Last van opvliegers? Wat te doen?

Brenda van Wegen Hormoonspecialist logo

Opvliegers. Het is toch wel een van de meest bekende symptomen van de overgang. Veel vrouwen die ik spreek weten nog goed het moment dat ze er last van begonnen te krijgen. Ze vroegen zich vol verbazing af wat er met hen gebeurde..

Je voelt plotseling een golf van warmte door je lichaam schieten. Je hart gaat tekeer en het zweet staat op je vuurrode hoofd.. Niet echt fijn dus. 

Opvliegers horen bij de overgang

Tijdens de overgang gebeurt er op hormonaal gebied veel in je lichaam. Door de verminderde aanmaak van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron lijkt het wel alsof je in een achtbaan terechtkomt. De overgang is een levensfase die zich kenmerkt door verschillende klachten. Opvliegers komen vaak voor en je kunt er als vrouw flink last van hebben.

Waardoor ontstaat een opvlieger?

Door de hormonale schommelingen die gepaard gaan met de menopauze, raakt ook de hypofyse een beetje van slag. Dit is een hormoonproducerende klier in je hersenen die o.a. helpt bij het regelen van je lichaamstemperatuur. Het reageert daardoor vrij extreem op heel geringe temperatuurstijgingen alsof het oververhit is geraakt. 

Ik heb een paar jaar last gehad van opvliegers en ging er op een gegeven wat genuanceerder naar kijken. Want als je er meer over weet, dan kan je het ook wat makkelijker ondergaan. Op een gegeven moment zei ik “mijn thermostaat is van slag”, en liep weer vrolijk door.

Wat is precies een opvlieger?

Tijdens een opvlieger stijgt de temperatuur van je lichaam met zo’n 0,5  tot 1 graad Celsius. Dat is best veel als je kijkt naar de nulzone. Dat is de temperatuur zone waarbinnen schommelingen getolereerd worden en niet worden gecorrigeerd.

Zo zijn schommelingen van 0,4 graden Celsius vrij normaal. Vrouwen met een dalend oestrogeen hebben een veel smallere en soms afwezige nulzone. Iedere keer dat de lichaamstemperatuur iets stijgt, bijvoorbeeld door een kopje koffie, inspanning, emotie of een warm dekbed, wordt een opvlieger uitgelokt.

Daarom denkt je lichaam op deze momenten dat je oververhit bent en zet meteen het afkoelmechanisme in werking: zweten. Zodra het lichaam ontdekt dat afkoelen niet nodig is, komt er een einde aan de opvlieger. Vrij snel daarna kun je het flink koud krijgen, omdat de temperatuurstijging uiteindelijk helemaal niet zoveel voorstelde. 

Hulp bij opvliegers

Je hebt last van opvliegers en je vraag je wat “wat te doen?” Een ding werd me al snel duidelijk, ik ben zeker niet de enige vrouw die met dit fenomeen te maken heeft. Maar liefst 75% van de vrouwen in de overgang krijgen hier in meer of mindere mate last van. Hetzelfde geldt voor nachtelijk transpireren, wat in principe niks anders is dan een opvlieger krijgen als je ligt te slapen. 

Ik ben niet alleen ervaringsdeskundige van opvliegers (en andere overgangsklachten), maar heb er inmiddels heel veel over gelezen. Zo leerde ik al vrij snel hoe je opvliegers kunt verminderen:

  • kies voor luchtige kleding. Mijn hals is vrijwel altijd onbedekt en ik kies het liefst voor natuurlijke stoffen;
  • draag kleding in laagjes, zodat ik wat kan uitdoen als het warm wordt;
  • Het drinken van een glas koud water heeft mij vaak geholpen. Of een nat doekje in mijn nek.
  • blijf rustig op het moment dat ik een opvlieger voel opkomen. Raak dus niet in paniek, maar richt je aandacht op een diepe, rustige in- en uitademing.  

Last van opvliegers, wat te doen? Begin met de juiste voeding & leefstijl

Veruit de grootste stappen kan je zetten door bepaalde voeding te minderen, zoals suikerrijke voeding, scherpe voeding, warme dranken, koffie en wijn. Wat een opvlieger kan veroorzaken is echter persoonlijk, dus hou vooral voor jezelf bij waarop jij reageert.

Tijdens de overgang heeft je lichaam veel meer aandacht nodig. Het geeft een signaal af dat we nog beter voor onszelf moeten gaan zorgen. Of het nu voeding is, meer bewegen en ontspannen of stress verminderen. Het helpt allemaal.

De overgang duurt gemiddeld zo’n acht jaar van je leven. Het is dan ook echt de moeite waard om er iets aan te doen als je er last van hebt. Het komt er vaak op neer dat je bepaalde aspecten van je huidige leefstijl mag aanpassen. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet zo fijn, maar je krijgt er wel heel veel voor terug.

Wil jij af van die vervelende opvliegers?

Het kan heel goed zijn dat alles wat de overgang met zich meebrengt, je overvalt. Het lijkt wel of je jezelf ‘n beetje kwijt bent geraakt. Je herkent jezelf niet meer. Op hoofdlijnen weet je vast wat je beter wel en niet kunt doen, maar iedere vrouw heeft net weer andere behoeftes. Ook weet ik inmiddels dat iedere vrouw er op haar eigen manier doorheen gaat en er dus vaak maatwerk aan te pas komt om je beter te voelen. 

Weet in ieder geval dat je er zelf veel aan kunt doen om overgangsklachten als opvliegers te verminderen. Zo werk ik in mijn unieke programma vaak met een bloedtest om te achterhalen hoe je er hormonaal precies voor staat.  Kom je er niet uit, vraag mij dan gerust om hulp.

 

Hormooncoach Brenda van Wegen
Verlang jij naar meer energie & minder klachten?

Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek!

Heb jij genoeg van die vervelende hormonale klachten? Tijdens het intakegesprek kan je mij meer vertellen over waar je last van hebt en wat je heel graag wilt bereiken. Ik geef je tenminste drie waardevolle adviezen over hoe je dat kunt realiseren. Maak vandaag nog je afspraak!

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Afvallen
  • Hormonen
  • Leefstijl
  • Mindset
  • Overgang
Hormonen uit balans overgang
Hormonen uit balans tijdens de overgang? Tips & Tricks
Je hebt al ’n tijdje last van vage klachten en nu begin je ze op te merken. Niet alleen slaap je slechter, maar ook je energielevel tijdens de dag is stukken minder. Daarnaast valt het je op dat je gewicht de verkeerde kant opgaat, terwijl ...
Slecht slapen tijdens de overgang
Wat te doen tegen slecht slapen in de overgang?
De overgang is een fase in het leven van iedere vrouw waarin je lichaam op hormonaal gebied door grote veranderingen gaat. Veel vrouwen die ik spreek ervaren deze periode niet alleen als een emotionele, maar ook een fysieke uitdaging. Een van de meest voorkomende klachten ...
Transformatiecoaching Den Haag
Hormonen uit balans? Wat te doen?
Hoe merk je dat je hormonen uit balans zijn? Je staat ‘s ochtends op en je voelt uitgeput, zelfs na een goede nachtrust. Of schiet je humeur alle kanten op, zonder een echte aanleiding. Misschien merkt je dat je meer trek hebt in zoet of ...
Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders