Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven, de tussendoortjes. Een slimme marketeer in de jaren ’50 van de vorige eeuw heeft ze bedacht om de omzet in de levensmiddelenindustrie te verhogen.
Is zes (of meer) keer eten per dag goed voor ons?
Het antwoord hierop is simpelweg nee. Ons lichaam heeft het niet nodig. Ik spreek uit eigen ervaring, want jaren geleden heb ik menig dieet gevolgd om van mijn overtollige kilo’s af te komen. Als ontbijt twee crackers met slankie, om 10.30 uur een eierkoek en om 13.00 uur twee bruine boterhammen met magere kaas. Om 15.00 uur voelde ik mij altijd zo moe en beroerd van de honger dat ik bijna moest flauwvallen. Toch werd mij verteld dat ik bij de vijf tot zes kleine maaltijden per dag moest blijven om mijn motortje aan te houden.
Kijk, uiteindelijk viel ik er best iets van af, maar dat kwam doordat ik over de dag heen te weinig calorieën binnenkreeg en mijn lichaam waarschijnlijk vocht en spiermassa ging opofferen. Ik hield het in ieder geval niet langer dan twee weken vol en ik weet nu waarom. Ik hoor echter nog regelmatig dat voedingscoaches iemand adviseren om vaker dan drie keer op een dag te eten, terwijl er al zoveel wetenschappelijk onderzoek is gedaan dat minder vaak eten veel beter voor ons is.
Je zit op de suikerverbranding
Vrijwel iedereen krijgt – bewust of onbewust – dagelijks te veel suikers binnen. Dat betekent dat je lichaam als energiebron voornamelijk die suikers gebruikt. Want te veel suiker in je bloed is ronduit gevaarlijk voor je lichaam doordat de bloedsuikerspiegel flink stijgt. Vandaar dat de suikers in je bloed met behulp van het hormoon insuline snel worden opgeslagen in je spieren en lever. Zitten die vol, dan wordt de rest opgeslagen als vetweefsel. Vandaar dat het hormoon insuline ook vaak het vetopslag-hormoon wordt genoemd.
Je voelt de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel
Als jij om de zoveel uur eet, dan moet je lichaam steeds insuline aanmaken om de suikers te verwerken. Elke keer ontstaat er een piek in je bloedsuikerspiegel, die automatisch gevolgd wordt door een dal (je bloedsuikerspiegel is dan te laag) en dat laatste voel je doordat je ’n beetje gaat trillen, zweten of een lichte hoofdpijn krijgt. Door die snelle wisselingen in je energieniveau nijg je er sneller naar om weer wat zoets te kiezen en neemt je behoefte aan eten alleen maar toe.
De suikerverbranding is een onrustige kachel
Ik noem de suikerverbranding daarom vaak een onrustige kachel. Het lijkt wel alsof je een blad papier in de open haard gooit. Je wordt er doorgaans heel moe van en het is heel lastig om op gewicht te blijven. Want één ding is zeker: op het moment dat je insuline in je bloed hebt, dan kun jij alleen vet opslaan en is je lichaam niet in staat om vet te verbranden. Dat je lichaam constant insuline moet aanmaken is ronduit slecht voor je lichaam.
Door alle suikers worden je lichaamscellen op een gegeven moment “doof” als insuline weer eens langskomt met suikers. Het wordt niet meer optimaal opgenomen en blijft in je bloedbaan circuleren. We spreken dan van insulineresistentie, de voorbode van Diabetes 2. Zonder al die suikers neemt de insulinegevoeligheid van je cellen weer toe.
Het grote voordeel van de vetverbranding
Op het moment dat je je suikerinname drastisch verlaagt, dan komen er minder snelle koolhydraten binnen voor je energiehuishouding. Op deze manier dwing je je lichaam om met die andere energiebron aan de slag te gaan: ja, de vetten en je vetopslag. Ook als je helemaal niet als doel hebt om kilo’s kwijt te raken is dit een veel prettigere en rustigere verbranding. Eenmaal op de vetverbranding heb je aan drie volwaardige maaltijden meer dan genoeg. Ik zal je zeggen dat ik nog maar heel zelden dat intense gevoel van honger beleef. Sterker nog, met alle gemak zou ik zo een maaltijd over kunnen slaan. Iets waar je bij de suikerverbranding niet aan zou moeten denken..
Je veroudert minder snel
Eigenlijk zijn wij gemaakt voor schaarste op het gebied van voeding, in plaats van overvloed. We hoeven helemaal niet zo vaak te eten, want elke keer moet je spijsvertering (en immuunsysteem) aan en daardoor slijt je uiteindelijk sneller.
Je krijgt aan de ene kant minder suikers binnen
Daarvoor in de plaats drie volwaardige maaltijden (eiwitten, langzame koolhydraten en gezonde vetten) met de voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft om lekker in balans te zijn.
Je hebt minder last van overgangsklachten
Tijdens de overgang gebeurt er op hormonaal gebied heel veel in je lichaam en word je gevoeliger voor de grote verstoorder: suiker. Op het moment dat je teruggaat in het aantal eetmomenten en ervoor zorgt dat je de juiste voeding binnenkrijgt, nemen de overgangsklacht af of verdwijnen helemaal.
Je energie neemt toe als je op de vetverbranding zit
Een van de eerste positieve ontwikkelingen die mijn cliënten ervaren is de toename in energie. Dat komt niet alleen doordat zij hun lichaam zijn gaan voeden in plaats van alleen te vullen, maar spijs verteren kost ons lichaam veel energie en die blijft nu over voor andere dingen. Daarnaast is je energielevel veel constanter en beleef je niet meer van die vervelende energiedips
Is intermitterend vasten iets voor jou?
Tegenwoordig vragen veel vrouwen aan mij of ze niet een van de verschillende vormen van intermitterend vasten moeten toepassen. Ik ben zeker een voorstander hiervan en je kunt altijd beginnen met een schema als 13/11. Dit houdt in dat je 13 uur op een dag niet eet en je de maaltijden nuttigt tijdens de overige 11 uur.
Een belangrijke voorwaarde is echter dat je huidige eetpatroon staat als een huis. Drie volwaardige maaltijden en heel suikerbewust. Anders krijg je last van hongeraanvallen en energiedipjes waardoor je toch die terugval gaat meemaken die je kunt voorkomen door eerst je eetpatroon goed aan te passen.