Wat te doen tegen hormonale klachten?
Hormonale klachten kunnen je welzijn flink verstoren. Denk aan gewichtstoename, slecht slapen, energiegebrek, verminderde stressbestendigheid, stemmingswisselingen, overgangsklachten en nog veel meer..
De vraag die mij dan ook regelmatig gesteld wordt is wat je er aan kunt doen om hormonale klachten te verminderen.
Je hormonen zijn uit balans
De eerste stap is dat je er eens voor gaat zitten om na te gaan hoe jij je op dit moment voelt. Waar heb je last van? Hoe lang voel je je al niet zo lekker in je vel?
Veel klachten zijn te relateren aan hormonen die uit balans zijn geraakt door onze leefstijl. Dat kun je op verschillende manieren vaststellen, zoals het doen van mijn Hormoontest of door het maken van een afspraak voor een gratis (online) intakegesprek. Met precies weten waar je nu staat kunt je je “startpunt” formuleren. Schrijf het eens uitgebreid voor jezelf op, dat helpt je enorm.
Soms is dit heel lastig, maar toch ga ik je vragen om te aanvaarden dat je nu bent zoals je bent. Veel vrouwen die ik spreek hebben in eerste instantie een afkeurende houding ten opzichte van zichzelf. Maar dat is negatieve energie, waarmee je je zelf onnodig onder druk zet en in de put praat. Het is de hoogste tijd om wat meer compassie te hebben voor jezelf. Je ziet de feiten immers onder ogen en je gaat er nu iets aan doen!
Je hebt maar één lichaam en het liefst word je op een leuke manier oud. Dat betekent in de meeste gevallen dat je de reis naar een gezonde(re) leefstijl mag beginnen. Naarmate je de 40 bent gepasseerd draaien de rollen zich namelijk om. Tot dat moment heeft je lichaam voor jou gezorgd en het is nu de hoogte tijd om goed voor je lichaam te gaan zorgen.
Hormonale klachten verminderen, wat wil je bereiken?
Nu dat je vertrekpunt is geformuleerd ga je kijken naar waar je graag naartoe wilt. Waar verlang jij naar? Schroom je niet en zie jezelf voor je in de allerbeste versie van jezelf. Hoe voelt dat en wat doe je precies?
Hormonen in balans: Laat voeding jouw medicijn zijn
Voeding inzetten als jouw ultieme medicijn, als Hormooncoach zie ik dat als de basis. Of het nou gaat om beter slapen, overgangsklachten verminderen of op een gezonde manier hardnekkige kilo’s kwijtraken. Het maakt niet uit. Geef je lichaam met de juiste bouw- en brandstoffen en het zelfhelend vermogen doet bijna altijd de rest.
De juiste voeding in twee stappen
Vrouwen zijn vaak met name gefocust op wat ze niet moeten eten. Denk aan koekjes, toetjes, snoep, alcohol, chips, kant-en-klaar maaltijden, frisdrank, brood.. Natuurlijk is het een uitstekende stap om de inname van dit soort producten te minimaliseren, maar kijk uit dat je je niet teveel richt op wat je niet meer “mag”. Op pure wilskracht heeft namelijk amper iemand haar leefstijl blijvend veranderd.
Minstens net zo belangrijk is dat je je richt op wat je lichaam keihard nodig heeft, zoals voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het gaat om voldoende variatie, de juiste combinaties en hoeveelheden, waardoor je je lichaam de perfecte benzine en bouwstoffen geeft. Je zult vrij snel merken dat je je een stuk beter gaat voelen. Ook neemt je trek in suiker vanzelf af.
Je gedachten, patronen, overtuigingen moeten mee
Tussen de regels door heb je vast al gemerkt hoe belangrijk ik het vind dat je je afstemt op een positieve mindset. Als je namelijk uitgaat van mogelijkheden (in plaats van onmogelijkheden), dan wordt het een stuk makkelijker voor je om de juiste keuzes te maken. Niet alleen met voeding, maar ook als het gaat om de andere pijlers van een gezonde leefstijl: bewegen, ontspannen, beter slapen, stressreductie.
Dit is wat mij betreft heel cruciaal en het is hoe je je vernieuwde leefstijl vervolgens blijvend maakt en de bekende terugval naar oude patronen vermijdt. Deze holistische aanpak staat daarom centraal in mijn programma’s en testen.