechte nachten kun je je vaker uitgeput voelen. Ga bij jezelf goed na wat de oorzaak kan zijn.
- Gewichtsverandering: de meeste vrouwen merken dat hun lichaam anders reageert op voeding en dat gewichtstoename vaker voorkomt. Gemiddeld komen we zo’n 5 kilo aan tijdens de overgang en is het vrij lastig om deze overtollige kilo’s weer kwijt te raken.
- Vaginale droogheid: dit kan ongemak veroorzaken tijdens het vrijen of een algemene droogheid geven.
Hoe kom je erachter dat je in de overgang zit?
Als je denkt dat je in de overgang bent, is het handig om een paar stappen te ondernemen:
- Houd je symptomen bij: noteer veranderingen in je menstruatiecyclus, slaap, stemming en energie. Dit helpt om een duidelijk beeld te krijgen.
- Raadpleeg een specialist: in mijn rol als Hormoonspecialist kan ik via een gesprek en eventueel bloedonderzoek (om hormonale niveaus te meten) vaststellen of je in de overgang zit.
- Vraag naar familiegeschiedenis: soms kan de leeftijd waarop je moeder of zussen in de overgang kwamen, een indicatie geven van je eigen overgang. Maar vergeet niet, iedere vrouw gaat op haar eigen manier door de overgang.
Eerste hulp bij overgang
Als je weet dat je in de overgang bent, dan ben je er nog niet. De overgang kan namelijk best uitdagend zijn, maar er zijn manieren om klachten te verlichten en je goed te blijven voelen:
- Gezonde leefstijl: pas je voeding aan, zodat je lichaam binnenkrijgt wat het nodig heeft in deze levensfase. Beweeg regelmatig, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of yoga te doen.
- Blijf koel: draag luchtige kleding, kies voor laagjes en gebruik een ventilator of koelelement bij opvliegers.
- Vermijd triggers: spicy voedsel, cafeïne en alcohol kunnen opvliegers verergeren. Ook hier geldt dat het voor jou anders kan zijn. Houd het vooral bij, zodat je zelf je triggers kunt bepalen.
- Ontspan: probeer stress te verminderen door meditatie, ademhalingsoefeningen of ontspannende hobby’s.
- Overweeg supplementen: sommige vrouwen hebben baat bij specifieke supplementen. Dit is iets wat je met mij kunt overleggen.
Wat moet je weten als je in de overgang bent?
Het is belangrijk om te beseffen dat de overgang een normaal proces is. Het is een fase die gemiddeld meestal 9 jaar duurt, maar wat je ervan merkt verschilt per persoon. Weet wel dat ongeveer 80% van alle vrouwen in Nederland overgangsklachten heeft. Daarom is het goed om te weten dat je niet alleen bent; veel vrouwen ervaren vergelijkbare klachten. Praat erover met vriendinnen, een partner of met mij als je ondersteuning nodig hebt.
De overgang kan ook positieve kanten hebben. Voor veel vrouwen betekent het einde van de menstruatiecyclus bijvoorbeeld een bevrijding van maandelijkse ongemakken. Daarnaast kan deze levensfase je uitnodigen om meer tijd aan jezelf te besteden en je gezondheid prioriteit te geven. De overgang kan zelfs de brug worden naar je mooiste leven, als je het goed aanpakt.
Hoe weet je dat je in de overgang bent? Ik kan je helpen
De overgang is een uniek proces voor iedere vrouw. Door je lichaam en symptomen goed in de gaten te houden, kun je herkennen wanneer je in de overgang komt. Met een gezonde levensstijl en de juiste ondersteuning kun je deze fase zo prettig mogelijk doorlopen.
Heb je twijfels? Aarzel dan niet om met mij een afspraak te maken voor een gratis (online) intakegesprek. Zo weet je zeker dat je krijgt wat je nodig hebt om sterk en gezond te blijven.