Voel je je wel eens in een diepe put waaruit niemand lijkt te kunnen helpen? Die sombere stemming zonder duidelijke oorzaak kan een uitdaging voor je zijn. Vooral 40+ vrouwen ervaren stemmingswisselingen, met name tijdens de overgang.
In dit artikel lees je over wat er zoal gebeurt tijdens de overgang en dat stemmingswisselingen een veel voorkomende klacht is. Ook krijg je tips om stemmingswisselingen tegen te gaan.
Stemmingswisselingen tijdens de overgang: een diepgaande verandering
Vaak realiseren we ons niet genoeg wat er allemaal gebeurt tijdens de 7 tot 10 jaar waarin vrouwen gemiddeld door de overgang gaan. De geleidelijke afname van de hormonen oestrogeen en progesteron betekent dat je menstruatiecyclus gaat “haperen”. Maar deze veranderingen kunnen ook leiden tot stemmingswisselingen, humeurigheid en zelfs depressieve gevoelens. Vooral vrouwen die gevoelig zijn voor hormoonschommelingen zijn hier gevoelig voor.
Lichaamsveranderingen en Emotionele Impact
Ook lichamelijk verandert ons lichaam. Het hormoon oestrogeen, dat een rol speelt bij energieniveaus en ons zenuwstelsel stimuleert, neemt af. Dat zorgt ervoor dat onze vrouwelijke rondingen veranderen. Tijdens de overgang verschuift vetverdeling naar de buik, waardoor onze taille langzaam kan verdwijnen. Deze fysieke veranderingen, samen met de angst voor veroudering, kunnen zeer stressvol zijn voor vrouwen.
Emotionele Factoren tijdens de Overgang
Verschillende levensgebeurtenissen, zoals gezinsveranderingen, het verlies van dierbaren of angst voor de toekomst, kunnen tijdens de overgang intensere emoties veroorzaken. Vrouwen gaan vaak wat scherper zien wat ze wel en niet meer willen. Ze nemen soms drastische beslissingen in deze fase, zoals verhuizen, een andere baan of ze kiezen zelfstandig ondernemerschap.
Omgaan met Stemmingswisselingen: Praktische Tips
Wil je effectief omgaan met stemmingswisselingen en andere overgangsklachten? Volg deze tips en overweeg een gratis intakegesprek voor mijn hulp en begeleiding, om je tijdens de overgang (nog) beter te voelen.
Tip 1
Evenwichtige Voeding: Let op je voeding en eet evenwichtige maaltijden. Vermijd suikerrijke voeding en kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan bepaalde supplementen, zoals vitamine B-complex, omega-3 vetzuren en tryptofaan. Deze voedingsstoffen kunnen positieve effecten hebben op je stemming en algemeen welzijn.
Tip 2
Blijf Actief: Regelmatige lichaamsbeweging is cruciaal. Het stimuleert de productie van endorfines, ook wel bekend als “feel-good” hormonen. Probeer dagelijks te bewegen, of het nu gaat om wandelen, fietsen, yoga of andere vormen van lichaamsbeweging. Dit kan helpen om stress te verminderen en je stemming te stabiliseren.
Tip 3
Stressmanagement: Leer effectieve stressmanagementtechnieken. Dit kan variëren van ademhalingsoefeningen en meditatie tot het vinden van hobby’s die ontspanning brengen. Stress kan stemmingswisselingen verergeren, dus het verminderen ervan is essentieel.
Tip 4
Zorg voor Voldoende Rust: Een goede nachtrust is van groot belang. Probeer een consistent slaappatroon te handhaven en creëer een ontspannende bedtijdroutine. Als stemmingswisselingen je slaap beïnvloeden, overleg dan met een arts om mogelijke oplossingen te bespreken.
Tip 5
Zoek Sociale Ondersteuning: Praat openlijk over je ervaringen met vrienden, familie of een professionele therapeut. Het delen van je gevoelens kan niet alleen emotionele opluchting bieden, maar ook praktische adviezen en ondersteuning. Sociale connecties zijn van onschatbare waarde tijdens deze fase van verandering.
Reduceer je stemmingswisselingen en kom in actie
Onthoud dat iedere vrouw anders is en op haar eigen manier door de overgang gaat. Het kan daarom even duren voordat je ontdekt welke combinatie van tips het beste voor jou werkt. Een mooie manier om meer inzichten te krijgen hoe je er in algemene zin voorstaat, is te kiezen voor de EMB bloedtest.
Als stemmingswisselingen ernstig zijn of aanhouden, is het altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een zorgverlener of maak een afspraak met mij voor een gratis intakegesprek. Als Hormoonspecialist en Leefstijl & Mindset coach help ik je graag verder.