Hoe oud ben je als je in de overgang komt?
De overgang is een onderwerp dat bij veel vrouwen vragen oproept, vooral als je de leeftijd van 40 nadert of bent gepasseerd. Alhoewel we het hebben over een natuurlijk proces waar iedere vrouw doorheen gaat, merk ik dat het niet altijd duidelijk is wanneer het begint, wat de tekenen zijn, en hoe je er het beste mee om kunt gaan. In dit artikel beantwoord ik deze prangende vragen, waaronder: hoe oud ben je als je in de overgang terecht komt?
Wat is de overgang precies?
Als eerste moet je natuurlijk weten wat de overgang, ook wel de menopauze genoemd, precies is. Het is de periode in het leven van een vrouw, waarin haar menstruatie stopt en ze niet langer vruchtbaar is. Dit proces wordt veroorzaakt door een afname van de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron in de eierstokken. Het kan gepaard gaan met hormonale klachten als opvliegers, slaapproblemen, spier- en gewrichtspijn en veranderingen in de huid of het gewicht.
Naast de fysieke symptomen brengt de overgang ook emotionele en psychologische veranderingen met zich mee. Zo ervaren veel vrouwen stemmingswisselingen, angstgevoelens en concentratieproblemen. Het lijkt wel alsof je als persoon verandert. Was je vroeger out-going en de laatste op een feestje, dan kan het nu goed zijn dat je verlangt naar rust en alleen zijn.
De meeste vrouwen ervaren deze periode als een tijd van reflectie en verandering. Het kan een kans zijn om opnieuw prioriteiten te stellen en meer aandacht te besteden aan zelfzorg en persoonlijke groei. De overgang wordt niet voor niks ook wel “de brug naar je mooiste leven” genoemd.
De gemiddelde leeftijd voor overgangsklachten
Om de vraag te beantwoorden op welke leeftijd je last krijgt van overgangsklachten is als volgt te beantwoorden. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland niet meer menstrueren, is 51 jaar. De eerste signalen, ook wel de perimenopauze genoemd, kunnen al veel eerder beginnen. Sommige vrouwen merken veranderingen in hun menstruatiecyclus en hormonale balans vanaf hun vroege veertiger jaren, of zelfs eind dertig. Dit maakt het proces voor elke vrouw uniek. Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat de duur van de overgang gemiddeld 9 jaar in beslag neemt.
Het is voor sommige vrouwen ook lastig om hun klachten te linken aan de overgang. Zo komt het vaak voor dat vrouwen al lange tijd in de overgang zitten, alleen hebben ze het zelf nog niet door.
Het einde van de perimenopauze, oftewel de daadwerkelijke menopauze, wordt gedefinieerd als het moment waarop je twaalf opeenvolgende maanden niet hebt gemenstrueerd. Daarna volgt de postmenopauze, een fase waarin veel symptomen kunnen afnemen, maar waarin aandacht voor je gezondheid belangrijk blijft. Tijdens de postmenopauze neemt namelijk de kans toe op klachten als botontkalking, hart- en vaatziekten en Diabetes. De fase zelf duurt feitelijk de rest van je leven.
Meer inspiratie om prettig door de overgang te komen?
Download hier jouw gratis exemplaar van het waardevolle e-boek De Nieuwe JIJ.
Ga voor meer informatie en leer welke stappen je kunt zetten om fluitend door de overgang te gaan.
Zo kan je niet alleen je slaapproblemen verminderen, maar ook andere hormonale klachten aanpakken.
Al meer dan 3.000 keer gedownload.
Factoren die de leeftijd van de overgang beïnvloeden
Verschillende factoren kunnen invloed hebben op de leeftijd waarop je in de overgang komt:
- Genetica: vaak kun je een indicatie krijgen door te kijken naar de leeftijd waarop je moeder of oudere zussen in de overgang kwamen.
- Leefstijl: roken kan de overgang met 1 tot 2 jaar vervroegen. Bij vrouwen met een gezonde levensstijl met voldoende beweging en goede voeding kan het proces soms vertragen en kan de intensiteit van de klachten minder zijn.
- Medische geschiedenis: bij vrouwen die chemotherapie of een operatie hebben ondergaan waarbij de eierstokken zijn verwijderd, is de kans groot dat ze eerder in de overgang komen.
Hoe oud ben je als je in de overgang komt? Het hangt ook af van factoren als stress, chronische ziekten en bepaalde medicijnen, die een rol spelen in het versnellen of vertragen van de overgang. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze factoren en zo nodig preventieve maatregelen te nemen.
Wanneer begint de overgang?
De overgang begint meestal met hele subtiele veranderingen. Het is zeker niet dat je van de ene op de andere dag plotseling kunt vaststellen dat je in de overgang bent. Let daarom op de volgende signalen:
- Onregelmatige menstruatie: je cyclus kan korter, langer, zwaarder of lichter worden.
- Opvliegers en nachtelijk zweten: dit zijn klassieke symptomen van hormonale schommelingen tijdens de overgang.
- Stemmingswisselingen: je kunt je emotioneler of prikkelbaarder voelen dan normaal.
- Slaapproblemen: slecht slapen of vaak wakker worden kan een teken zijn.
- Verminderd libido en vaginale droogheid: dit zijn minder besproken, maar veel voorkomende symptomen.
Andere minder bekende symptomen kunnen zijn: pijnlijke gewrichten, geheugenproblemen, haarverlies of -groei op ongewenste plaatsen, en een veranderde lichaamssamenstelling, zoals een toename van buikvet. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en, indien nodig, medische hulp te zoeken.
Je bent in de overgang. Wat kan je doen?
Als je merkt dat je tekenen van de overgang ervaart, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit proces soepeler te laten verlopen:
Pas je levensstijl aan: een gezond eetpatroon, regelmatig bewegen, ontspannen en stressmanagement kunnen een wereld van verschil maken.
Ondersteuning zoeken: praat met andere vrouwen die hetzelfde doormaken. Ga na of er op je werk ondersteuning wordt geboden, zoals bijvoorbeeld een training overgang & werk.
Vraag om hulp: loop niet te lang rond met klachten die je welzijn enorm kunnen beperken. Neem contact op met mij of een andere hormoonspecialist.
De overgang is uniek voor jou
Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier. Het is belangrijk om te onthouden dat het een natuurlijk deel van het leven is, waar je zelf veel invloed op uit kunt oefenen. Door goed te luisteren naar je lichaam en de juiste ondersteuning te zoeken, kun je deze levensfase met vertrouwen tegemoet gaan.