Waarom je alleen met een planmatige aanpak je gezondheidsdoelstellingen bereikt

Bijna dagelijks spreek ik vrouwen die op een gegeven moment te maken hebben gekregen met hormonale klachten als overgewicht, slecht slapen, energiegebrek, een vertraagde stofwisseling, stemmingswisselingen en ga zo maar door.

Op zich kunnen ze er wel mee leven, maar diep van binnen weten ze dat deze klachten niet goed bij hun passen. Ze herkennen zichzelf niet meer en daar willen ze van af.

Ze hebben over het algemeen vrij veel kennis over wat je wel en niet moet eten. Ook onderkennen ze het belang van veel bewegen en ontspannen. Het lukt hen alleen niet om er vervolgens iets mee te doen, om gericht in actie te komen.


Wat is jouw plan?

Dat is het moment dat ik wat meer wil weten over hun aanpak en dan hoor ik: “ja, gewoon niet meer snoepen” of “ik probeer twee keer per week naar de sportschool te gaan”. Ze zijn oprecht teleurgesteld als ze merken dat het niet werkt en ze op deze manier geen resultaten boeken.


Hoe doe je het in andere situaties?

Stel, je gaat op vakantie. Pak je dat op eenzelfde manier op? Je pakt een koffer en je doet er gewoon wat kleding in? Dan moeten ze lachen. Nee, natuurlijk niet. Je gaat eerst kijken waar je naartoe wilt en wanneer. Ga je voor een hotel, camping of huisje? Wat ga je daar doen en hoe is het weer? Met andere woorden, je bent aan het plannen.

Voor de meeste werksituaties geldt hetzelfde. Je krijgt een opdracht. Hoe ga je het aanpakken, wie heb je nodig en wat zijn de deadlines. Als je dat niet planmatig aanpakt, dan gebeurt er niet zoveel.


Waarom zou dit anders zijn als het om jouw persoonlijke gezondheidsdoelen gaat?

Het maakt niet zoveel uit wat je wilt bereiken. Of het nu vijf kilo afvallen is of dat je gewoon op een leuke manier ouder wilt worden. Het vraagt om een plan. Wat wil je precies bereiken? Welke stappen mag je gaan zetten binnen de pijlers van een gezonde leefstijl? De juiste voeding, beweging, meer ontspannen of een positieve mindset? Meestal komen ze alle vier vrij uitgebreid aan bod.


Ben jij een zeilbootje?

Als je dat niet doet, dan ben je net een zeilbootje die dobbert op de Noordzee. Je gaat mee met de windrichting. Waar het om gaat is dat je bepaalt dat je naar Londen wilt varen en op dat moment staan de contouren van jouw plan al in de stijgers.


Focus & motivatie

Je leefstijl veranderen omdat je je veel prettiger wilt voelen gaat veel verder dan je kennis over wat gezond is. Het is een mentaal proces met up’s en down’s. Dat is ook de reden waarom zoveel goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar op 5 januari al gesneuveld zijn. We hebben geen doordacht plan.

Je krijgt een scherpe focus als je precies weet wat je wilt bereiken. Het maakt duidelijk wat goed voor je is en wat je beter niet kunt doen. Je bent er veel bewuster mee bezig, je hebt zicht op je vorderingen. Focus vergroot je motivatie waardoor je gemakkelijker door moeilijkere momenten zult komen. Want die komen er aan, dat is nou eenmaal zo.


Doe de Hormoontest

Het begint altijd met weten waar je nu staat en wat er hormonaal met je aan de hand is. Welk hormoon zit er achter jouw klacht(en)? Is het een verhoogd cortisol (stresshormoon) of kan het zijn dat de aanmaak van je schildklierhormoon vertraagd is. Te veel aanmaak van insuline kan ook voor veel vervelende klachten zorgen, hetzelfde geldt voor onze geslachtshormonen.

Met de kennis over eventuele hormonale disbalansen kun je veel doen. Je kunt veel gerichter je plan uitwerken met stappen die jou wel gaan brengen naar meer energie, je gezonde gewicht en lekker in je vel zitten.

Wie weet dat dit voor jou een uitgelezen moment is om je eens in je hormoonbalans te verdiepen. Je hoeft dan alleen de gratis Hormoontest aan te vragen en in te vullen. De komende dagen ontvang je van mij een paar mails met meer informatie over de hormonen en wat je kunt doen om ze weer in balans te brengen.

Je bent dan geen dobberend zeilbootje meer, maar een jacht op weg naar een mooie haven.

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches