Buikvet kan een heuse ergernis zijn
Ik heb het over de vetophoping op je buik, die het liefst over je broekriem rolt.
Bij de vrouwen die ik begeleid zit het vaak aan de voorkant of, wat ook vaak voorkomt, rondom hun middel (“het zwembandje”). Het is niet alleen onprettig, maar een flinke hoeveelheid buikvet kan zelfs behoorlijk ongezond zijn. In veel gevallen is er dan ook sprake van vetophoping tussen je organen (“visceraal vet”). Deze vetsoort betekent een risicofactor voor ziektes als diabetes 2, metabool syndroom, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en zelfs kanker.
Vandaar dat het zo belangrijk is dat je weet welke risico’s gepaard gaan met buikvet en wat de voornaamste oorzaken hiervan zijn. Heel globaal zijn dat er twee, namelijk suikerrijke voeding en hormonen.
De rol van suikerrijke voeding
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wij dagelijks veel meer suiker binnenkrijgen dan we vermoeden. In de praktijk herken ik dat ook in de eetdagboeken van mijn deelneemsters. Ze staan er vaak versteld van hoeveel suiker ze onbewust via hun eten en drinken binnenkrijgen.
Eigenlijk is dat is niet zo vreemd, want in vrijwel alle geproduceerde voedingsproducten is een vorm van suiker toegevoegd. Dus zelfs als je de koekjes, frisdranken, snoepjes, mueslirepen en taartjes laat staan, dan nog is de kans groot dat je lichaam een flinke lading suiker te verwerken krijgt. Daarnaast heb je voeding die zich in je lichaam gedraagt als suiker, zoals vers vruchtensap, tarwe, melksuikers en gedroogd fruit. Onderschat verder niet de consequenties van alcohol… Alcohol wordt vaak direct gerelateerd aan buikvet (“bierbuik”) en verstoort je vetverbranding.
Suiker en je bloedsuikerspiegel
Suikerrijke voeding zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Als reactie hierop maakt je lichaam het hormoon insuline aan om deze weer naar beneden te brengen. Dat doet het door de suikers op te slaan in je lichaamscellen. Als de gebruikelijke opslagplaatsen voor de suikers (je spieren en lever) vol zitten, dan zorgt insuline ervoor dat de overige suiker wordt opgeslagen als vet. Drie keer raden waar? Juist, op je buik!
Hormonale disbalansen
Je hormonen regelen heel veel processen in je lichaam. Denk aan energiehuishouding, spieropbouw, stresshantering, voortplanting, honger- en verzadigingsgevoel, de snelheid van je stofwisseling en de vetopslag & -verbranding.
Het stresshormoon cortisol
Bij te veel en/of langdurige stress moet je lichaam steeds het hormoon cortisol aanmaken. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren en wordt ook wel het “stresshormoon” genoemd, omdat het je lichaam voorbereidt om adequaat op een stressvolle situatie te reageren. Dat doet cortisol door de opgeslagen suikers vrij te maken voor actie (vechten, vluchten). Tegenwoordig beleven we veel meer stress dan eigenlijk goed is voor ons lichaam, waardoor we te vaak en te veel cortisol aanmaken. Aangezien de fysieke actie vaak uitblijft, worden de vrijgemaakte suikers weer opgeslagen. Niet netjes verdeeld over ons hele lichaam, maar als buikvet.
Daling oestrogenen tijdens de overgang
Het komt heel vaak voor dat vrouwen in de overgang meer last van buikvet krijgen. Hormonale veranderingen zijn hiervoor verantwoordelijk. In de pubertijd signaleert het hormoon oestrogeen dat het lichaam vet kan opslaan op de heupen en bovenbenen ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Tijdens de menopauze daalt het oestrogeenlevel enorm, met als gevolg dat het vet wordt opgeslagen op de buik en afneemt op de heupen en bovenbenen.
Er zijn dus twee hoofdfactoren die bij veel vrouwen voor de toename van buikvet kunnen zorgen. Vaak is onze voeding de hoofdreden voor het probleem. Zeker naarmate we ietsje ouder worden lijkt het steeds moeilijker om onze buik in toom te houden.
Hoe kun je buikvet op een gezonde manier reduceren?
Buikvet is in die zin hardnekkig, omdat het vaak om een rigoureuze verandering vraagt van je leefstijl. Het is er immers niet vanuit het niets gekomen. Het vraagt echt om actie en wilskracht.
Check als eerste jouw huidige eetpatroon
Waar zitten de verborgen suikers en welke alternatieven zijn er voor je? Ben je bereid om bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld je wijntje of je boterham met hagelslag, meerdere weken te laten staan?
Heb je teveel stress?
Als eerste kies je voor de juiste voeding en vervolgens ga je na in hoeverre je te maken hebt met stress. Dan is het zaak om te onderzoeken hoe je je stressoren kunt verminderen. Ook meer tijd vrijmaken voor ontspanning helpt meestal.
Maar let op, soms is iets heel stressvol voor je lichaam, maar denk jij dat er niks aan de hand is. Denk aan slechte voeding, te weinig bewegen of juist te veel trainen, medicatie, slecht slapen. Probeer vaste rustmomenten in je leven te bouwen.
Is het de overgang?
Als je boven de 40 jaar bent, dan kan het heel goed zijn dat je aan de overgang begonnen bent of er midden in zit. Door de daling in je oestrogenen gebeurt er nog veel meer in je hormoonhuishouding.
Naast buikvet kun je nog veel meer hormonale klachten ervaren. Je kunt dan het beste naar het gehele plaatje kijken en stappen nemen op het gebied van voeding, suppletie, bewegen en een positieve mindset. Het lijkt wel alsof je toe bent aan een transformatie. Dat ervaar je misschien op het eerste oog als heel ingrijpend. Ik weet er alles van, want ik ben er zelf doorheen gegaan. Maar je wordt er enorm voor beloond!
Ik kan je helpen
Wil je meer weten over wat jij kunt doen om je buikvet te reduceren en ervoor te zorgen dat je hormonen weer in balans komen? Ik nodig je graag uit voor een gratis intakegesprek in mijn praktijk of online. Als ervaren leefstijl & mindset coach heb ik al honderden vrouwen geholpen met het waarmaken van hun diepte verlangens.
Je kunt mij dan meer vertellen over jouw persoonlijke situatie en wat je heel graag wenst te bereiken. Ik kan je dan advies geven over hoe je het kunt aanpakken en hoe ik jou daarbij eventueel kan helpen.