Je nieuwe leefstijl volhouden, waarom is dat zo moeilijk?

Brenda van Wegen Hormoonspecialist logo

 Je herkent het vast wel. Vol goede moed ga je op een dag beginnen met minder suiker eten, laat je alcohol staan of ga je elke week sporten. Je bent heel gemotiveerd want je weet dat het goed is voor je gezondheid. Het gaat een tijdje goed, totdat er iets gebeurt zoals een etentje buiten de deur of het ontbreekt je simpelweg aan tijd om alles goed in te plannen. Voordat je het weet komt je oude voedingspatroon weer om de hoek kijken en verdwijnen je goede voornemens uit je leven als sneeuw voor de zon.

 

Veranderen is moeilijk

Wees gerust, het ligt niet altijd aan jouw wilskracht en je bent geen slappe hap. Wat je wel hebt gevoeld is hoe sterk ons lichaam reageert op veranderingen in onze leefstijl. Als je je hiervan bewust bent maak je de eerste stap naar het fundament van je nieuwe leefstijl. Het zit namelijk zo: een groot deel van onze dagelijkse besluiten nemen wij met behulp van ons oerbrein. Dit gedeelte van onze hersenen werk op basis van instincten en emoties. Ik noem “hem” ook wel de saboteur, omdat het ons niet altijd de beste keuzes laat maken. Jouw oerbrein wil namelijk:

  • Pijn vermijden
  • Gaan voor de weg van de minste weerstand
  • Op de hoede zijn voor gevaar
  • Impulsief zijn

Daarbij hoort dat het

  • gek is op zoet, want dat is een snelle bron van energie
  • Liever lui dan moe, want het wil energie besparen
  • Een voorkeur heeft voor prikkels, want zo ben je alert op gevaar

 Jouw oerbrein wil helemaal niet dat je de suiker laat staan of dat je al je energie verbruikt in de sportschool! Daarom hoor je dat stemmetje in je hoofd:

  • Eén glaasje mag toch wel? Wat zullen de anderen denken?
  • Je houdt het toch niet vol..
  • Ik wil nu suiker!
  • Laten we vanavond lekker op de bank gaan liggen in plaats van naar de sportschool te gaan. Je hebt zo hard gewerkt vandaag. Gaan we morgen, ok?

Bewustwording en tijd

Waar het om gaat is dat je je bewust wordt van dit proces en dat het stemmetje in je hoofd het om bovengenoemde redenen wil tegenhouden dat jij je leefstijl verbetert. Luister er maar eens naar en neem het waar. Want als je de impulsen van je oerbrein als zodanig leert herkennen, geeft het je keuze of er op ingaat of niet.

 

Dit gegeven maakt dat het minimaal 21 dagen duurt voordat je een kleine stap kunt vastzetten. Zijn het verschillende of substantiële stappen, dan heb je gemiddeld zo’n drie maanden nodig. Het moeten nieuwe routines worden en dan accepteert je brein het als normaal.

 

Wat is je doel?

Je hebt focus en richting nodig. Daarom werkt het zo goed als je je doelstellingen op papier uitwerkt. Wat wil je precies bereiken? Hoe wil je je voelen? Hoe wil je zijn? Hoe scherper je een en ander op papier zet, hoe duidelijker het voor je wordt wat je te doen hebt en welke stappen je moet zetten. Dit geeft niet alleen sturing, maar het motiveert ook heel erg om in beweging te komen en ervoor te gaan.

 

Gebruik als doel liever niet “ik wil afvallen”

Want dat is wat mij betreft geen doel, maar een middel naar:

  •  de kleding die je zo graag aan wilt
  • een betere gezondheid en meer zelfvertrouwen
  • de beste versie van jezelf, de nieuwe JIJ die bruisend van energie midden in het leven staat!

De weg naar een gezonde leefstijl is geen gemakkelijke. Vroeg of laat zal je te maken krijgen met hobbels en uitdagingen. Laat je vooral niet van je pad afbrengen door de eerste tegenslag. Het hoort erbij.

 

Als ik vrouwen in mijn praktijk vraag hoe het is gegaan, dan hoor ik vrij vaak eerst hoe erg ze het vonden dat ze op een gegeven moment gezwicht zijn voor iets. Als ik ze dan vraag wat er goed ging dan vertellen ze met trots hoe het hun gelukt is om volwaardige ontbijtjes te maken, dat ze iets gevonden hebben als meeneemlunch en dat zelfs het gezin de gezonde recepten heerlijk vindt. Wees vooral gericht op wat goed gaat en werk van daaruit verder. 

 

Hormooncoach Brenda van Wegen
Verlang jij naar meer energie & minder klachten?

Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek!

Heb jij genoeg van die vervelende hormonale klachten? Tijdens het intakegesprek kan je mij meer vertellen over waar je last van hebt en wat je heel graag wilt bereiken. Ik geef je tenminste drie waardevolle adviezen over hoe je dat kunt realiseren. Maak vandaag nog je afspraak!

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Afvallen
  • Hormonen
  • Leefstijl
  • Mindset
  • Overgang
Wat doet stress met je hormonen? Brenda van Wegen
Wat doet stress met je hormonen?
Hormonen en stress   Stress en hormonen, gaat dat samen? In ons drukke leven ontkom je er bijna niet aan: stress. We hebben een boel op ons bordje liggen en meestal gaat het wel goed. Veel vrouwen zijn volop aan het werk en houden tegelijkertijd ...
Brenda van Wegen neem contact op
Wat je als vrouw moet weten over de overgang
Wat weet jij over de overgang? Wat je als vrouw moet weten over de overgang, daar gaat dit artikel over. Tijdens de coaching en trainingen die ik geef, valt het mij namelijk op hoe weinig sommige vrouwen weten over de overgang. Volgens mij komt het ...
Happy,Middle,Age,Woman,With,Her,Head,On,The,Hands
Bruisen van energie. Hoe gaat je dat weer lukken?
Hoe komt het dat je niet bruist van energie? Dat je halverwege de dag al het gevoel hebt dat je accu leeg is en moeilijk oplaadbaar? Het is een van de thema’s waarop ik heb meest geraadpleegd wordt. Vandaar dat we er vandaag vanuit verschillende ...
Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders