Wil je terug naar je ideale gewicht?

 Je eet minder, je beweegt meer en toch verlies je nauwelijks gewicht.

Het is een van de grootste frustraties van de vrouwen die ik begeleid. Ze willen heel graag wat kilo’s kwijt, maar op de een of andere manier blijven ze op een bepaald gewicht hangen. Zeker na je 40ste is afvallen en je natuurlijke gewicht bereiken echt een kunst.

 

Als ik kijk naar wat ze op een dag eten, dan is dat eerlijk gezegd eerder te weinig dan te veel: klein bakje cruesli met melk als ontbijt, een muesli-reepje tussendoor, salade als lunch, een paar koekjes bij de thee en ’s avonds wat pasta met een tomatensaus. Bij de televisie dan nog een Japans nootje en dat was het wel. Ze wandelen regelmatig, ze fietsen meestal en ze gaan gemiddeld twee keer per week naar de sportschool. “Ik eet gezond en toch gebeurt er niks!” is dan een vaak genoemde klacht.

 

Waarom werkt het niet?

De reden waarom minder eten – meer bewegen op de lange termijn niet voor iedereen werkt is dat je lichaam veel ingewikkelder in elkaar zit. Verschillende hormonen maken de dienst uit.

Zo heb je het schildklierhormoon dat onder andere de snelheid van je verbranding en je stofwisseling regelt. Op het moment dat je schildklier signaleert dat er minder of te weinig voeding binnenkomt, dan worden er maatregelen getroffen. Je metabolisme gaat op de spaarvlam. Je verbruikt vanaf dat moment minder energie en de “vetopslag-stand” gaat aan. Zeker bij vrouwen met een dieetgeschiedenis zie ik dat het flink wat tijd duurt voordat het basis metabolisme weer omhoog gaat. Geldt dat ook voor jou?

 

Daarnaast doet je lichaam er alles aan om toch de bekende voeding binnen te krijgen. Er komt leptine (het “honger-hormoon”) vrij waardoor je maag gaat rammelen. Dat is vaak moeilijk te weerstaan. Hetzelfde geldt voor de snaai-momenten die optreden als je kiest voor snelle koolhydraten (brood, witte pasta, cruesli, wijn, borrelhapjes, koekjes etc.) Doordat je bloedsuikerspiegel schommelt krijg je trek en moet je gewoon iets zoets eten.

 

Er is meer nodig..

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het niet gaat om minder eten, maar met name om anders eten. Kijk hieronder naar de tips om blijvend gewicht te kunnen verliezen.

 

Suiker is de boosdoener 

Let vooral op je suikerinname en dat is waarschijnlijk moeilijker dan je denkt. Want het gaat verder dan het schrappen van suiker in je koffie of het stukje taart op een verjaardag. Suiker zit verwerkt in heel veel producten en met name die verborgen suikers kunnen op een dag flink oplopen. Het makkelijkste is om vooral zelf je eten te bereiden, zo weet je in ieder geval wat er in zit. Let ook op zetmeelrijke voeding, zoals aardappelen en granen (tarwe, spelt, rijst), want zetmeel wordt in je lichaam omgezet in suiker. Als je wilt afvallen kun je het beste ook je consumptie van de zoetere fruitsoorten als banaan, druiven, vijgen en dadels tijdelijk verminderen.

 

Wees niet bang voor vet

Dat je vooral vet-loos moet eten is echt een verkeerde opvatting en meer een slimme marketingstunt. Je lichaam heeft gezonde vetten keihard nodig voor de aanmaak van hormonen en je hersenen bestaan voor bijna 60% uit vet. Het eten van essentiële vetten helpt je bij afvallen, ja echt! Je hebt vet nodig om vet te kunnen verbranden. Natuurlijk zijn er ongezonde vormen van vet die je moet zien te vermijden. Dat zijn met name de transvetten, die zorgen ervoor dat je aderen en vaten stugger worden. Je vindt ze in veel industrieel bewerkte producten in de vorm van plantaardige oliën (op het etiket lees je: gehard vet, transvet, gehydrogeneerd vet, plantaardige olie).

 

Eet vooral veel groenten 

Niet alleen omdat ze super lekker zijn, maar groente zit vol met vitamines en mineralen die je lichaam allemaal nodig heeft. Daarnaast vind je in groenten veel vezels en hoe meer vezels in je maaltijd, hoe langer je lichaam er mee bezig is om je maaltijd te verteren. Je verbrandt meer calorieën, je hebt langer een verzadigd gevoel, waardoor het langer duurt voordat je weer trek krijgt in eten. En vezels zijn onmisbaar voor een goede darmwerking.

 

Drink minimaal 1,5 liter water per dag

Als je voldoende water drinkt, dan heb je veel minder trek in voeding. Het zorgt ervoor dat je spijsvertering lekker werkt en dat gifstoffen je lichaam kunnen verlaten. Als jij je op een gegeven moment wat flauw en duf voelt, dan kan dat te maken hebben met een watergebrek. Wij interpreteren zo’n signaal vaak als een tekort aan voeding, maar het is vaak een tekort aan water. Je bloed wordt dikker en trager als je te weinig water drinkt. Je cellen krijgen daardoor minder zuurstof waardoor je energiepijl daalt. Je lichaam heeft dan ook meer moeite met de afvoer van gifstoffen. Drink daarom zo’n 8 flinke glazen water, verdeeld over de dag voor optimale hydratering en werking van je lichaam.

 

Neem de tijd als je eet

Een goed werkende spijsvertering helpt je bij het bereiken van je natuurlijke gewicht en dat begint met goed kauwen! Als je onvoldoende kauwt, dan heeft je spijsvertering moeite met op gang komen. Je maag produceert dan te weinig maagzuur en dan gaan de te grote voedselbrokken zo door naar je darmen. Dit kan de oorzaak zijn van klachten als obstipatie, een opgeblazen buik en winderigheid. Ik heb mijzelf inmiddels het volgende aangeleerd: als ik denk dat ik mijn hap kan doorslikken, dan kauw ik nog 5 keer extra.

 

Begin met een goed ontbijt

Het is eigenlijk het makkelijkste wat je kunt doen om gewicht te verliezen, de dag beginnen met een stevig ontbijt! Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat een eiwitrijk ontbijt enorm helpt als je wilt afvallen. Een goed ontbijt is een stevige basis van de dag. Je hebt minder honger, je bent minder moe en je zult veel minder last hebben van snaaibuien. Goede eiwitten zijn bijvoorbeeld eieren, noten, zaden, volle yoghurt.

 

Richt je met name op bovenstaande tips en maak vooral de juiste keuzes voor wat betreft voeding. Het is een kwestie van groeien naar een gezonde leefstijl, dan kom je vanzelf weer in balans. De hormonen kunnen hun werk optimaal doen en de overtollige kilo’s verdwijnen op een gezonde en blijvende manier.

 

Wil je echt stappen maken?

Om het helemaal in je eentje uit te vinden en op de juiste manier toe te passen is vrij ingewikkeld. Mocht je er helemaal klaar voor zijn om zo snel mogelijk te beginnen met jouw reis naar jouw nieuwe leefstijl, maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek. We bespreken jouw persoonlijke situatie en ik zal je adviseren hoe je het ‘t beste kunt aanpakken. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches