Nuchter bewegen, wat zijn de voordelen?

Vroeger moest ik er niet aan denken om eerst een lange wandeling te maken en dan pas te ontbijten. Mijn lichaam was daar eenvoudigweg niet op ingesteld. Nadat ik een paar dingen in mijn leefstijl drastisch had veranderd, ging het wel en ondervond ik de voordelen van nuchter bewegen.


Voordat ik je vertel wat de voordelen zijn, gaan we eerst kijken waarom dat voor mij in eerste instantie niet mogelijk was.


De suikerverbranding

Zo’n tien jaar geleden bestond mijn eetpatroon nog voor een groot deel uit snelle koolhydraten, zoals brood, witte pasta en eierkoeken. Ik wist op dat moment niet beter dan dat ik gewoon goed bezig was, terwijl ik er wel de nadelen van ondervond. Zo was ik toen maar liefst 12 kilo zwaarder, altijd moe en had flink last van overgangsklachten.


Ik kon geen twee uur zonder eten en had altijd wel een reepje of koekje in mijn tas voor het geval dat ik me weer trillerig en flauw ging voelen. Een maaltijd overslaan was uit den boze en ondanks het vele eten voelde ik mij alles behalve energiek.


Nu weet ik dat ik in die tijd op de suikerverbranding leefde. Mijn lichaam kreeg zoveel suiker binnen dat het deze als primaire brandstof is gaan gebruiken. Het is alleen een hele onrustige brandstof, omdat je bloedsuikerspiegel er zo van schommelt. Van een piek merkte ik niet zo veel, maar van het daaropvolgende dal om zo meer. Geen wonder dat ik na het wakker worden meteen snakte naar voeding. Mijn bloedsuikerspiegel was gedurende de nacht dusdanig verlaagd, dat het als de bliksem een boost nodig had.


De vetverbranding

Door mijn consumptie aan snelle koolhydraten was er voor mijn lichaam geen enkele aanleiding om vetten te verbanden. Sterker nog, als er insuline in je bloed aanwezig is om de suikers (glucose) in je cellen op te slaan, dan kan je lichaam niet eens vet verbranden.


Om van mijn klachten af te komen heb ik op een gegeven moment de snelle koolhydraten drastisch uit mijn eetpatroon geschrapt en zie daar.. mijn lichaam ging na verloop van tijd over op de vetverbranding. Dat is een “kachel” waarbij je je een stuk prettiger voelt. Ik had geen  energiedips meer, mijn overtollige kilo’s verdwenen op een gezonde manier en ik had veel minder last van overgangsklachten. Ik kon het bijna niet geloven toen mijn steeds aanwezige trek in zoet verdween en ik amper nog een hongergevoel had.


Je hebt amper nog honger

De vetverbranding maakt het voor ons onder andere mogelijk om maaltijden over te slaan. We zijn immers gemaakt om perioden van schaarste te kunnen overleven. In de oertijd had je geen koelkast waarin je ontbijtje voor je klaar stond. Nee, je moest eerst op pad om je eerste maaltijd bij elkaar te sprokkelen. Duizenden jaren hebben we nuchter bewogen voordat we konden eten en uit onderzoek blijkt steeds vaker dat het heel goed voor ons is.


De voordelen van nuchter bewegen

  • Je ervaart meer energie

Een flinke wandeling of een uurtje sporten voor het ontbijt zorgt ervoor dat je je spieren gebruikt. Deze spierinspanning, in combinatie met vasten, werkt ontstekingsremmend en dat is goed nieuws voor je immuunsysteem.

Bij een (laaggradige) ontsteking is je immuunsysteem actief en trekt alle energie naar zich toe om de klus te klaren. Dat betekent dat er voor de rest van je lichaam, waaronder je hersenen en spieren, minder energie overblijft. Je voelt je minder energiek en je hebt minder zin om te bewegen. Door nuchter te bewegen kun je dit mooi tegengaan en ervaar je al vrij snel meer energie.


  • Het helpt bij afvallen

Als je ’s ochtends opstaat en met een lege maag gaat bewegen, dan ga je al vrij snel door je suikervoorraden (glycogeen) heen. Op deze manier dwing je je lichaam gebruik te maken van de vetreserves en verbrand je de vetten waar je toch al afscheid van wilde nemen.


  • Het verbetert je insulinegevoeligheid
Beweging zorgt ervoor dat je lichaamscellen suiker kunnen opnemen, zonder dat daar insuline voor nodig is. Hierdoor neemt je gevoeligheid voor insuline toe en dat houdt in dat je lichaam minder insuline hoeft aan te maken om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dat is goed nieuws voor mensen met (pre-) diabetes. Je ervaart sowieso minder energieschommelingen.


Hoe kun je het beste beginnen met nuchter bewegen?

Als je op dit moment nog niet gewend bent om zonder ontbijt de activiteiten op te schroeven, dan is het verstandig om nuchter bewegen langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met een vorm van beweging die laag is in intensiteit, zoals wandelen of een stukje fietsen.

In het geval dat je last hebt van bepaalde gezondheidsklachten, zoals Diabetes, insuline-resistentie, een vertraagde schildklier of een andere aandoening, dan is het raadzaam om eerst goed naar je huidige eetpatroon en je algehele conditie te kijken. Ik help je daar graag bij, dus maak gerust een afspraak met me voor een gratis sessie.

Voel je je al meer comfortabel met nuchter bewegen, dan kun je de intensiteit langzaam verhogen door het aantal keren per week op te voeren en te kiezen voor andere bewegingsvormen, zoals een krachttraining, joggen of een HIIT training.


Vergeet niet te ontbijten

Nuchter bewegen hoeft zeker niet te betekenen dat je het ontbijt in zijn geheel overslaat. Na een flinke inspanning kan je lichaam zeker wat gebruiken, maar let er wel op wat je eet. Het zou zonde zijn om aansluitend te kiezen voor een suikerrijk ontbijt, want daarmee ondermijn je de positieve effecten van het nuchter bewegen.

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches