Was het behouden van je natuurlijke gewicht maar zo simpel als ons altijd is verteld, namelijk een kwestie van calorieën tellen en verbranden. Als het echt het verschil is tussen in en uit, dan zouden er toch veel minder mensen zijn met overgewicht?
Het is kennelijk veel gecompliceerder en dat komt doordat voeding meer is dan alleen calorieën. Het is namelijk informatie voor onze lichaamscellen om te kunnen functioneren. Informatie waardoor ons lichaam of optimaal werkt of zich lusteloos voortsleept.
Een van de grootste misvattingen is dat alle calorieën gelijk zijn. Als je erover nadenkt, klinkt het heel logisch dat de calorieën die je binnenkrijgt van boerenkool een hele andere werking heeft op je lichaam dan die van zoetigheid.
Wat gebeurt er met je lichaam als je iets zoets eet?
Als je snoep, frisdrank, brood, witte pasta – of zelfs een glas versgeperste jus d’orange – consumeert, dan worden de suikers, fructose en glucose heel snel opgenomen door je lichaam. De glucose zorgt voor een enorme piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor het hormoon insuline wordt aangemaakt om deze weer te laten dalen. Er gebeurt nog meer: insuline zorgt voor vetopslag, je ontstekingsgevoeligheid neem toe, het “goede” cholesterol (HDL) daalt, je bloeddruk neemt toe en het verergert onder andere overgangsklachten.
Je krijgt er meer trek en honger van
Dat komt doordat insuline het verzadigingshormoon leptine blokkeert. Als je regelmatig suikerrijke producten eet, dan kan dat leiden tot leptineresistentie. Dat houdt in dat je hersenen niet het signaal van “ik ben verzadigd” door krijgen. In plaats daarvan denken je hersenen “ik heb honger!” Verder je hebt steeds meer suiker nodig om je goed te voelen.
Fructose is eigenlijk nog erger
Fructose gaat direct naar je lever waar het zorgt voor extra vet productie. Je krijgt constant te hoge insuline levels en meer vetopslag, voornamelijk op je buik. Het kan ook een vervette lever veroorzaken, met als mogelijk gevolgen: chronische ontstekingen, overgewicht en diabetes.
Een ander probleem van fructose is dat het geen informatie naar onze hersenen stuurt over het hoge aantal calorieën dat net ons lichaam is binnengekomen. Het zet niet aan tot de productie van het hormoon ghreline (het “honger” hormoon) dat normaal gesproken afneemt als je iets eet, zoals bijvoorbeeld boerenkool.
Boerenkool is rijk aan vezels en bevat weinig koolhydraten en suiker. Je zou echt een enorme hoeveelheid groene groenten moeten eten om hetzelfde aantal calorieën binnen te krijgen als van een zakje snoepjes. Dankzij de vezels ben je allang verzadigd voordat je er ook maar in de buurt komt.
Langzame koolhydraten zorgen voor minder schommelingen
Stel dat je toch in de buurt komt, dan zou er geen piek in je bloedsuikerspiegel ontstaan, je loopt geen risico op een vervette lever en je krijgt geen ontstekingen of hormonale disbalansen. Van boerenkool wordt je lichaam rijker in plaats van armer (zoals van zoet). Door de voedingsstoffen wordt je metabolisme geoptimaliseerd, je cholesterol daalt en je ontstekingsgevoeligheid neemt af. Je ontgifting capaciteit krijgt een boost door alle fyto-nutriënten die het bevat.
Waar gaat het dan om?
Het gaat om de kwaliteit van wat je eet. Pure voeding als groene of kleurrijke groenten, koolhydraatarme fruitsoorten, gezonde vetten (noten, zaden, avocado’s, olijven etc.) glutenvrije granen, peulvruchten, eieren en (met mate) vlees, vis of kip.
Dat is de voeding die ik adviseer om je natuurlijk gewicht te bereiken en je weer helemaal goed te voelen. Dankzij de stofjes die in deze pure voeding zitten, krijgt je lichaam de informatie om weer optimaal te functioneren.
Ik kan je helpen
Ik krijg vaak de vraag “wat moet ik nou precies eten?” Welke voeding het precies voor jou is, hangt heel sterk af van waar je nu staat en wat je wil bereiken. Wil je hier meer over weten? Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek.
Voor nu, kies voor kwaliteit, dus vooral puur en onbewerkte voeding. Laat suiker zoveel mogelijk staan. Het zal jouw relatie met voeding veranderen en je lichaam is je heel dankbaar.