Gisteren voerde ik een tekentafelsessie met iemand die net is ingestapt in het Voel je TOP Online programma. Ze heeft gekozen voor dit programma, omdat ze heel graag af wil van haar vermoeidheid en daarnaast terug wil naar een gezond gewicht.
We nemen alles uitvoerig door. Hoe ze gekomen is waar ze nu staat en wat ze precies wil bereiken. Ook kijken we naar haar huidige eetpatroon en analyseer ik hoe ze er hormonaal voor staat. Uiteindelijk komen we tot de conclusie dat ze op de verschillende pijlers van een gezonde leefstijl (voeding, bewegen, ontspannen en een positieve mindset) de nodige stappen te zetten heeft.
Ze weet ‘t best wel
Op het moment dat we inzoomen op de juiste voeding, zie ik aan haar dat ze niet erg verrast is als ik haar vertel wat ze voortaan vaker en/of meer mag eten en wat ze beter kan laten staan.
Heel eerlijk tussen jou en mij, voornaam. Ik denk dat jij het op hoofdlijnen ook weet. Want diep van binnen beschikken wij over een enorme wijsheid over wat goed voor ons is en wat niet. Als je een goed contact hebt met je lichaam en luistert wat het te vertellen heeft, dan zal je versteld staan hoe gedetailleerd je lichaam dat kan aangeven.
Het punt is alleen dat we vaak leven op de automatische piloot en ons amper nog vragen “wat heb ik nodig om mij beter te voelen?” Daarnaast is het zo dat ik je nogmaals kan vertellen dat suiker niet goed voor je is, maar ja! Zet je kennis maar eens om in daden..
Uit je comfortzone komen is moeilijk
Wij mensen doen het goed op gewoontes. We vinden het prettig om op dezelfde tijdstippen te eten, te sporten en op te staan. Op het moment dat jij je voorneemt om vanaf aanstaande maandag:
- te stoppen met suiker
- Vier koppen koffie te drinken in plaats van 8
- Alleen nog twee glaasjes wijn te drinken op zaterdag
- Elke dag 10.000 stappen te zetten
- Twee keer per week ruimte te maken voor me-time
- Op tijd naar bed te gaan
Er ontstaat al snel een soort van weerstand. Je instinct (ego, het stemmetje in je hoofd) gaat flippen, want als er iets of iemand niet houdt van verandering, dan is het jouw instinct.
Ze valt steeds terug in haar oude gedrag
Op mijn vraag of ze het al eerder geprobeerd heeft om haar eetpatroon aan te passen zegt ze volmondig JA. Koolhydraatarm, calorieën tellen, van alles komt voorbij. Ze zegt er alleen meteen bij dat ze het niet langer dan twee weken heeft volgehouden. Wat mij betreft zijn daar twee redenen voor:
1) Verkeerde voeding: neem bijvoorbeeld de situatie dat er toch nog verborgen suikers verstopt zitten in je nieuwe eetpatroon, dan wordt het heel lastig om suikervrij te eten. Je houdt immers je behoefte aan deze snelle vorm van brandstof in stand, maar krijgt er wel minder van binnen. Dan maak je het jezelf héél lastig. Beter is om heel drastisch te stoppen, want dan ben je er sneller doorheen.
Wat ook vaak gebeurt is dat je heel goed let op de suikers, maar dat je daarvoor in de plaats nog geen volwaardige maaltijden neemt. Op zich ben je dan goed bezig, alleen het wordt lastig om het vol te houden omdat je voedingsstoffen tekort komt.
2) Je gedachten moeten mee: doordat we zo druk bezig zijn met wat we wel en niet meer willen eten, vergeten we dat het aanpassen van je eetpatroon een grote verandering is voor je brein. Dat stemmetje in je hoofd (ego) zal er alles aan doen om je tegen te houden.
Deze twee factoren zorgen ervoor dat we zo snel weer terugvallen in ons oude eetpatroon. Je keert weer terug in je comfortzone, je brein heeft gewonnen.
Het realiseren van jouw doelstelling, of het nou is meer energie, gewichtsverlies of dat je van bepaalde hormonale klachten af wilt, het begint bij jezelf. Ga voor jezelf na hoe lang je al last hebt van je klacht en wat de oorzaak/aanleiding kan zijn. Op dat moment respecteer je dat je anders bent dan iedere andere vrouw. Jij bent uniek.
Hoe gaat het wel lukken?
Je erkent dat jouw aanpak heel persoonlijk moet zijn en bij jou leven moet passen. Het gaat er om dat je je leefstijl op vier verschillende onderdelen onder de loep neemt: voeding, bewegen, ontspannen en je mindset. Dat je aan deze knoppen gaat draaien en stapjes neemt om ze te verbeteren. Alleen dan hou je rekening met jouw lichaam, jouw leven, jouw behoeftes en jouw dromen.
Dit is de weg naar jouw succes. Niet alleen omdat je dan niet een paar weken hoeft af te zien, maar omdat je gemotiveerd blijft en je het benadert als een definitieve aanpassing van jouw leefstijl.
Maak het je eigen leefstijl
Uiteindelijk gaat het er om hoe goed het jou lukt om enerzijds te voldoen aan de behoeftes van je lichaam en anderzijds te leven & te genieten zoals jij dat wenst. Naarmate je wat verder bent in jouw reis gaan die twee perfect samen en weet je op een gegeven moment niet beter.
Hoe pak je het aan?
Je kunt eerst voor jezelf nagaan welke stappen je kunt zetten om je weer heerlijk in je vel te voelen. Waarschijnlijk weet je het wel en heb je het al geprobeerd. Je weet vast wel hoe lastig het is om alles zelf uit te vogelen en op je nieuwe pad te blijven.
“Naast iedere topsporter staat een coach” zeg ik altijd.
Dat heeft een reden, want als je echt grote sprongen wilt maken en het volgende level wilt bereiken dan heb je iemand nodig die er verstand van heeft en jou daarbij helpt. Zelf doen betekent vaak in hetzelfde rondje blijven draaien en uiteindelijk alleen maar meer frustratie. Zo vraag ik ook nog regelmatig om hulp bij professionals als het bijvoorbeeld om de ontwikkeling van mijn bedrijf gaat.
Is dit het moment?
De dames die eind vorige maand voor het Voel je TOP programma hebben gekozen zijn door die weerstand en twijfel gestapt en zijn vol enthousiasme begonnen aan hun reis.
Wanneer ga jij het doen?
Stel je eens voor: meer energie, beter slapen, lekker in je vel, minder last van hormonale klachten, meer zelfvertrouwen, gelukkig zijn..
Voel je het ook? Dan nodig ik je graag uit om je gratis intakegesprek met mij te boeken. Tijdens ons gesprek (live of online) gaan we dieper in op wat jouw grote wensen zijn en ik adviseer je hoe je dat het beste kunt aanpakken. Dit is het moment!