De overgang is een fase in het leven van iedere vrouw waarin je lichaam op hormonaal gebied door grote veranderingen gaat. Veel vrouwen die ik spreek ervaren deze periode niet alleen als een emotionele, maar ook een fysieke uitdaging.
Een van de meest voorkomende klachten tijdens de overgang is slecht slapen. Moeite hebben met in slaap vallen, nachtelijk zweten, vaak of te vroeg wakker worden – het kan allemaal je energieniveau en humeur overdag flink beïnvloeden. Het is alsof je de dag begint met 1 – 0 achterstand. Maar wat kun je eraan doen? In dit artikel geef ik praktische tips om je nachtrust te verbeteren tijdens de overgang.
Waarom slaap je slechter in de overgang?
Tijdens de overgang verandert je hormoonspiegel drastisch. Door de afname van oestrogeen en progesteron kan slaapproblemen veroorzaken. Daarnaast kunnen opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen je slaap verstoren. Ook spelen stress (een te hoog cortisol level) en veranderingen in je levensstijl soms een rol.
Tips om beter te slapen tijdens de overgang
De hormonale veranderingen tijdens de overgang zijn een natuurlijk gegeven. Daar kan je niet zoveel aan doen. Er zijn wel dingen die je kunt doen om tijdens de overgang je slaapkwaliteit te verbeteren. Hier zijn vijf effectieve tips:
- Creëer een rustgevende slaapomgeving
Een koele, donkere en stille slaapkamer helpt je beter slapen. Zorg ervoor dat je matras en kussen comfortabel zijn en gebruik ademend beddengoed om nachtelijk zweten te verminderen. Let er ook op dat je elektronische apparaten, zoals je telefoon of tablet, zoveel als mogelijk uit de slaapkamer bant.
- Pas je avondroutine aan
Een vaste avondroutine helpt je lichaam en geest om zich voor te bereiden op de nacht. Lees een boek, luister naar kalmerende muziek of probeer ontspanningsoefeningen zoals yoga of meditatie. Vermijd schermen minstens een uur voor het slapengaan om de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, niet te verstoren.
- Let op wat je eet en drinkt
Wat je overdag eet en drinkt, heeft invloed op je slaap. Vermijd cafeïne en zware maaltijden in de avond. Drink liever een kopje kruidenthee of een warme melk. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, amandelen en bananen kunnen je slaap ook bevorderen. Het is sowieso beter om ’s avonds op tijd te stoppen met eten. Zo kan je spijsvertering de klus nog afmaken voordat je overgaat op de slaapstand.
- Beweeg regelmatig
Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je stress te verminderen en je slaapkwaliteit te verbeteren. Probeer minstens 30 minuten per dag actief te zijn, zoals wandelen, fietsen of yoga. Let er wel op dat je intensieve trainingen niet te laat op de avond doet, want dat kan juist averechts werken. Een ander voordeel van bewegen is dat je het idealiter buiten doet, tijdens daglicht. Dat stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine.
- Verminder stress
De overgang kan emotioneel belastend zijn, wat je slaap verder kan verstoren. Probeer stress te verminderen door te praten met vrienden of een professional, of door ontspanningstechnieken zoals mindfulness te beoefenen. Het opschrijven van je zorgen in een dagboek kan ook helpen om je hoofd leeg te maken voor het slapengaan.
Meer inspiratie om overgangsklachten te verminderen?
Download hier jouw gratis exemplaar van het waardevolle e-boek De Nieuwe JIJ.
Ga voor meer informatie en leer welke stappen je kunt zetten om fluitend door de overgang te gaan.
Zo kan je niet alleen je slaapproblemen verminderen, maar ook andere hormonale klachten aanpakken.
Al meer dan 3.000 keer gedownload.
Slecht slapen tijdens de overgang: vraag om hulp
Als je ondanks het proberen van bovenstaande tips nog steeds slecht slaapt en dit je dagelijks leven beïnvloedt, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. In mijn rol Hormooncoach ben ik gespecialiseerd in de begeleiding van 40+ vrouwen met hormonale klachten. Ik help je graag!
Conclusie
Slecht slapen tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig manieren om hier iets aan te doen. Door je leefstijl aan te passen en bewust om te gaan met je slaapomgeving en gewoonten, kun je al een verschil maken. Geef jezelf de tijd om te experimenteren met wat voor jou werkt, en vergeet niet dat mijn hulp altijd beschikbaar is als je die nodig hebt.