Wat zijn klachten die bij de overgang horen? - Brenda van Wegen

Wat zijn klachten die bij de overgang horen?

Een veel gestelde vraag in mijn praktijk is “hoe kom je erachter of de klachten die je ervaart, te maken hebben met de overgang? Want voor veel vrouwen is dat helemaal niet zo duidelijk. Het kan zelfs jaren duren voordat je zelf de link hebt gelegd.

In dit artikel leg ik eerst uit wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang en vervolgens ga ik in op de (on)bekende klachten die hiermee gepaard kunnen gaan.

 

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens de overgang?

Iedere vrouw krijgt op een gegeven moment te maken met een bijzondere levensfase, namelijk de overgang. Het is een periode in je leven waarin je de transitie maakt van je vruchtbare periode naar je onvruchtbare periode. Gemiddeld genomen zijn we zo’n zes tot negen jaar bezig met de overgang en ben je ongeveer 51 jaar oud als je voor het laatst menstrueert. De laatste menstruatie (menopauze) kunnen we een jaar na dato vaststellen.

 

Welke factoren bepalen of je in de overgang bent?

Wanneer je precies in deze fase zit is van verschillende factoren afhankelijk. Zo blijkt dat vrouwen die roken ongeveer twee jaar eerder stoppen met menstrueren. Ook kan er sprake zijn van een medische ingreep, waardoor de overgang versneld wordt ingezet. In mijn praktijk merk ik dat er ook jongere vrouwen (eind dertig) al flink last kunnen hebben van overgangsklachten.

Gemiddeld genomen beginnen de eicellen omstreeks je 40e levensjaar langzaam op te raken. Het hele systeem van de menstruele cyclus begint ’n beetje te “haperen”. Kon je voorheen bijna de klok erop gelijkzetten, is het nu afwachten of en wanneer je weer ongesteld wordt. Ook de intensiteit van de bloedingen kan verschillen.

 

Bepaalde hormonen nemen af

Doordat er op een gegeven moment geen eicellen meer zijn die rijpen, verandert je hormoonhuishouding. Dat komt doordat de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron aan dit proces verbonden zijn en hun productie langzaam afneemt. Deze hormonen vervullen naast het regelen van de menstruele cyclus nog andere belangrijke taken in het lichaam.

 

Wat regelen oestrogeen en progesteron verder nog?

Oestrogeen zorgt bijvoorbeeld voor een gladde huid en voorkomt rimpels, het stimuleert ons geheugen en concentratievermogen. Het verlaagt de bloeddruk en het voorkomt botontkalking. Oestrogeen wordt ook wel het zorghormoon genoemd, waardoor je in je vruchtbare jaren goed voor je familie, kinderen en vrienden wilt zorgen en niet wil vluchtend bij dreigend gevaar. Het komt veel voor dat je tijdens de overgang deze zorgwens wat makkelijker kunt loslaten. Je krijgt steeds meer zin om je eigen leven te leiden en eindelijk de dingen te doen die jij leuk vindt. Ook de wens om aardig gevonden te worden neemt in de regel wat af en maakt plaats voor zelfliefde en de behoefte voor meer tijd voor jezelf.

Progesteron zorgt ervoor dat we minder vocht vasthouden, het kalmeert, ontspant de spieren en bevordert de nachtrust. Ga maar eens na wat het voor je lichaam en geest betekent als deze hormonen afnemen. Vandaar dat het soort klachten ook heel divers kan zijn.

 

Welke klachten horen bij de overgang?

 Ik hoor vaak van vrouwen dat het hen een flinke tijd gekost heeft om hun “vage” klachten te koppelen aan het feit dat ze in de overgang terecht zijn gekomen. Het duurt ook even voordat je een opvlieger herkent en een verklaring hebt voor je stemmingswisselingen.

 

Twee categorieën van klachten.

We spreken gemakshalve van typische- en a-typische overgangsklachten. De typische overgangsklachten zijn opvliegers, nachtzweten, veranderingen in je menstruatie en het uiteindelijk uitblijven daarvan. Deze klachten hebben een directe link met de overgang, dus als je je in deze klachten herkent dan weet je zeker dat het met de overgang te maken heeft.

 

De a-typische klachten tijdens de overgang

Met a-typische klachten wordt bedoeld dat ze een reactie zijn op de typische klachten. Neem bijvoorbeeld slaapstoornissen. Je slaap kan tijdens de overgang bruut verstoord worden door verschillende factoren, zoals nachtzweten, piekeren, krampen in je benen en veelvuldig moeten plassen.

Zo komen hoofdpijn, aankomen in gewicht, meer vetopstapeling op de buik, stemmingswisselingen, kort lontje, algehele vermoeidheid en energiegebrek, hartkloppingen, verlaagd libido en een opgeblazen gevoel veel voor. De meest voorkomende klachten zijn in de loop der jaren door verschillende specialisten op een rijtje gezet in de Green Climacteric Scale.

 

Doe het niet alleen

De overgang is een periode in je leven, die gepaard kan gaan met lichamelijke en mentale ongemakken. Soms herken je jezelf helemaal niet meer en dan is het de hoogste tijd om hulp in te schakelen.

Als Hormoonspecialist en Leefstijl & Mindset coach help ik je graag verder. Meestal begin ik met een bloedtest, om te weten te komen hoe je er in algemene zin voorstaat. Dan kan je ook heel gericht stappen zetten om je situatie te verbeteren.

De overgang betekent vaak dat we de dingen net iets anders moeten doen, waardoor je je weer energiek gaat voelen en lekker in je vel komt te zitten. 

Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met mij voor een gratis intakegesprek. Je kunt mij dan meer vertellen over je persoonlijke situatie en ik zal je een aantal waardevolle adviezen geven, zodat je meteen aan de slag kunt gaan. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders