Slecht slapen tijdens de overgang, wat te doen?
De overgang is een periode in het leven van ons vrouwen, die nogal wat veranderingen met zich meebrengt. Naast fysieke ongemakken, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, kan je ook problemen krijgen met slapen. Misschien lig je ’s nachts te woelen, word je vaak wakker of voelt je slaap gewoon niet verkwikkend aan. Geen zorgen, je bent niet alleen die slecht slaapt in de overgang en er zijn gelukkig manieren om dit aan te pakken. In dit artikel geef ik je een aantal essentiële tips om weer wat rust te vinden in de nacht.
Slecht slapen tijdens de overgang? Begrijp wat er speelt
Eerst en vooral: het is belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is. Tijdens de overgang verandert er op het gebied van je hormonen veel in je lichaam. Het oestrogeen- en progesterongehalte daalt en die hormonen spelen een belangrijke rol bij tot rust komen en je slaap. Hierdoor kun je last krijgen van slapeloosheid, nachtelijk zweten en een onrustig gevoel. Dit is geen pretje, maar door te weten wat er gebeurt, kun je er beter mee omgaan.
Wil je af van overgangsklachten zoals slecht slapen?
Download dan hier het gratis E-boek De Nieuwe JIJ. Naast een heldere uitleg over wat er met je gebeurt tijdens de overgang, leer je vooral wat je kunt doen om je welzijn te verbeteren.
Al meer dan 3.000 keer gedownload!
1. Maak je slaapkamer een oase van rust
Laten we bij het begin beginnen: een fijne, rustgevende slaapkamer kan al een groot verschil maken. Zorg dat het er donker, stil en koel is. Slecht slapen door de menopauze kan verminderd worden door een goede investering in verduisterende gordijnen of een slaapmasker. Word je snel wakker van geluiden? Probeer oordoppen of een apparaatje dat witte ruis afspeelt. Ook kan ademend beddengoed helpen tegen nachtelijk zweten, zodat je comfortabeler slaapt.
2. Stel een relaxte avondroutine in
Een vaste routine voor het slapengaan helpt je lichaam om in de juiste modus te komen. Slaapproblemen in de overgang betekent vaak dat je iets mag veranderen. Vermijd daarom zoveel mogelijk schermen zoals je telefoon of tablet minstens een uur voor het slapen. Het blauwe licht ervan remt de aanmaak van melatonine, dat je slaperig maakt. Kies in plaats daarvan voor een rustgevende activiteit, zoals een goed boek lezen, een warm bad nemen of wat lichte yoga doen. Ook meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen wonderen doen om je hoofd leeg te maken. Zo sluit je de dag op een bewuste manier af en begrijpt je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen.
3. Let op wat je eet en drinkt
Je voeding heeft meer invloed op je slaap dan je misschien denkt. Probeer in de avond cafeïne en alcohol te vermijden, want die kunnen je slaap flink verstoren. Een zware maaltijd vlak voor het slapen is ook geen goed idee. Kies liever voor iets lichts, zoals een banaan of een handje noten. Kruidenthee, bijvoorbeeld met kamille of valeriaan, kan je helpen om te ontspannen.
4. Blijf lekker bewegen
Regelmatige beweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar bevordert ook een goede nachtrust. Een wandeling in de frisse lucht, een yogales of een andere lichte activiteit kan stress verminderen en je energie in balans houden. Maar pas op: intensief sporten vlak voor het slapengaan kan je juist wakker houden. Kies daarom voor rustige bewegingen in de avond.
5. Overweeg natuurlijke hulpmiddelen
Soms kan een beetje hulp van moeder natuur handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan supplementen zoals magnesium, melatonine of kruiden zoals valeriaanwortel. Deze kunnen je slaap ondersteunen. Maar let op: het beste kan je van tevoren even overleggen met iemand die er verstand van heeft. Vooral als je al andere medicijnen neemt.
6. Slecht slapen tijdens de overgang? Praat met een Hormoonspecialist
Blijf je ondanks alles slecht slapen? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik kan je adviseren over behandelingen of suppletie die speciaal gericht zijn op slaapproblemen tijdens de overgang.
7. Neem de tijd voor jezelf
Tot slot: wees lief voor jezelf en ga met mildheid met jezelf om. Slecht slapen kan frustrerend zijn, maar het helpt niet om je er druk om te maken. Zie het als een tijdelijk onderdeel van de overgang. Geef jezelf de ruimte om te ontspannen en zoek steun bij anderen die hetzelfde doormaken. De overgang is een levensfase die om rust vraagt en vaak ook om veranderingen in je leven en leefstijl. Soms kan een goed gesprek met een vriendin al een wereld van verschil maken.
Slecht slapen tijdens de overgang, extra tips
Om dit artikel af te sluiten, nog een paar extra tips:
- Probeer mindfulness of meditatie om je hoofd tot rust te brengen.
- Houd een slaapdagboek bij om inzicht te krijgen in je slaapgewoonten.
- Verwen jezelf met een ontspannende massage of aromatherapie.
Door deze tips toe te passen, kun je hopelijk wat meer rust vinden en je slaap verbeteren. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, zeker in een periode waarin je lichaam zoveel doormaakt. Gun jezelf die rust – je verdient het!