6 tips voor een snelle stofwisseling

Zo verhoog je je metabolisme na je 40e

 Je kent vast wel iemand die alles lijkt te kunnen eten zonder dat ze aankomt, terwijl iemand anders van één avondje uiteten al denkt zwaarder te worden. Een belangrijke factor hierbij is de snelheid van de stofwisseling en dat is voor iedereen verschillend.

 

De stofwisseling (of metabolisme) bepaalt hoe snel voedingsstoffen in je lichaam worden omgezet in energie. Hoe meer energie het lichaam verbrandt om zichzelf te onderhouden, hoe sneller de stofwisseling. Verschillende factoren spelen hierbij een belangrijke rol. Zo hebben mannen gemiddeld meer spiermassa en een lager vetpercentage, waardoor zij meer energie verbruiken. Degenen met een langzamere stofwisseling lijken meer overgebleven brandstof (calorieën) te hebben die als vet wordt opgeslagen.

 

Factoren die een rol spelen bij de snelheid van je stofwisseling:

  • Je leeftijd. Naarmate je ouder wordt neemt de snelheid van je stofwisseling af. Dit is de reden waarom de stofwisseling bij veel 40+ vrouwen – en tijdens de overgang – op een lager pitje gaat staan.
  • Spiermassa: heel simpel. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt.
  • Lengte: hier geldt dat ook. Hoe langer je bent, hoe meer calorieën je verbrandt.
  • Temperatuur: bij kou moet je lichaam meer calorieën verbranden om je lichaam op de juiste temperatuur te houden en ervoor te zorgen dat deze niet te veel daalt.
  • Beweging: hoe actiever je bent, hoe meer calorieën je verbruikt. Een actieve leefstijl zorgt sowieso voor een verhoogde stofwisseling.

Hormonen

Het schildklierhormoon regelt de snelheid van je stofwisseling. Het is zo’n beetje de thermostaat van ons lichaam. Als je in het verleden verschillende keer op dieet bent geweest, dan kan dat een oorzaak zijn waarom je schildklier zich nu vasthoudt aan de spaarvlam en heel zuinig omgaat met de energie die binnenkomt. Hoe kun je je stofwisseling verhogen en overtollige kilo’s verliezen? Deze cruciale tips gaan jou daarbij helpen.

 

  1. Een gezond eetpatroon

Het gaat er niet zozeer om dat je zorgt voor een enorme caloriereductie. Sterker nog, daarvan kan je stofwisseling juist nog meer vertragen. Kies voor drie volwaardige maaltijden per dag, waardoor je lichaam de bouw- en brandstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om de stofwisseling goed te laten verlopen.

 

  1. Ontwikkel spiermassa

Je spiermassa verbrandt meer energie dan vet, ook als je rustig op de bank zit. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je (rust)metabolisme te verhogen. Met de leeftijd hebben we eerder de neiging om minder aan krachttraining te doen. In dat geval neemt je spiermassa af, terwijl je nou juist het tegenovergestelde nodig hebt.

 

  1. Doe aan hoge intensiteit training

Naast krachttraining is HIIT (high-intensity interval training) een van de meest effectieve vormen van beweging. HIIT is een snelle en zeer intense circuittraining, zoals bijvoorbeeld afwisselend hardlopen en sprinten of snelle push ups. Het effect van deze training houdt ook na afloop nog een tijdje aan.

 

  1. Eet voldoende eiwitten

Als je spiermassa wilt kweken of behouden, dan is het essentieel dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast is het zo dat eiwitten je lichaam twee keer zoveel energie kosten om af te breken dan bijvoorbeeld koolhydraten. Hierdoor krijgt je metabolisme een boost. Eiwitten zijn sowieso ideaal, omdat ze je ook een verzadigd gevoel geven.

 

  1. Slaap voldoende

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat wanneer je te weinig slaapt, het risico op gewichtstoename verhogen. Dat komt doordat bij te te weinig slaap je stofwisseling wordt verstoord. Door de vermoeidheid overdag krijg je ook eerder de neiging om te gaan snacken.

 

  1. Drink voldoende water

Het lichaam heeft vocht nodig voor de aan- en afvoer van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Water drinken zorgt voor een verhoogde calorieverbranding en het drinken van koud water heeft zelfs een groter effect, omdat het lichaam het moet opwarmen naar lichaamstemperatuur. Water drinken voor de maaltijd heeft als voordeel dat het je al ’n beetje verzadigt en je dus minder zult eten.

 

Pas je leefstijl aan

Waar het eigenlijk op neerkomt is dat je op een gegeven moment niet meer alles kunt eten & drinken, zoals je dat misschien gewend was. Je lichaam stelt specifieke eisen om goed te kunnen blijven functioneren en bovenstaande tips zijn daar onderdeel van.

 

Ik kan je helpen

Vaak speelt er natuurlijk meer. Factoren als chronische stress, de overgang en medicijngebruik kun je ook niet naast je neerleggen. Vandaar dat het altijd maatwerk is wat qua voeding & beweging goed voor jou is. Wil je er echt wat aan doen en wil over jouw situatie advies krijgen? Dan nodig ik je graag uit om een afspraak te maken voor een gratis intakegesprek. 

Ik beantwoord graag je vragen en kan je advies geven over hoe jij het ’t beste kunt aanpakken. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders