Wat weet jij over de overgang?
Wat je als vrouw moet weten over de overgang, daar gaat dit artikel over. Tijdens de coaching en trainingen die ik geef, valt het mij namelijk op hoe weinig sommige vrouwen weten over de overgang. Volgens mij komt het doordat het natuurlijk niet het meest sexy onderwerp is waar je het met elkaar over wilt hebben. Sterker nog, in sommige kringen zit er nog een flink taboe op dit onderwerp. Veel vrouwen koppelen de overgang immers aan achteruitgang, ouder worden en je afgeschreven voelen.
Door een bepaalde onwetendheid loop je op een gegeven moment wel achter de feiten aan. Je begrijpt niet goed wat er met je aan de hand is; waar komen die “vage” klachten plotseling vandaan? Op een gegeven moment herken je jezelf niet meer: ben ik dat die zo uitviel tegen mijn collega? Waarom heb ik nu zo’n behoefte aan rust en alleen zijn? Daarom is het zo belangrijk om meer te weten over de overgang, zodat je de signalen beter herkent en er vervolgens iets aan kunt doen. Hoogste tijd voor nadere uitleg!
Wat moet je als vrouw weten over de overgang?
De overgang is een natuurlijke levensfase waar iedere vrouw vroeg of laat doorheen gaat. Omdat er vrij weinig over wordt gesproken, kan het zijn dat je je ongemakkelijk of onzeker voelt over wat je ervaart of wat je te wachten staat. Het is tijd om het taboe te doorbreken en praktische kennis en tips te delen, zodat je deze fase met vertrouwen tegemoet kunt treden.
Wat is de overgang precies?
De overgang, ook wel menopauze genoemd, is de periode waarin de hormonen oestrogeen en progesteron steeds minder worden aangemaakt. Je menstruatie wordt steeds onregelmatiger om uiteindelijk helemaal te stoppen. Dit proces vindt meestal plaats tussen je 40e en 60e levensjaar en duurt gemiddeld zo’n 8 jaar. De overgang bestaat uit drie fases:
- Perimenopauze: dit is de aanloop naar de menopauze. Je menstruatie wordt onregelmatig en je kunt al klachten ervaren. Denk aan stemmingswisselingen, krampen, slapeloosheid en kort lontje.
- Menopauze: Dit is het moment dat je twaalf maanden achter elkaar niet meer hebt gemenstrueerd. Het kan daarom alleen met terugwerkende kracht worden vastgesteld.
- Postmenopauze: De fase na de menopauze, waarin je lichaam een nieuw evenwicht probeert te vinden. Uiteindelijk kom je dus in een rustiger vaarwater terecht met nieuwe uitdagingen. Zo neemt de kans op botontkalking toe, net als hart- en vaatziekten en blaasontsteking.
Welke symptomen kun je ervaren tijdens de overgang?
Wat je als vrouw zeker moet weten over de overgang zijn de klachten die ermee gepaard kunnen gaan. Je kunt namelijk spreken voer dan kun je spreken over de typische klachten, oftewel de klachten die rechtstreeks te maken hebben met het feit dat de eierstokken minder hormonen aanmaken: verandering van je cyclus (korter, onregelmatig of overmatig bloedverlies), opvliegers en nachtelijk zweten, droge slijmvliezen.
Je hebt ook de atypische klachten. Dit zijn de klachten die door de overgang veroorzaakt kunnen worden of erdoor worden verergerd. We hebben het dan over gewrichtsklachten, spierpijn, slapeloosheid, hartkloppingen, depressie, duizeligheid, stemmingswisselingen, migraine, gebrek aan eetlust of juist overeten, gewichtstoename, pijnlijke borsten, rusteloze benen, kuitkrampen, verandering in stoelgang, haaruitval of een droge huid.
Waarom is kennis over de overgang belangrijk?
Door als vrouw te weten wat je te wachten staat, kun je signalen herkennen en jezelf beter ondersteunen. Dit kan voorkomen dat je klachten verkeerd interpreteert of aan jezelf gaat twijfelen. Weten wat er speelt, maakt het ook makkelijker om hulp te zoeken als dat nodig is. Veel vrouwen voelen zich bijvoorbeeld geïsoleerd, maar door openheid over dit onderwerp kun je steun vinden bij anderen die hetzelfde doormaken.
De overgang als brug naar je mooiste leven
Als vrouw meer weten over de overgang maakt het ook voor je mogelijk om de overgang niet alleen te zien als “een bak ellende” maar ook als een kans om te veranderen naar de beste versie van jezelf. De overgang kan je namelijk ook zien als een mentaal proces in drie fases:
- Afscheid. Je neemt afscheid van de “bekende” jij. Het is een uitnodiging om je leven te vertragen en naar binnen te keren. Je kunt afscheid nemen van wat je niet meer dient en ruimte maken voor nieuwe dingen. Het is het ultieme moment om oude wonden en trauma’s te helen. Deze periode kan vrij lang en pijnlijk zijn.
- Overgave. Je leert accepteren hoe je nu bent, je gaat een diepere relatie opbouwen met jezelf. Ook gaat het “nee” zeggen je steeds beter af. Daardoor ga je vaker je voor jou goede keuzes maken en genieten van de kleine dingen van het leven.
- Bloei: je weet beter wie je bent en wat je wilt gaan doen met de 2e helft van je leven. Je ziet nieuwe mogelijkheden en je gaat ervoor. Vanuit deze fase ga je moeiteloos naar je mooiste leven.
Tips om goed met de overgang om te gaan
Als je als vrouw meer weet over de overgang, dan kan je zelf best veel doen om er soepel doorheen te gaan. De verschillende pijlers van een gezonde leefstijl helpen je daarbij. Zo is regelmatige lichaamsbeweging van groot belang. Denk aan wandelen, meditatie yoga, zwemmen of krachttraining. Dit helpt niet alleen tegen gewichtstoename, maar kan ook stemmingswisselingen en slaapproblemen verminderen. Daarnaast versterkt het je botten, wat belangrijk is omdat de botdichtheid kan afnemen tijdens de overgang.
Een gezond eetpatroon zorgt ervoor dat je lichaam alles binnenkrijgt wat het nodig heeft om weer in balans te komen. Wat dat precies inhoudt is voor iedere vrouw anders, daarom kies ik ook altijd om een bloedtest te doen. Met de uitslag van deze bloedtest weet je hoe je ervoor staat en het maakt duidelijk welke stappen je kunt zetten om je situatie te verbeteren.
Meer weten over de overgang begint met praten
Praat over wat je voelt en waar je mee zit. Doorbreek het taboe en bespreek je ervaringen met vrienden, familie of een hormoonspecialist zoals ik. Je zult merken dat je niet alleen bent en dat het delen van ervaringen verlichting kan bieden.
Luister vooral naar je lichaam Dit is een fase waarin je opnieuw moet afstemmen op wat je lichaam nodig heeft. Heb je meer rust nodig? Gun jezelf dat dan ook. Sta open voor het aanpassen van je routines.
Meer weten over de overgang of hulp nodig?
Weet je nu meer over de overgang en heb je nu zo iets van “ik kan dit niet alleen” of denk je gericht aan professionele hulp? Dan nodig ik je graag uit voor een gratis (online) intakegesprek.