Bruisen van energie. Hoe gaat je dat weer lukken?

Hoe komt het dat je niet bruist van energie? Dat je halverwege de dag al het gevoel hebt dat je accu leeg is en moeilijk oplaadbaar? Het is een van de thema’s waarop ik heb meest geraadpleegd wordt. Vandaar dat we er vandaag vanuit verschillende invalshoeken gaan kijken naar wat je energie geeft en wat je energie opslurpt. Want weer bruisen van energie, dat klinkt goed toch?

 

 

Bruisen van energie. Hoe zit dat precies?

Wat bedoelen de vrouwen die bij mij komen, als ze zeggen ik zit laag in mijn energie? Wat ik hoor is dat ze vrij snel leeglopen. Ik zie dan een Duracell batterij voor me die ‘s ochtends na het opstaan misschien een paar streepjes geladen is, maar voor de rest nog leeg is. Voor anderen geldt dat de batterij ’s ochtends bijna vol zit, maar dat ie na de lunch al in het rood staat. Dat is heel verschillend.

Waar het om gaat is dat je op een prettig energiek niveau door de dag heengaat en dat je ’s avonds nog iets hebt van wat ga ik nu doen, in plaats van dat je volledig uitgeblust om de bank ploft. Moe van alles en iedereen.

Misschien denk je nu zoiets als “heb ik dat ooit meegemaakt” of “dat is heel lang geleden”. Dat kan goed zijn en dat geloof ik ook zeker. Maar weet dat je het niet voor minder hoeft te doen. Ook jij kunt bruisen van energie, dat weet ik bijna zeker.

Wat je nodig hebt is dat je goed onderzoekt waar het lekt zit. En dat lek kan zitten in verkeerde voeding, te weinig ontspanning, teveel stress en teveel in je hoofd zitten.

 

 

De vier invalshoeken van bruisen van energie

Dus gaat het er nu om dat je voldoende slaapt en ontspant? Of zit het veel meer in wat je eet en drinkt? Zoals zo vaak als het gaat om ons welzijn, het gaat om een combinatie van deze vier. Wat ik je nu wil meegeven is dat je vanuit een brede blik kijkt naar je lichaam, geest en ziel. Dat je gaat voelen wat je nodig hebt om je weer volledig te kunnen opladen, zodat ook jij sprankelend en vitaal door het leven kunt gaat.

 

 

De juiste voeding

Laten we beginnen met voeding  als basiselement van onze energievoorziening. Wat we eten en drinken geeft ons energie en kan ons dood moe maken. Het is daarom van belang om heel goed te kijken naar wat we zoal eten en drinken.

Ons lichaam heeft bouw- en brandstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Eiwitten zijn de bouwstoffen en glucose en vet kunnen worden omgezet in brandstof voor ons lichaam. De meesten van ons lopen op de suikerverbranding. Dat betekent dat suiker de primaire brandstof is waarop ons lichaam draait.

 

 

Zit jij op de suikerverbranding?

Waar heb ik het dan precies over? Ja dat is altijd een beetje lastig om daar een beknopt antwoord op te geven. Je hebt de natuurlijke suikers uit fruit en groenten en de toegevoegde suikers of bewerkte suikers in de producten die je in de supermarkt vindt. Dat hoeft echt niet alleen zoetigheid te zijn, denk ook aan soepen, sauzen, brood, beleg, frisdrank, alcohol en ga zo maar door.

Als je er ’n tijdje op let in welke producten er allemaal suiker is toegevoegd, dan val je soms stijl achterover. Zoals sla gewassen in suikerwater of zure bommen in suikerwater.  Het maakt niet makkelijk als je suikerbewust door het leven wilt gaan. Het maakt het meenemen van je leesbril naar de supermarkt wel van belang. Je kunt dan de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel bestuderen. Na een mum van tijd heb je er een scherpe blik voor gekregen en heb je je eigen assortiment gevonden aan producten die wel door de beugel kunnen.

 

Een blad papier in de open haard..

De suikerverbranding is namelijk geen prettige manier van energie maken. Ik vergelijk het altijd met een blad papier dat je in de openhaard gooit. Het vlamt even flink, waarnaar het ook snel weer uit gaat. Dat symboliseert mooi de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Van een piek merk je nog niet eens zoveel, maar een dal is wel heel vervelend. Het wordt ook hypoglykemie genoemd. 

Het voelt aan als een flinke dip en op een gegeven moment kun je zelfs last krijgen van trillen, beven, je rot voelen, zweten. Een gevoel alsof je op het punt staat om flauw te vallen. Ik MOET nu iets hebben schiet er door je hoofd. Meestal gaan we dan voor iets zoets, wat de achtbaan alleen maar in stand houdt.

 

 

Suiker en je bloedsuikerspiegel

Je begrijpt het al, de suikerverbranding is funest als je weer wilt bruisen van energie. Even los van het feit dat het nog veel meer negatieve aspecten heeft voor je gezondheid. Je bloedsuikerspiegel in balans krijgen en minder laten schommelen, wordt vaak geassocieerd met afvallen en dat klopt ook. Hoe minder vaak er insuline hoeft worden aangemaakt om je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen, hoe gemakkelijker het wordt om overtollige kilo’s kwijt te raken.

In het kader van bruisen van energie is een rustige bloedsuikerspiegel ook een enorme pre, het maakt namelijk dat je energielevel door de dag vrij constant is. Je hebt veel minder last van dips, je kunt je beter concentreren en je hebt amper nog een rammelende maag, laat staan hongeraanvallen.

Wat zit hier achter? Als je de suikers zoveel mogelijk mijdt, dan dwing je je lichaam over te gaan naar de vetverbranding. Deze vorm van verbranding is veel efficiënter en effectiever. Als ik nog even bij de open haard blijf als metafoor, dan heb ik het nu over de kooltjes, de houtblokken. Als je eenmaal op de vetverbranding zit, dan merk je dat je energie constant is. Ook heb je veel minder eetmomenten nodig. Sterker nog, de kans is groot dat je dan vrij gemakkelijk een maaltijd kunt overslaan.

 

 

Krijg zicht op je eetpatroon

Let daarom eens een paar dagen scherp op wat je eet en hoe je je daarna voelt. Als je bijvoorbeeld om half elf in de ochtend al wordt beheerst door het gevoel van een rammelende maag, dan was je ontbijt onvoldoende of te suikerrijk. Als je in de middag om half vier bijna in elkaar stort van de vermoeidheid, kijk dan naar wat je geluncht hebt. Daar zaten op zeker teveel suikers in of het was te eenzijdig. Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik er altijd op hamer dat je voor volwaardige maaltijden gaat. Die bestaan uit langzame koolhydraten, eiwitten en wat gezonde vetten.

Een ander belangrijk element van een goede energiehuishouding is water. Vergeet niet voldoende water te drinken, want zonder water wordt het voor je lichaam lastig om energie aan te maken.

 

 

Hoeveel eetmomenten heb je op een dag?

Naast wat je eet is het ook interessant te volgen hoe vaak je eet en wanneer je eet. Het alom bekende advies om te gaan voor tussendoortjes, zodat het motortje aanblijft is wat mij betreft echt ouderwets en achterhaald.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat je veel beter twee tot drie keer kunt eten op een dag. Ons lichaam is helemaal niet gebouwd om de hele dag spijs te verteren. Het is een intensieve klus voor ons lichaam. Ook leidt het ertoe dat je sneller veroudert, maar het kost ook veel energie. Als vrouwen die ik begeleid de frequentie van eetmomenten naar beneden bijstellen, merken ze dat binnen enkele weken al aan hun stijgende energielevel.

 

 

Ga voor ontspanning

Wat is na voeding nog zo’n ontzettend belangrijke manier om je op te laden? Precies, je nachtrust. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen en bijkomen. Je weet vast wel hoe het voelt als je een nacht goed geslapen hebt versus een nacht dat je lang wakker hebt gelegen.

Gemiddeld genomen hebben wij zo’n 7 tot 8 uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Alleen in onze samenleving lijkt het wel alsof we geen tijd of zin hebben om op tijd naar bed te gaan. Je wil niet weten hoe vaak ik mensen spreek die gewoon structureel te laat naar bed gaan. Of ze liggen er wel om 23u in, maar dan wordt er nog naar het nieuws gekeken en de laatste mails beantwoord.

 

Kwalitatief en kwantitatief goed slapen..

Voor velen van ons is gemiddeld 8 uur goed slapen per nacht ook wel een bijzondere luxe geworden. Sommige vrouwen willen wel, maar kunnen het eenvoudigweg niet. Het heeft alles met de overgang te maken en de wijze waarop nachtelijk zweten, wakker worden midden in de nacht en piekeren, onze nachtrust bruut verstoort.

Juist als het om bruisen van energie gaat, is uitgerust opstaan een belangrijke pijler. Je begint de dag met 1-0 voorsprong en alles wat er op je pad komt, is makkelijker te hebben dan als je je vermoeid voelt door een te korte nacht.

 

 

Het komt neer op goed voor jezelf zorgen

Misschien heb je m al door, maar voor de zekerheid noem ik het toch nog even: bruisen van energie betekent dat je heel goed voor jezelf mag zorgen. Het betekent dat je jezelf de hoogste prioriteit mag geven als het gaat om je rust pakken. Tegenwoordig zijn er heuse richtlijnen om je slaap te verbeteren, zoals op tijd beginnen met je dag officieel eindigen en overgaan tot de nacht. Dat je de sores van de dag niet meeneemt naar je slaapkamer, maar keurig netjes letterlijk en figuurlijk op een andere plek in je huis stalt, om de volgende dag weer op te pakken.

Je kunt ’n bad nemen, een meditatie doen, naar rustige muziek luisteren, een fysiek boek lezen, wat rek en strekoefeningen doen. Het zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon gestimuleerd wordt en op gang komt. Mocht je dit alles al doen en toch nog slecht slapen, overweeg dan serieus om hulp in te schakelen, zodat het beter wordt. Zo belangrijk is de nachtrust voor ons.

 

 

Inspannen versus ontspannen

Slapen is natuurlijk de ultieme vorm van ontspanning, maar er zijn er natuurlijk meer. Mij fascineert altijd het dualisme van inspannen en ontspannen. Natuurlijk kun je n drukke dag hebben, natuurlijk je veel doen, alleen geef je lichaam en geest ook de mogelijkheid dat het weer kan opladen. Het punt is dat het laatste vaak vergeten wordt en het gevolg daarvan is dat we ons bewust of onbewust voorbij lopen. We nemen teveel hooi op onze vork en dat moet allemaal kunnen.

Onder het motto nu niet zeuren, even doorgaan overschrijden we elke keer onze grenzen en dan zegt ons lichaam op een gegeven moment keihard NEE, ik kan niet meer. Dan ben je veel verder van huis. Vandaar dat ik altijd adviseer: luister naar je lichaam. Welk signaal geeft het af? Heb je regelmatig hoofdpijn? Zijn je nek- en schouderspieren gespannen? Heb je vaak een gejaagd gevoel? Heb je koffie nodig om door de dag te komen? Allemaal signalen van het lichaam dat het iets nodig heeft.

Stressmanagement

Het volgende element wat zo bepalend voor ons energielevel is, is omgaan met stress en rekening houden met onze belastbaarheid.

Wat bedoel ik daar precies mee? Denk aan een elastiekje, wind het om je linker en rechter wijsvinger en trek ‘m uit en laat het weer intrekken. We leven in een geconditioneerde maatschappij, waarin veel van ons wordt verwacht. Je vervult verschillende rollen, partner, moeder, oma, vriendin, collega, buurvrouw en ga zo maar door. Daarnaast wordt ervan je verwacht dat je werkt, zorgt en ook nog eens sociaal heel actief bent. Dit alles betekent nogal wat voor ons elastiekje. Het staat continu gespannen en als dat maar zo doorgaat, dan kan ie op een gegeven moment knappen. Je voelt de chronische stress in je lichaam, want je voelt dat het je steeds meer moeite kost om alle ballen in de lucht te houden. Je gaat maar door, omdat het eenmaal zo is.

Wat is nu precies de scheidslijn tussen gewoon lekker druk bezig zijn en teveel hooi op je vork hebben? Wat is dat voor jou? Voor veel mensen zit er maar een subtiel verschil tussen en manoeuvreren ze zich van het ene naar het andere uiterste.

 

Wat zijn jouw energiegevers en -slupers?

Wat je kunt doen is dat je eens goed kijkt naar welke elementen van je werk- en privéleven je energie geven en welke je leegslurpen. Kijk wat je er aan kunt doen om de energiegevers te stimuleren en de slupers te reduceren. Elk klein stapje is er één.

Voel wat het nodig heeft om weer in balans te komen en plan voldoende me time in je agenda. Zorg ervoor dat je deze blokken bewaakt als een leeuw, niemand mag er aan komen. Het is van jou. Jij hebt dat nodig om die energieke vrouw te zijn, die iedereen om je heen zo graag ziet.

Ga op zoek naar wat jij leuk vindt om te doen om te ontspannen. Is het naar de sportschool gaan? Prima! Ben je eerder iemand die van een wandeling in de natuur bijkomt? Geweldig! Wil je weer je schilderhobby oppakken of heb je altijd willen salsa dansen JA! doen! Vind wat bij je past en je energie zal stijgen.

 

De overgang speelt ook een rol

Een specifieke periode in je leven, waarin je energiehuishouding vaak opspeelt, dat is de overgang. Zoals je weet verandert er dan op hormonaal gebied veel en het lijkt erop dat je dan ook gevoeliger wordt voor de mate waarin je stress ervaart en wat je zoal eet en drinkt.

Je voelt ook scherper dat je leegloopt, dat je niet lekker in je vel zit en dat je vermoeid bent. Het is een periode in je leven dat je eens goed mag kijken naar wat je meeneemt naar je volgende levensfase en wat je los gaat laten. Als je daar bewust mee bezig bent en je zoektocht omarmt, dan zul je ook zien dat er een soort rust over je heen komt, die ervoor zorgt dat je scherper gaat zien wat jij nodig hebt om weer te bruisen van energie.

 

Kracht van een positieve mindset

De laatste pijler van je energiek voelen is wat lastiger te pakken, omdat het over je mind gaat, je gedachtes en je gevoelens. Dat maakt ‘m meteen een van de belangrijkste. Wij zijn namelijk gewend geraakt om vooral te denken. We zitten in ons hoofd en ons hoofd bepaalt ons gedrag, de keuzes die we maken. Je weet vast wel wat ik bedoel als ik zeg dat er een nogal streng stemmetje in je hoofd woont. Dit stemmetje is je ego, het is je instinct die tegen je praat. Het punt is, dat zijn advies niet altijd het beste voor ons is. Het vindt namelijk onze positieve intenties al snel lastig, moeilijk, saai en niet vol te houden. Dat komt doordat het stemmetje dol op zoet en wil het t liefste energie besparen.

Daarom zijn we zo dol op alles wat er in de supermarkt ligt en nemen we de roltrap, liggen we ’s avonds op de bank te netflixen en zijn elektrische fietsen zo populair. Ik chargeer even…

 

Bewustwording als eerste stap

Waar het om gaat is dat je op een andere manier leert kijken op wat er zoal aan gedachtes door je hoofd gaan. En weet dat het niet per definitie waar is wat er gezegd wordt. Je kunt dat zelf eens vragen aan je zelf. “Het gaat me toch niet lukken om nee te zeggen”.  Is dat waar wat je zegt?

Neem dus niet meteen voor waar aan wat je hoofd zegt, maar wacht eventjes twee seconden en nodig je hart uit om er iets over te zeggen. Daar komt namelijk altijd een veel beter antwoord vandaan. Oefen daar maar eens mee, je zult het zien.

Op het moment dat je dat onder de knie hebt, sta jij achter het stuur van je leven. Jij bepaalt bewust wat je volgende stap is. Jij hebt invloed op je gedachtes. En je gedachtes bepalen je acties. Ik ben zo moe, ik heb nu koffie nodig. Is dat echt zo? Ik denk dat even een tien minuutjes wandelen buiten ook wel goed voor me is.

Dit proces is maakt dat je bewust wordt van je gedachtes, je emoties en het geeft je de mogelijkheid om je acties gericht af te stemmen op wat jij daadwerkelijk nodig hebt. Weet je hoeveel energie je daar van krijg? Echt gigantisch.

Het maakt dat je positiever in het leven staat. Dat het leven gemakkelijker voor je wordt en dat je met compassie naar je eigen handelen kunt kijken. Er komt een ongekende energie vrij die je kunt voelen. Energetisch gezien zit je op een hogere trillingsfrequentie en dat maakt dat je energie makkelijker kan stromen. Een mooie oefening daarvoor is dat je denkt aan drie dingen waarvoor je dankbaar bent.

 

Meten is weten

En zo pak je alle elementen aan die met energie te maken hebben. Misschien dat het wat ingewikkeld klinkt of dat je denkt “waar moet ik beginnen?” Wat je in dat geval heel veel zal brengen is dat je kiest om de EMB bloedtest bij mij te doen.

Met maar enkele druppels bloed krijg je 15 pagina’s aan informatie over eventuele energetische blokkades, maar ook over intoleranties, pathogenen, tekorten aan vitaminen, mineralen, hoe het gesteld is met je hormonen en nog veel meer.

Veel vrouwen in mijn praktijk gebruiken dit instrument uit de Natuurgeneeskunde als startpunt van hun traject en werken van daaruit heel gericht op wat zij nodig hebt om weer te bruisen van energie. Wil je eerst met mij overleggen over jouw persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak met me voor een gratis intakegesprek. Vanuit mijn expertise als Hormoonspecialist, Leefstijl & Mindset coach zal ik je enkele waardevolle adviezen geven, waarmee je meteen aan de slag kunt. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders