Heb jij wel eens geprobeerd je eetpatroon flink te veranderen?
Dan weet je waarschijnlijk hoe lastig het is om het echt vast te zetten, zonder dat je weer terugvalt in je oude patroon. Dat komt doordat er verschillende aspecten zijn waar je rekening mee moet houden, zoals je hormoonhuishouding en je gedrag.
Een dieet werkt niet
Wat het zo lastig maakt is dat we nauwelijks rekening houden met hoe onze hormonen hierop reageren. Als je bijvoorbeeld voor calorierestrictie (dieet) kiest, dan is de kans groot dat je van de ene op de andere dag amper genoeg calorieën binnenkrijgt om je basaal metabolisme goed op gang te houden. Je lichaam heeft immers een minimum aan calorieën nodig om bijvoorbeeld je hersenen te laten functioneren, je hart laten kloppen en je lever te laten werken.
Dit is een belangrijke reden waarom afvallen door middel van een dieet vaak niet lukt. Het overlevingsmechanisme gaat aan en zal er koste wat het kost voor zorgen dat er voldoende energie binnenkomt. Je energieverbruik gaat omlaag, het hongergevoel omhoog en als dat niet helpt, dan wordt er spiermassa afgebroken. Geen wonder dat 98% van de vrouwen op dieet na een paar weken verlangt naar hun “normale” eetpatroon en dat de verloren kilo’s binnen een mum van tijd weer terug zijn (met rente).
Je gedrag & gedachten moeten ook mee met je nieuwe leefstijl
Je begrijpt nu vast dat ik niet geloof in diëten of een snelle gewichtsreductie. Terugkeren naar je natuurlijke gewicht is een stuk moeilijker dan alleen op je voeding letten. Er is namelijk een gedragsverandering nodig, want anders eten en meer bewegen is niet genoeg om een gezonde leefstijl echt vast te zetten.
We moeten ook door een mentaal proces. Het gaat erom dat je in jezelf dieper graaft en dat je achter de reden komt waarom je steeds naar zoetigheid, alcohol of junkfood grijpt, of gewoon te veel eet. Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier ligt echt de sleutel naar succes. De reden kan heel praktisch zijn, gebaseerd zijn op een overtuiging of een emotionele achtergrond hebben.
Het is een kwestie van maanden
In mijn praktijk hoor ik nog wel eens dat een vrouw het liefst binnen een zo kort mogelijk tijdsbestek zoveel mogelijk resultaat wil boeken. Wat zij daarbij soms vergeet is dat de gevolgen van decennia lang verkeerde voeding niet in een paar weken zijn weggepoetst. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan je nieuwe leefstijl. Neem daarom de tijd om je doelstellingen te behalen.
Wat kun je doen om je nieuwe eetgewoontes blijvend te maken?
Je hebt in je voeding al verschillende aspecten veranderd. Je begint al de voordelen daarvan te ondervinden: meer energie, beter slapen, je kunt je makkelijker concentreren, je valt af en je hebt minder last van (overgangs)klachten. Dat stimuleert natuurlijk enorm om er je nieuwe leefstijl van te maken. Ik help je graag daarbij en noem hieronder een aantal tips:
Zet je resultaten op papier
Uit onderzoek blijkt dat als je je focust op het resultaat, dat het dan veel makkelijker is om nieuwe gewoontes vast te houden. Dus wat heeft die suikervrije maand je opgeleverd? Zijn je darmen flink opgeknapt, heb je minder hoofdpijn en ben je een paar kilo’s kwijt? Schrijf het op en vermeld daarbij hoe je je voelt. Als je voor jezelf de positieve kant belicht en vasthoudt, is de kans veel groter dat je er een nieuwe gewoonte van kunt maken.
Houd een eetdagboekje bij
Noteer dagelijks op grote lijnen wat je eet en drinkt. Dat hoeft niet perse heel gedetailleerd, als jij er maar wijs uit kunt worden. Het grote voordeel hiervan is, is dat je nieuw geïntroduceerde recepten makkelijker kunt terugvinden en je kunt haarfijn volgen hoe je je daarbij voelt.
Stel je hebt een keer flinke honger in de namiddag, dan is het raadzaam om naar de samenstelling van je lunch te kijken. Kennelijk ontbrak daar iets aan eiwitten of vetten, waardoor je nu maar zo kort het gevoel van verzadiging hebt gehad. Zo kun je ook achterhalen waar nog verborgen suikers zitten of andere stoffen die het resultaat kunnen belemmeren.
Neem je gedachtepatronen waar
Eén ding is zeker, je ego (of je “saboteur”) zal in eerste instantie niet zo blij zijn met de veranderingen. Het wil veel liever dat alles bij het oude blijft. Herken je dat stemmetje dat zegt “ach, een glaasje wijn kan best wel..” of “dat lekkere koekje heb je keihard verdiend!” Soms vindt er in ons hoofd een heuse discussie plaats tussen de saboteur en de nieuwe jij. Ga je het wel of niet doen? Als je dit proces bewust waarneemt, dan beloof ik je dat de nieuwe jij op ten duur steeds vaker wint. Je herkent de gedachtegang, de overtuigingen en de patronen. Daarna kun je ze stap voor stap doorbreken.
Formuleer je eigen visie op suiker(rijke voeding)
Bedenk voor jezelf hoe je voortaan om wilt gaan met suiker. Een veelgebruikte strategie is de 80/20 regel. In één week eet je 80% suikervrij en de overige 20% is er voor incidenteel een glaasje wijn, een stukje chocola, een Indonesische hap of iets anders. Zo verbied je jezelf niks en kan je een keertje genieten van zo’n traktatie. Het geeft je houvast bij beslissingen en maakt het glashelder wanneer je de grens bereikt hebt.
Zo kun je stap voor stap je nieuwe eetgewoontes goed vastzetten en wordt de kans op een terugval steeds kleiner. Op een gegeven moment vind je namelijk je nieuwe eetpatroon veel lekkerder en wil je niet eens meer terug.
Wil jij je nieuwe leefstijl echt vastzetten?
Vaak speelt er meer, waardoor het lastiger is om goede resultaten te boeken en naar je gezonde leefstijl te groeien. Denk aan chronische stress, een vertraagde schildklier, een suikerverslaving, de menopauze, emoties of hardnekkige overtollige kilo’s. Dan is het raadzaam om te kiezen voor een persoonlijk begeleidingstraject, waarin wij samen deze hordes nemen.
Wil je hier meer over weten? Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek. Vertel mij waar je nu staat en waar je graag naartoe wilt. Ik vertel je vanuit mijn perspectief hoe je de beste resultaten kunt behalen. Tot gauw!