Jij hebt een gezonde leefstijl, nu je omgeving nog

 Het is heerlijk als je zelf de stap hebt gezet naar een gezonde leefstijl die helemaal bij jou past. Je voelt je als herboren en je zit lekker in je vel. Het liefst wil je jouw enthousiasme van de daken schreeuwen en diep van binnen verwacht je eigenlijk dat familieleden en vrienden het net zo zullen oppakken als jij dat hebt gedaan. Je gunt het hen zo dat zij ook die enorme voordelen gaan ondervinden. Maar ja, werkt het echt zo?

 

Heb je jezelf ooit betrapt op het veroordelen van iemands voedingskeuze of leefstijl keuzes, of dat je steeds opmerkingen maakt over wat anderen zouden moeten doen? Alhoewel je intenties absoluut goed bedoeld zijn, kan het soms beter zijn om de ander op een iets minder directe manier te ondersteunen bij het maken van deze stap.

 

Hier heb je enkele manieren waarop je de mensen om wie je geeft echt kunt ondersteunen naar een gezonde leefstijl.

 

Wees een inspiratie voor anderen

In plaats van je mening geven over wat andere mensen doen, kun je zelf het levende bewijs zijn van een gezonde leefstijl. Geef het goede voorbeeld en je zult zien dat anderen je gaan volgen. Als je iets doet wat echt werkt voor jou, straal dan je geluk en vitaliteit uit met de intentie om te inspireren. Andere mensen zullen de veranderingen zien en worden op zeker nieuwsgierig naar wat je gedaan hebt. Als mensen benieuwd zijn naar wat er met je aan de hand is, kun je met hen delen wat voor jou werkt zonder dat je suggereert dat dit voor iedereen gaat werken. Laat vooral zien hoe fijn en belonend het voor jou is geweest om gezonde keuzes te maken!

 

Zorg ervoor dat je het advies geeft over wat ze echt willen horen

Mensen gaan hun gedrag niet aanpassen voordat ze er echt klaar voor zijn. Als je hen constant voorziet van alle wijsheid die jij inmiddels in pacht hebt, dan kan het zijn dat je deze verkondigt aan dovemansoren. Dat kan resulteren in rebellie of afwijzing. De wens om te veranderen moet van de ander komen, dus let er goed op of mensen echt om hulp vragen of dat jij alleen maar informatie verstrekt.

 

Luister meer, praat minder

Mensen zijn behoorlijk goed in het vertellen wat ze precies nodig hebben, als je hen de tijd geeft om het hele verhaal zelf te vertellen zonder interrupties. De meeste mensen die er een minder gezonde leefstijl op na houden weten vaak al meer of minder wat ze moeten doen. Op het moment dat ze dit met je delen, luister goed naar hen en kom met suggesties als dat relevant is.

 

Stuur informatie waarin ze daadwerkelijk geïnteresseerd zullen zijn

Als jij en een goede vriend altijd in de discussie terechtkomen over bijvoorbeeld de slechte kanten van suiker, stuur hem dan wat links met informatie die hij interessant zal vinden. Zonder dat je er op aanstuurt wat hij wel en niet zou moeten doen. De meeste mensen komen liever zelf tot een conclusie en waarderen het als ze op basis van informatie zelf besluiten kunnen nemen.

 

Geef gezonde cadeautjes

Als je vriendin probeert minder koffie te drinken en genoemd heeft geïnteresseerd te zijn in yoga, geef haar dan een leuk boek over yoga of een proefles cadeau. Met het geven van gezonde cadeautjes steun je de ander en geef je ze een instrument om een stap te zetten naar een gezondere leefstijl. Het is nog beter om iets te geven waar je zelf van houdt en je in je eigen leven gebruikt, dat geeft binding.

 

Geef altijd je steun, ongeacht de progressie

Als het om veranderingen in de leefstijl gaat, dan willen mensen zich graag ondersteund en erkend voelen. Niemand wil een bepaalde schaamte voelen om je te vertellen wat ze daadwerkelijk hebben gegeten of dat je teleurgesteld in hen bent als ze zich niet aan een bepaald schema hebben gehouden. Wees altijd begripvol en behulpzaam. Het belangrijkste is dat ze voelen dat jij er voor hen bent.

 

Ben jij al een voorbeeld geweest voor anderen in hun reis naar een gezonde leefstijl?

Wat heeft voor jou gewerkt? 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Wat vond jij van deze blog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Brenda van Wegen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches