Als Hormoonspecialist en Orthomoleculair Voedingsadviseur heb inmiddels al honderden vrouwen begeleid naar een gezonde leefstijl, met als gevolg dat zij weer heerlijk in hun vel zitten en hun hormonale klachten afgenomen of zelfs verdwenen zijn. Wat mij aan het begin van een begeleidingstraject vaak opvalt is hoe lastig het kan zijn om iedere dag voldoende eiwitten te eten.
Eiwitten zijn voor ons lichaam onmisbaar
Dat komt doordat alle lichaamscellen en weefsels – met name je spierweefsel – voor een groot deel uit eiwitten bestaan. Ze dragen bij aan de bouw, het onderhoud en het herstel van je lichaam. Daarnaast is het een belangrijke grondstof voor een deel van onze hormoonproductie. Eiwitten zijn ook nodig om belangrijke voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren.
Wat is het gevolg van een te lage inname aan eiwitten?
Een tekort aan eiwit kan zorgen voor flink wat problemen, waaronder het verlies van spiermassa, vermoeidheid, minder energie, last van eetbuien, hormonale disbalansen, vertraagde stofwisseling en gewichtstoename.
Dierlijk en plantaardig eiwit
Voor een gezond en fit leven is het eten van goede kwaliteit eiwitten zeer belangrijk. Ze zijn er in twee varianten: dierlijke eiwitten zijn, zoals je vast al vermoed, van dieren afkomstig en die vind je bijvoorbeeld in vlees, vis, kip, eieren, yoghurt, melk, kaas, kwark. Je hebt ook goede plantaardige eiwitbronnen, zoals granen, peulvruchten, bonen, zeewier, sojaproducten en noten & zaden.
Hoe veel eiwitten moet je per dag eten?
Over het algemeen hanteert men 0,8 tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht als uitgangspunt. Hoeveel je precies nodig hebt is echter niet zo eenvoudig te zeggen, want dat hangt af van bepaalde omstandigheden. Als je bijvoorbeeld zwanger bent, herstellende van een operatie of ziekte dan heb je al meer nodig. Dit geldt ook voor degenen die intensief sporten of fysiek zwaar werk hebben.
Krijg je dat ook binnen?
Het punt is echter dat het helemaal niet zo eenvoudig is om iedere dag voldoende eiwitten binnen te krijgen. Kijk maar eens hieronder naar de verschillende voorbeelden en reken maar eens uit wat jij allemaal zou moeten eten om aan jouw eiwitbehoefte te kunnen voldoen.
100 gr rundvlees = 22 gram eiwit
100 gr kipfilet = 20 gram
100 gr zalmfilet = 20 gram
100 gr gamba’s = 18 gram
100 gr amandelen = 18 gram
100 gr kabeljauw = 18 gram
100 gr quinoa = 16 gram
100 gr walnoten = 15 gram
100 gr sojasaus = 12 gram
100 gr magere kwark = 13 gram
1 ei = 12 gram
100 gr pasta = 12 gram
100 gr kikkererwten = 8 gram
100 gr tofu = 8 gram
100 gr volkoren brood = 6 gram
100 gr taugé = 5 gram
20 gr kaas 40+ = 5 gram
1 avocado = 4 gram
100 gr pure chocola = 4 gram
100 gr broccoli = 2 gram
100 gr spinazie = 3 gram