Wat is de juiste voeding voor een work-out?

Het is geen overbodige luxe om een paar keer per week een flinke work-out doen om je spiermassa te trainen. Het is niet alleen leuk om een strak(ker) lichaam te hebben, maar het stimuleert ook de snelheid van je stofwisseling en zorgt voor energie. Zeker naarmate we ietsje ouder worden neemt het belang hiervan toe om zo spierverlies te voorkomen.

 

Veel van mijn cliënten gaan op zoek naar iets wat bij hen past. Sommigen doen bepaalde oefeningen thuis, anderen gaan regelmatig naar de sportschool voor een krachttraining of een groeples. Andere takken van sport tellen natuurlijk ook mee, als er maar sprake is van een flinke fysieke belasting.

 

De beste voeding voor je training

Waar vaak wat minder aandacht naar uitgaat is wat zij voorafgaand aan de work-out gaan eten. Het begint al met de timing, want je maag moet natuurlijk niet nog helemaal vol zitten. Mocht je meteen na het opstaan gaan sporten, dan kun je het beste pas daarna ontbijten, maar mocht je niet meteen aan je training beginnen, dan kun je wel wat eten en dan 1,5 tot 2 uur wachten.

 

Geschikte voeding is bijvoorbeeld twee crackers met gerookte kip of een kom volle yoghurt met havermout. De combinatie van langzame koolhydraten met eiwitten doet het erg goed als je flink wilt trainen. Heb je vlak voor het sporten trek, neem dan een kleine snack die veel energie geeft maar je maag niet vult en niet voor vetopslag zorgt, zoals een kleine salade met wat avocado, tomaat, radijs, komkommer, paprika, en een stukje kipfilet of zalm.

 

Tijdens het trainen gebruiken je spieren de opgeslagen suikers (glycogeen) en hun voorraad raakt op een gegeven moment leeg. De langzame koolhydraten uit havermout, crackers of groente zorgen ervoor dat de brandstof weer wordt aangevuld, zonder dat er een enorme piek in je bloedsuikerspiegel ontstaat. Zo kom je de training goed door, zonder dat je je op een gegeven moment enorm flauw gaat voelen.

 

En wat eet je na de training?

Na je training is het van groot belang om binnen twee uur voor een maaltijd te kiezen die bestaat uit eiwitten en gezonde vetten, zoals bijvoorbeeld een flinke omelet met avocado en olijven. Zo kun je de hormonen die betrokken zijn bij spieropbouw:

  • Groeihormoon geeft spieren meer stevigheid en zorgt voor vetverbranding
  • Testosteron stimuleert de spieropbouw en de vetafbraak

optimaal ondersteunen. Eiwitten zijn ook een belangrijke bouwstof voor je lichaam om de microscopisch kleine scheurtjes in de spieren te repareren, die soms tot spierpijn kunnen leiden. Dit zorgt ervoor dat je spieren sterker en steviger worden en ze de volgende trainingen iets meer belast kunnen worden.

 

Tijdens de gehele dag en de training moet ook de vochthuishouding op peil blijven. Drink voldoende water en neem een flesje mee zodat je af en toe een slokje kunt nemen.

Zo kun je het optimale resultaat uit je work-out halen. Veel succes en plezier! 

Proeft dit naar meer?

Ben je klaar voor actie en wil je meer waardevolle tips ontvangen die echt werken? Meld je hieronder aan en ontvang ze wekelijks gratis in je mailbox zonder dat je er iets voor hoeft te doen. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches