Ik weet het nog goed, dat moment dat bij mij het kwartje viel. Ik zit in de overgang! Aan de ene kant voelde het verlossend, want eindelijk begon ik te begrijpen waarom ik zoveel last had van vage klachten, maar aan de andere kant maakte het mij ook wat verdrietig. Het voelde alsof er een einde was gekomen aan mijn leven als bruisende vitale vrouw. Vanaf nu zou het alleen nog maar bergafwaarts gaan?
De overgang als taboe
Heel bijzonder vond ik dat er in mijn omgeving – ik werkte toen nog op een grote HR afdeling – er nauwelijks over gesproken werd. Achteraf bezien kan het niet anders dat veel van mijn collega’s met de overgang te maken hadden, maar er werd simpelweg niet over gepraat. Mijn vriendinnen riepen ook allemaal “ik nee hoor, ik ben nog lang niet in de overgang” terwijl ze toch wat jaartjes ouder waren dan ik. Aan mijn moeder kon ik het niet echt vragen, want zij had het op een andere manier beleefd. Bij haar werden op haar 40ste de baarmoeder en eierstokken verwijderd, waardoor zij toen vrij kort en intensief door de overgang heen ging.
De overgang ontkennen?
Wat ons absoluut niet helpt is dat de overgang nog steeds in een soort van taboesfeer zit. Het wordt geassocieerd met ouder worden, er niet meer bij horen, je afgeschreven voelen. Zo voelde dat in ieder geval in eerste instantie voor mij en dat wordt ook herkend door veel vrouwen die ik nu begeleid. Toch raar als je je beseft dat iedere vrouw op een gegeven moment in haar leven te maken krijgen met deze levensfase. En dat in Nederland maar liefst 80% van hen de overgang niet doorkomt zonder klachten.
Ik denk dat het te maken heeft met dat wij toch nog leven in een overwegend mannelijke cultuur. We worden opgevoed met niet zeuren en doorgaan, je kwetsbaarheid verbergen, laat staan dat je op je werk vertelt waarom het zo lastig voor je is om de hele dag alle ballen in de lucht te houden.
Je vertelt niet dat je
- de hele nacht wakker bent geweest omdat je hoofd doorging en je de ene zweetaanval na de andere kreeg.
- Wat minder goed tegen stress kunt.
- Zo’n last hebt van stemmingswisselingen.
Ik vraag mijzelf wel eens “wat doen we onszelf aan?” Want als je de overgang ziet als iets vreselijks, dan lijkt het wel alsof je het op jezelf afroept. Dan kan het ook echt een hele onprettige fase worden.
Hoe kan het anders?
Ik wil je meenemen naar hoe het anders kan. Hoe je van deze levensfase iets moois kunt maken. Dat je het gaat zien als de brug naar de tweede fase van je leven en hoe mooi die kan zijn als je de juiste stappen zet.
Stap 1 Bewustwording
Onderken zo snel mogelijk dat je in de overgang bent en dat het feit dat je je zo moe en uit balans voelt, daarmee te maken heeft. Je bent absoluut niet de enige! Ik zat ooit eens in een opleiding over hormonale vrouwenklachten met Ralph Moorman en Barbara Havenith, een hele bekende gynaecoloog.. Zij vroeg aan de deelnemersgroep, die bijna alleen uit vrouwen bestond, wie er in de overgang was. Enkele handen gingen aarzelend naar boven. Toen vroeg ze “wie is hier boven de veertig?“ Bijna alle handen gingen omhoog. Toen antwoordde ze “jullie zijn allemaal in de overgang.”
Gemiddelde duur en klachten tijdens de overgang
Gemiddeld genomen ben je zo’n acht jaar bezig met de premenopauze, de periode vóórdat je kan spreken van menopauze. 51 jaar de gemiddelde leeftijd is van Nederlandse vrouwen, dat ze (met terugwerkende kracht) kunnen vaststellen dat ze de menopauze gehad hebben. Dan is begin veertig een goede inschatting voor het moment dat je geslachtshormonen langzaam gaan dalen.
Er zijn klachten die een directe link hebben met de overgang, namelijk de typische overgangsklachten. Dat zijn opvliegers, nachtelijk zweten en schommelingen in je menstruele cyclus, die uiteindelijk uitblijft.
Hormonen werken samen
Omdat hormonen nauw met elkaar samenwerken, heeft de daling van de hormonen oestrogeen en progesteron ook gevolgen voor andere hormonen, zoals cortisol, het schildklierhormoon en insuline. De lijst van a-typische klachten is vrij lang, ik noem hier de klachten die vaak door mijn cliënten worden genoemd:
- Gewichtstoename, kort lontje, stemmingswisselingen, hartkloppingen, slecht slapen, een gejaagd gevoel hebben, hoofpijn, spier en gewricht, depressieve gevoelen, angst en paniekgevoelens, vergeetachtigheid, moeite met concentreren, hoge bloeddruk.
Het zijn vaal van die vage klachten waardoor je geneigd bent tegen jezelf te zeggen dat je niet moet zeuren en gewoon moet doorgaan. Alleen deze keer werkt dat niet. Je zult vrij snel merken dat de intensiteit van je klachten daardoor kan toenemen.
Vandaar dat ik het zo belangrijk vind dat je voor jezelf erkent dat het de overgang is. Want dan kan je er zelf heel veel aan doen, zonder medicatie.
Stap 2 Ga naar binnen
Door ons drukke leven hebben we vaak te weinig aandacht voor wat er zoal gebeurt in ons lichaam en wat ons hart ons probeert te zeggen. We zitten veel te veel in ons hoofd en laten ons leiden door ons ego. Naarmate we te maken hebben met de overgang zitten is het echt belangrijk om regelmatig een pauze moment te nemen en te voelen hoe het met ons gaat.
Heel geschikt om te doen is een bodyscan
Schrijf na de bodyscan voor jezelf op wat je lichaam je verteld heeft. Als je vaker naar je hart luistert, dan kun je putten uit een rijke bron van wijsheid, intuïtie en zelfliefde. Je hoeft dan minder te zoeken naar wat je moet doen, diep van binnen weet je het al.
Hoogste tijd om iets naar binnen te keren
Weet je wat zo bijzonder is? Hormonen helpen je hier een handje mee. Door de reductie van oestrogeen neemt ook onze drang om voor anderen te zorgen, ietsje af. We voelen de behoefte om ons terug te trekken, even alleen te zijn. We krijgen het gevoel van “nu ben ik aan de beurt”. Vrouwen in mijn praktijk hebben het hier over en voelen zich n beetje bezwaard als dat gevoel opkomt. Maar dat is dus helemaal niet nodig. In principe is het gewoon waar. Nu ben jij aan de beurt!
Als je hieraan toegeeft, dan zul je zien dat er hele mooie ontwikkelingen op je pad kunnen komen. Je gaat beter voor jezelf zorgen, misschien wissel je wel van baan of ga je – net als ik – voor jezelf beginnen. Je pakt een oude hobby op of je besluit met bepaalde zaken te stoppen.
Ja, dat kan heel spannend zijn. Maar geloof me, je bent er helemaal klaar voor. Als je het nu niet doet en kiest voor alles hetzelfde houden, dan kan het goed zijn dat je persoonlijke groei stagneert en daar kan je op latere leeftijd spijt van krijgen.
Stap 3 is Pas je leven aan
Weet je, het feit dat je last hebt van overgangsklachten betekent dat je lichaam de hormonale schommelingen niet goed aan kan. Het heeft jouw hulp nodig om weer helemaal in balans te komen. Het goede nieuws is dat je dat zelf kunt doen. Het “slechte” nieuws is dat het een flinke uitdaging voor je kan zijn, waarin je afscheid mag nemen van bepaalde gewoontes, patronen, angsten en overtuigingen, omdat je anders niet verder komt.
Veel vrouwen weten op hoofdlijnen wel wat niet goed voor hun is. Suiker, alcohol, koffie, teveel stress, maar het lukt hen niet om hun leefpatroon blijvend te veranderen. In veel gevallen heb je daar een coach als ik voor nodig, die je kan vertellen wat je lichaam precies aan voeding nodig heeft.
Ga jij ervoor?
Dat is één stukje van de puzzel. Wat eigenlijk veel belangrijker is, is dat je bereid bent de reis aan te gaan om bepaalde dingen in je leven te veranderen en je mind met positieve gedachten te vullen. Daar gaat het om en maakt dat veranderingen van blijvende aard kunnen worden, dus zonder het risico op terugval in oude patronen.
Als jij die stap wilt zetten en ergens diep vanbinnen het geloof kunt vinden dat jij het meer dan waard bent om een fit lijf te hebben en te bruisen van energie, dan is er heel veel mogelijk. Het is de beste investering die je kunt doen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.
Stap 4 Terug naar de authentieke jij
Stel je hebt de stap gezet, je gebruikt de juiste voeding als je medicijn, je beweegt meer, je pakt de stressoren in je leven aan, dan ga je merken dat de overgangsklachten langzaam afnemen. Zo ervaren de vrouwen die ik begeleid vrij snel dat ze meer energie hebben. Dat de vermoeidheid waar ze jaren last van hadden, begint te verdwijnen en dat ze daardoor veel meer zin krijgen in de juiste dingen doen. Ze slapen beter, ze voelen zich beter, ze vallen af… Ze krijgen gewoon weer zin in het leven. Een lichaam in balans heeft ook een positieve impact op je gedachtes, je mind. Je leert hoe je je energie hoog kunt houden en je gaat steeds duidelijker zien wat jij wilt gaan doen met de 2e helft van je leven.
JIJ staat in het midden van je eigen leven
Je trekt je niet zoveel meer aan wat anderen van je vinden. Ook is het minder belangrijk voor je dat ze je wel of niet aardig vinden. Jij bent wie je bent. Jij bent het middelpunt van je leven en je bent vrij. Je gaat doen waar jij energie van krijgt. Je durft jezelf weer te laten zien omdat je weet dat zij je niet meer kunnen kwetsen. Daarvoor is jouw zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfliefde inmiddels te groot geworden.
Zo kun je de overgang optimaal gebruiken als springplank naar je nieuwe leven. Hoeveel tijd je nog in petto hebt, dat weet je niet. Maar je weet wel dat je het volop gaat gebruiken voor jouw persoonlijke groei als mens in dit leven.
Pak de kans die de overgang jou biedt
Eigenlijk is de overgang een hele mooie kans om ervoor te gaan. Pak die uitdaging aan om
- je lichaam weer in balans te brengen.
- Om met een positieve mindset te leven.
- Om de sprankelende jij aan de wereld te laten zien.
Ik kan je helpen
Dit is ook waar we voor gaan als je bij mij het zes maanden 1 op 1 coachingstraject gaat doen. Dat gaat veel verder dan wat moet ik eten en wat niet. We doen ook aan het ontwortelen van alles wat je nu belemmert om jezelf weer te kunnen zijn: lichamelijk, geestelijk en energiek. Zo staat er niks meer in jouw weg om te bruisen van energie en weer heerlijk in je vet te zitten.
Als je meer wilt weten over wat het voor jou kan betekenen, maak dan vandaag nog een afspraak met mij voor een gratis intakegesprek. Dan kan je mij meer vertellen over jouw persoonlijke situatie en ik hoe ik jou eventueel kan helpen.