Is periodiek vasten iets voor jou?

Brenda van Wegen Hormoonspecialist logo

De afgelopen tijd hoor ik steeds vaker dat vrouwen geïnteresseerd zijn in periodiek vasten, ook wel intermittent fasting genoemd. Er wordt immers steeds meer bekend over de positieve effecten, zoals dat je meer energie ervaart en er overtollig gewicht mee kunt verliezen. Het ondersteunt ook gezond ouder worden en het geeft je een heldere focus. Naarmate we ietsje ouder worden krijgen we daar steeds meer behoefte aan. Maar is het altijd wel verstandig om je eetpatroon dusdanig aan te passen?

 

Je lichaam tijdens de overgang

Net zoals bij andere vormen die je eetpatroon beïnvloeden is het altijd zaak na te gaan of het wel bij je past. Stel je bent de 40 gepasseerd, dan gebeurt er hormonaal heel veel in je lichaam. Door de daling van oestrogeen en progesteron gebeurt er ook iets met je metabolisme. Hierdoor kun je zonder duidelijke reden aankomen in gewicht. Dat is niet fijn als dat nooit een probleem voor je is geweest. Naast andere “vage” klachten kan dit net de druppel zijn waardoor je je niet meer lekker in je vel voelt.

 

Waar het eigenlijk op neerkomt is dat je huidige eetpatroon niet meer zo goed past bij de fase waarin je nu verkeert. Bij sommige vrouwen komt het voor dat ze minder gevoelig worden voor insuline, waardoor ze sneller problemen krijgen met het verwerken van snelle koolhydraten. Zeker in combinatie met chronische stress en slecht slapen loop je een groter risico op insuline resistentie en een snellere vetopslag.

 

Eerst stap 1

Als je continu vermoeid bent en moeite hebt om op gewicht te blijven, dan kan periodiek vasten een goede optie voor je zijn. Er is echter een grote voorwaarde waar je wat mij betreft wel aan moet voldoen en dat is dat je huidige eetpatroon al vrij gezond is. Je hebt de toegevoegde suikers allang uit je voeding gebannen en kunt gemakkelijk door de dag komen als je een maaltijd overslaat. Als je nog niet zo ver bent, dan moet je eerst deze stap zetten. Het komt op hoofdlijnen neer op:

  • Reduceren van koffie tot maximaal twee tot drie koppen per dag.
  • Producten met toegevoegde suikers zoveel mogelijk laten staan. Denk aan brood, witte rijst en pasta, frisdrank en alcohol.
  • Minder snacken, zoals om de zoveel uur een tussendoortje, koekjes, snacks.

Ik zie namelijk soms in de eetdagboeken van mijn cliënten dat zij het ontbijt overslaan en vanaf de lunch gaan “grazen”. Tot laat in de avond lijkt alles te zijn veroorloofd, terwijl dat natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn van periodiek vasten.

 

En dan pas stap 2

Periodiek vasten kan een hele goede optie voor je zijn als je de eerste stap gezet hebt. Je ontbijt, lunch en avondeten zijn volwaardige maaltijden die jouw lichaam optimaal voeden en dus niet alleen vullen.

 

Dan kun je het heel rustig opbouwen door te beginnen met 13 uur niet eten per dag. In de praktijk betekent het dat je na 18.00u ’s avonds niet meer eet en alleen nog water en/of kruidenthee drinkt. Vanaf 7.00u de volgende ochtend kun je dan je ontbijt nuttigen. Dit is voor velen van ons al een flinke stap en voel wat het met je doet. Hoeveel drang naar voeding ervaar je? Hoe is het met je energielevel? Hoe slaap je en hoe is je stemming? Op een gegeven moment kun je van 13 uur naar 14 uur gaan.

 

Let hoe je lichaam hierop reageert

Als je merkt dat je er stress van krijgt of je juist minder goed voelt, dan is dit waarschijnlijk iets wat niet zo goed bij je past. Of misschien is er toch nog wat werk te verrichten in stap 1.

 

Ontbijt overslaan

Als het juist goed bevalt kun je ook een andere vorm van periodiek vasten uitproberen en dat is dat je één of twee dagen per week het ontbijt overslaat. Kies in dit geval voor een stevige lunch en avondeten, zodat je lichaam toch de voedingsstoffen binnenkrijgt voor de basis “werkzaamheden”. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat je schildklier naar de spaarvlam overgaat en dat is nou juist iets wat we willen vermijden.

 

Wil je meer weten?

Inmiddels pas ik periodiek vasten toe bij verschillende cliënten en de bevindingen zijn over het algemeen heel positief. Het is een methode waarmee je je lichaam en je spijsvertering in het bijzonder, wat rust geeft. Het is zeker geen dieet en het moet bij je passen. 

Ben je geïnteresseerd geraakt in hoe je je leefstijl kunt verbeteren? Wil jij ook profiteren van de voordelen van een gezonde leefstijl? Maak dan een afspraak met me voor een gratis intakegesprek. We kunnen dan dieper ingaan op jouw persoonlijke situatie en ik kan je adviseren over wat goed bij jou zou passen.

Hormooncoach Brenda van Wegen
Verlang jij naar meer energie & minder klachten?

Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek!

Heb jij genoeg van die vervelende hormonale klachten? Tijdens het intakegesprek kan je mij meer vertellen over waar je last van hebt en wat je heel graag wilt bereiken. Ik geef je tenminste drie waardevolle adviezen over hoe je dat kunt realiseren. Maak vandaag nog je afspraak!

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Afvallen
  • Hormonen
  • Leefstijl
  • Mindset
  • Overgang
Wat doet stress met je hormonen? Brenda van Wegen
Wat doet stress met je hormonen?
Hormonen en stress   Stress en hormonen, gaat dat samen? In ons drukke leven ontkom je er bijna niet aan: stress. We hebben een boel op ons bordje liggen en meestal gaat het wel goed. Veel vrouwen zijn volop aan het werk en houden tegelijkertijd ...
Brenda van Wegen neem contact op
Wat je als vrouw moet weten over de overgang
Wat weet jij over de overgang? Wat je als vrouw moet weten over de overgang, daar gaat dit artikel over. Tijdens de coaching en trainingen die ik geef, valt het mij namelijk op hoe weinig sommige vrouwen weten over de overgang. Volgens mij komt het ...
Happy,Middle,Age,Woman,With,Her,Head,On,The,Hands
Bruisen van energie. Hoe gaat je dat weer lukken?
Hoe komt het dat je niet bruist van energie? Dat je halverwege de dag al het gevoel hebt dat je accu leeg is en moeilijk oplaadbaar? Het is een van de thema’s waarop ik heb meest geraadpleegd wordt. Vandaar dat we er vandaag vanuit verschillende ...
Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders