Wat is jouw ideale gewicht?

Brenda van Wegen Hormoonspecialist logo

Vaak weet je wel wat je kunt verwachten als je op de weegschaal gaat staan, maar wat is nou jouw ideale gewicht?

 

Bij mij speelde deze vraag zo’n 10 jaar geleden, toen ik moest constateren dat ik daar flink boven zat. In de voorafgaande periode was ik namelijk steeds een maatje gegroeid, tot ik het moment had bereikt dat ik er echt klaar mee was.

 

Hoe stel je je ideale gewicht vast?

Sommige doelen zijn vrij eenvoudig meetbaar te maken, zoals een bepaald diploma halen, iedere dag 500 gram groente eten of mijn armen dusdanig trainen dat ik op een gegeven moment 10 push-ups kan doen.

 

In andere gevallen is dat een stuk lastiger, waaronder het bepalen van ons ideale gewicht. Natuurlijk kun je afgaan op je BMI, je vetpercentage of een lengte/gewicht tabel raadplegen, maar geen enkel meetinstrument vertelt mij het hele verhaal. Vandaag leg ik je uit waarom dat is en stel ik je de vier vragen, waarmee je zelf je ideale gewicht kunt vaststellen.

 

Hoe berekenen artsen jouw ideale gewicht?

Er zijn verschillende methodes die artsen gebruiken om te bepalen hoeveel jij zou mogen wegen. Ze geven allemaal een goede indicatie, maar er is ook altijd wat op aan te merken.

 

Je kunt je BMI gebruiken als indicator

De BMI is tegenwoordig een van de meest gebruikte methodes om je ideale gewicht te bepalen. Kijk hier hoe je jouw BMI kunt berekenen. Het is alleen niet voor iedereen zo’n goede graadmeter. Allereerst is de gezonde zone nogal breed. Voor mij is dat bijvoorbeeld een gewicht tussen de 52 en 70 kilo! 

Ook komt het bij vrouwen voor dat ze volgens de BMI schaal géén overgewicht hebben, maar als je afgaat op hun vetpercentage, dan hebben zij dat weldegelijk. Dat komt natuurlijk doordat BMI je vetpercentage niet meeneemt in de calculatie. Hetzelfde geldt voor spierweefsel, waardoor bodybuilders en professionele atleten met hun BMI vaak in de overgewichtklasse terechtkomen. De BMI als indicator kan dus handig zijn, maar het zegt zeker niet alles.

 

Je kunt je middelomtrek/taille meten

Een andere populaire manier om je ideale gewicht te bepalen is het meten van je middel. Vrouwen met een middel tussen de 68 en 80 cm hebben volgens deze methode een gezond gewicht. Je zit in de gevarenzone als je tussen de 80 en 88 cm zit en daarboven geldt als obesitas. Er wordt alleen met deze methode geen rekening gehouden met je leeftijd of als je last hebt van een opgeblazen buik of constipatie. Verder is het zo dat veel vrouwen de appelvorm hebben, waardoor ze sowieso meer moeite hebben om bij de ideale maten te komen. Dat geldt ook vaak voor vrouwen na de overgang.

Zoals gezegd, deze meetinstrumenten zijn zeker behulpzaam, maar je moet echt meer in beschouwing nemen dan alleen deze uitkomsten. In mijn werk neem ik ze zeker mee om bepaalde indicaties te krijgen, maar ik ga zeker niet alleen af op deze resultaten.

 

Hoe kun je het gewicht berekenen dat voor jou goed is?

Als je wil weten wat het gewicht is dat goed bij jou past, dan adviseer ik je als volgt te werk te gaan. Begin inderdaad met de methoden die ik hierboven heb beschreven, maar ga nog verder!

 

Beantwoord deze vragen heel eerlijk voor jezelf:

  1. Hoe zit het met jouw kracht? Voel je je sterk met jouw huidige gewicht? Kan je fysiek alles aan wat je wilt en wat je zou moeten kunnen? En doe je dat gemakkelijk, zonder pijn of klachten?
  2. Hoe zit het met jouw vitaliteit? Voel je je energiek met jouw huidige gewicht? Kom je gemakkelijk door de dag aan en ben je ’s avonds ook nog in staat om (leuke) dingen te doen?
  3. Hoe zit het met jouw gezondheid? Voel je je gezond met jouw huidige gewicht? Ben je vrij van gewicht gerelateerde klachten, zoals apneu, metabolisch syndroom, diabetes 2, hartkwalen, maag- of darmproblemen, hoge bloeddruk, slechte cholesterol levels of gewrichtspijnen?
  4. Ben je gelukkig met je huidige gewicht? Vind je het leuk om nieuwe kleren te kopen en ze te showen aan je omgeving? Vind je het leuk als er foto’s van je gemaakt worden of sta je liever ergens verdekt opgesteld?

Wat is jouw antwoord?

Als je deze vragen met JA beantwoordt, dan kunnen we constateren dat jouw huidige gewicht goed bij jou past. Of je nou een maat 36, 40 of 44 hebt.

 

Als je één van de vragen met NEE hebt beantwoord, dan is de tijd aangebroken om een aantal kilo’s voor altijd te verliezen. Of er natuurlijk bij te krijgen in het geval van ondergewicht. Natuurlijk zijn het eigenlijk simpele, voor de hand liggende vragen, maar ze zeggen mij meer dan de veelgebruikte meetinstrumenten.

 

Hoe kun je rekening houden met je leeftijd?

Je hebt nu bepaald of je op dit moment op je ideale gewicht zit. Een belangrijk aspect wil ik graag nog meenemen, namelijk je leeftijd. Wat vind jij? Moet je gewicht precies hetzelfde blijven gedurende je hele leven of is dat onrealistisch?

 

Natuurlijk ben ik een voorstander van zo lang mogelijk jong, fit en slank blijven, maar dat betekent niet dat jouw lichaam altijd hetzelfde zal blijven! Ik zou bijvoorbeeld nog dolgraag het figuur willen hebben van toen ik op de middelbare school zat. Maar dat is bijna 40 jaar geleden en ik zit nu midden in de overgang. Ik streef er echt niet naar om er hetzelfde uit te zien als toen ik 15 was, al is het alleen maar omdat het toch niet gaat gebeuren 😊 Met de leeftijd worden we niet alleen ouder, maar we hebben we een hoop meegemaakt. Een paar kilootjes extra hier en daar is echt niet het einde van de wereld.

 

Het is dus niet erg als je lichaam wat verandert, want dat is normaal. Blijf jezelf alleen steeds dezelfde vragen stellen: voel je je sterk, vitaal, gezond en gelukkig? En zorg ervoor dat het antwoord op deze vragen steeds JA is.

 

Zet die belangrijke eerste stap als..

je steeds meer ongezond buikvet krijgt en om de zoveel jaar alleen nog in een extra kledingmaat past. Of als je je ouder voelt dan je daadwerkelijk bent, vaak vermoeid bent en niet meer zo gelukkig over hoe je eruit ziet, accepteer dat dan niet als een onoverkoombaar onderdeel van het ouder worden. Want dat is niet het geval! Onderneem actie en zorg ervoor dat die overtollige kilo’s weer verdwijnen. Keer terug naar jouw ideale gewicht – niet conform de meetinstrumenten – maar op basis van hoe jij je voelt.

 

Ja, ik wil kilo’s kwijt op een gezonde en manier!

Tja, daar zit je dan. Eigenlijk wil je wel die stap zetten naar een slanker lichaam, maar je weet niet hoe! Je denkt dat je wel goed bezig bent, maar je gewicht blijft hetzelfde of neemt toe. Je weet niet precies wat je moet eten om weer in balans te komen en kunt daarbij zeker wat hulp gebruiken.

 

In dat geval, maak een afspraak voor een gratis intakegesprek in mijn praktijk of via online. We kunnen bespreken wat jij graag zou willen bereiken, wat je doelen zijn. Ik kan je adviseren wat jouw lichaam nodig heeft om die overtollige kilo’s te verbranden en hoe je je weer goed gaat voelen. Ook kunnen we een EMB bloedtest doen om te kijken wat je nodig hebt om op de vetverbranding te komen. 

Hormooncoach Brenda van Wegen
Verlang jij naar meer energie & minder klachten?

Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek!

Heb jij genoeg van die vervelende hormonale klachten? Tijdens het intakegesprek kan je mij meer vertellen over waar je last van hebt en wat je heel graag wilt bereiken. Ik geef je tenminste drie waardevolle adviezen over hoe je dat kunt realiseren. Maak vandaag nog je afspraak!

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Afvallen
  • Hormonen
  • Leefstijl
  • Mindset
  • Overgang
Wat doet stress met je hormonen? Brenda van Wegen
Wat doet stress met je hormonen?
Hormonen en stress   Stress en hormonen, gaat dat samen? In ons drukke leven ontkom je er bijna niet aan: stress. We hebben een boel op ons bordje liggen en meestal gaat het wel goed. Veel vrouwen zijn volop aan het werk en houden tegelijkertijd ...
Brenda van Wegen neem contact op
Wat je als vrouw moet weten over de overgang
Wat weet jij over de overgang? Wat je als vrouw moet weten over de overgang, daar gaat dit artikel over. Tijdens de coaching en trainingen die ik geef, valt het mij namelijk op hoe weinig sommige vrouwen weten over de overgang. Volgens mij komt het ...
Happy,Middle,Age,Woman,With,Her,Head,On,The,Hands
Bruisen van energie. Hoe gaat je dat weer lukken?
Hoe komt het dat je niet bruist van energie? Dat je halverwege de dag al het gevoel hebt dat je accu leeg is en moeilijk oplaadbaar? Het is een van de thema’s waarop ik heb meest geraadpleegd wordt. Vandaar dat we er vandaag vanuit verschillende ...
Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders