Heb je ook last van een kort lontje?

Als 45+ vrouw is het leven niet altijd eenvoudig. Even los van al de strubbelingen die nu eenmaal dagelijks op je pad komen, heb je ook nog eens te maken met hormonale veranderingen in je lichaam. Ja, ik heb het over de overgang.


Vier op de vijf vrouwen hebben vanaf ongeveer hun 45e levensjaar last van bepaalde overgangsklachten. Het begint heel geleidelijk, vandaar dat je het soms helemaal niet door hebt. Misschien denk je ook alleen aan opvliegers en nachtzweten, terwijl er zo’n 55 klachten zijn die direct of indirect aan de overgang gekoppeld worden.


Eentje daarvan is meer ergernis en boosheid, oftewel een kort lontje

Ik weet nog goed toen ik voor het eerst helemaal uit mijn plaat ging, omdat een familielid vroeg wanneer ik “weer eens langskwam”. Ik herkende mijzelf niet meer. Ik ben altijd de rust zelve en onderging nu een soort van explosie.


Het hoort erbij

Ik dacht altijd dat de daling van oestrogeen er met name voor zorgde dat mijn menstruatie op een gegeven moment zou stoppen. In principe klopt dat natuurlijk, maar dit hormoon heeft nog veel meer belangrijke taken dan een hoofdrol in de menstruele cyclus.


Oestrogeen houdt onze huid stevig en stimuleert de aanmaak van botweefsel. Het wordt ook wel het “zorghormoon” genoemd, waardoor wij vrouwen gevoelig(er) zijn voor alles en iedereen om ons heen die zorg nodig heeft. Daarnaast heeft het een flinke impact op ons emotioneel welzijn. Oestrogeen is namelijk van invloed op de drie natuurlijke “feel good” stofjes, serotonine, oxytocine en endorfine. Hoe meer oestrogeen je lichaam produceert, hoe meer van deze drie neurotransmitters wordt aangemaakt.


Met de daling van oestrogeen worden bovengenoemde voordelen minder. Het komt er onder andere op neer dat we wat vaker met rust gelaten willen worden. We keren wat meer naar binnen en zijn daarmee ook niet meer zo gericht op de buitenwereld. Het kan ons wat minder schelen wat anderen van ons denken. Vragen als “wanneer moet ik naar de dokter” of “waar is mijn shawl gebleven” kunnen ons flink irriteren en tot een ongekende uitbarsting leiden.


Het is een natuurlijk proces

Ik zie deze verandering als een natuurlijk proces in het leven van een vrouw. Onze zorgende rol neemt wat af en de wens ontstaat te onderzoeken wat je wilt doen met de rest van je leven. Het is DE periode in je leven om na te gaan of het tijd is voor iets anders. Denk aan een nieuwe baan, een andere hobby of dat je liever ergens anders zou willen wonen.


De ene vrouw is hier gevoeliger voor dan de andere. Bepaalde omstandigheden kunnen van invloed zijn, zoals bijvoorbeeld flinke stress op het werk, je rol als mantelzorger of je hebt een gezin met pubers. Doorgaans kun je dan deze hormoonschommelingen wat minder goed opvangen, omdat je al genoeg op je bordje hebt.


Praat er over

Voor je omgeving is het in het begin natuurlijk wat minder makkelijk. Ze begrijpen het niet en vragen zich af wat er met je aan de hand is. Het is dan van groot belang dat je deze nieuwe boosheid herkent als een symptoom van de overgang. Praat er over met je omgeving en leg uit wat er met je aan de hand is. Dingen veranderen, je komt vanaf nu wat meer op voor jezelf en je weet scherper wat je wel en niet wilt.


Zorg goed voor jezelf

In deze fase van je leven is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ga na waar je irritatie vandaan komt en kijk of je het kunt oplossen door het anders te regelen. Let erop dat je voldoende “me-time” hebt, zodat je lekker kunt gaan doen waar jij zin in hebt. Zoek de natuur op en ga regelmatig wandelen. Zo maak je je hoofd leeg en de beweging draagt bij aan het verminderen van de hormonale schommelingen.


Een gezonde leefstijl wordt steeds belangrijker voor je. Ga na welke stappen je nog kan zetten voor wat betreft voeding, bewegen en ontspannen. Mocht je meer willen weten over wat jij persoonlijk kunt doen om je overgangsklachten te verminderen? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek. We gaan dan dieper in op jouw persoonlijke situatie en ik geef je graag advies over welke stappen voor jou het meeste resultaat gaan opleveren.

Proeft dit naar meer?

Ben je klaar voor actie en wil je meer waardevolle tips ontvangen die echt werken? Meld je hieronder aan en ontvang ze wekelijks gratis in je mailbox zonder dat je er iets voor hoeft te doen. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches