Waarom overgewicht zo snel toeneemt

Een paar dagen geleden publiceerde het CBS de uitkomsten van de jaarlijkse Gezondheidsenquête. Heel kort samengevat: we groeien niet meer in lengte, alleen nog maar in de breedte. In 1981 woog de gemiddelde vrouw nog 65 kilo, tegenover 72 kilo in 2019.


De cijfers laten zien dat overgewicht  echt een groeiend probleem is, want inmiddels heeft de helft van alle Nederlands overgewicht. Ook de groep die ernstig overgewicht heeft, groeit maar door. Hoe kunnen we deze ontwikkeling tegengaan?


“Brenda heeft mij opnieuw leren eten”

De hoofdoorzaak ligt bij wat wij zoal eten. Bijna 80% van wat je in de supermarkt vindt bestaat voor een deel uit suiker. We krijgen dagelijks veel te veel suiker binnen en dat gebeurt bewust of onbewust. Het komt vrij vaak voor dat ik vrouwen spreek die onderkennen dat ze overgewicht hebben en toch van mening zijn dat ze best gezond eten.


Eén van die vrouwen wat Barbara. Zij kwam een aantal maanden geleden bij mij, omdat ze zo veel last had van overgangsklachten. Het ging haar niet alleen om de opvliegers en stemmingswisselingen, maar ook om die extra kilo’s die ze maar niet kwijtraakte. Stap voor stap hebben we haar eetpatroon gewijzigd. Suikerrijke producten werden vervangen door de suikervrije variant en daarnaast heb ik onderzocht wat haar lichaam echt nodig had aan voeding om weer in balans te komen. Het resultaat liet niet lang op zich wachten: overtollige kilo’s zijn verdwenen, ze slaapt weer als een roosje en ze is weer helemaal in haar hum. In de referentie zie zij schreef, legde ze uit dat gezond eten een hele andere betekenis voor haar heeft gekregen. Dat ik haar ogen heb geopend en dat ik haar opnieuw heb leren eten.


Daar zit volgens mij ook de kern van het probleem. Overgewicht ontstaat doordat we vergeten zijn wat ons lichaam nodig heeft. We interpreteren de signalen van ons lichaam verkeerd. We denken honger te hebben, maar wat ons lichaam ons eigenlijk wil vertellen, is dat het dorst heeft. De supermarkten spelen enerzijds helemaal in op ons gemak: kant-en-klaar maaltijden, soepen en sauzen en anderzijds op onze voorkeur voor zoet. Je kunt er amper een levensmiddel kopen waar geen suiker (of zoetstof) aan is toegevoegd.


Dit is niet de oplossing

Op een gegeven moment was vet de boosdoener. Van teveel vet werd je dik en het was slecht voor je hart en bloedvaten. In een mum van tijd ontstond er een hele productlijn aan vetvrije producten. Gelukkig komt nu heel langzaam de waarheid naar boven. De suikerindustrie in de VS heeft ooit wetenschappers beïnvloed zodat zij niet suiker, maar vet als schuldige gingen aanwijzen. Daarnaast kun je vet ook niet over een kam scheren en moet je altijd het verschil maken met gezonde vetten (avocado, olijfolie, roomboter, noten, enzovoort) en bijvoorbeeld de transvetten die je vaak vindt in levensmiddelen. Uiteindelijk werd suiker wel als hoofdschuldige aangewezen en werd deze in veel producten vervangen door zoetstof. Allemaal zogenaamde oplossingen waar we helemaal niks mee opschieten. Kijk maar naar de cijfers.


Dit is wel de oplossing

Het gaat erom dat je op een gegeven moment een punt bereikt dat je het echt anders wilt.  Zo onderzoek ik in een gratis sessie altijd hoeveel “pijn” iemand heeft. Want heel veel last hebben van iets geeft je de motivatie om het aan te pakken. Om de dingen anders te willen doen. Zeker in het begin heb je dat nodig om door die verandering te komen. Het hangt natuurlijk sterk af van je huidige eetpatroon, maar ik weet vrij zeker dat ook jij een aantal zaken kunt aanpakken om je lichaam optimaal te voeden. WAT je moet eten is dan ook de eerste vraag en HOE je het vervolgens implementeert in je drukke leven en een gezin dat niet mee wil, de tweede.


Het begin is nooit makkelijk. Misschien gaat alles in je lichaam wel schreeuwen om suiker of ben je een paar dagen bloed chagrijnig. Een ding is zeker, als je daar doorheen komt dan word je er volop voor beloond. Je klachten worden minder of verdwijnen helemaal. Je bruist van energie en je omgeving wil weten waar je mee bezig bent, omdat je er zo goed uitziet. Dan wordt het plotseling veel makkelijker en ga je er je eigen nieuwe gezonde leefstijl van maken.


Wie weet ben jij dan het voorbeeld voor anderen en kunnen we met z’n allen die cijfers van het CBS dusdanig beïnvloeden dat ze uiteindelijk weer dalen. Dat zou geweldig zijn!

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches