Het geheim van een gezonde leefstijl - Brenda van Wegen

Het geheim van een gezonde leefstijl

Hoe doen ze dat nou?

Je ziet hen vast ook wel in jouw omgeving. Mensen die ogenschijnlijk met alle gemak van de wereld een gezonde leefstijl hebben. Ze zien er goed uit, zitten lekker in hun vel en ze bruisen van energie. Juist, maar hoe doen ze dat nou? Je ziet dat ze het taartje bij de koffie meestal overslaan, je weet dat ze regelmatig sporten en dat ze vrij uitgesproken zijn over wat ze eten. 

Logisch dat je jezelf wel eens de vraag stelt wat jij zou moeten doen om ook zo gezond te leven?

 

Wat is de juiste manier om naar een gezonde leefstijl te groeien? 

Want niks is moeilijker dan van de ene op de andere dag heel anders te gaan eten dan je gewend bent. Het goede nieuws is: dat hoeft ook niet!

Het grote geheim van een gezonde leefstijl is namelijk de gefaseerde aanpak.

 

Een gezonde leefstijl betekent: doelen stellen

De eerste belangrijke stap is dat je voor jezelf heel goed bepaalt waartoe je deze stap wilt zetten. Wat wil je bereiken, hoe wil je je voelen en waar wil je juist van af? Schrijf het vooral op en bepaal precies wat ervoor nodig is om je doelen te realiseren. Voordat jij je hele leven omgooit is het goed te beseffen dat de basis van je goed voelen vrijwel altijd te vinden is in je voedingspatroon. Er zit veel waarheid in “je bent wat je eet” zeker als het gaat om hoe je je voelt, of je genoeg energie hebt om gemakkelijk door de dag te komen. Dus begin altijd bij je voeding.

 

Een gezonde leefstijl betekent: steeds hetzelfde eten

Als ik kijk naar de eet-dagboeken van mijn cliënten, dan valt mij op dat ze vaak geneigd zijn om hetzelfde te eten. En weet je wat zo interessant is? Mensen met een gezonde leefstijl doen dat in principe ook. Niet iedere dag exact hetzelfde, maar er is wel een bepaald patroon zichtbaar. Het grote verschil zit ‘m in wat ze eten. 

Bij hun is het vaak veel groenten en fruit, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Bij de vrouwen die ik begeleid zie ik in het begin vaak (te) veel snelle koolhydraten, zoals brood, witte rijst, frisdrank, wijn, koekjes, tussendoortjes, pasta en kant-en-klaar maaltijden. Levensmiddelen waarvan je steeds meer honger krijgt, in plaats van dat ze verzadigen. Het zijn producten die jouw lichaam eerder energie kosten dan dat ze energie geven.

 

Stap voor stap een gezonde gewoonte opbouwen

Als je steeds ongeveer hetzelfde eet, dan wordt het een gewoonte. Dat geldt natuurlijk ook als je gezonde(re) keuzes maakt. Je hoeft er dan niet meer over na te denken, als je het maar vaak en lang genoeg doet. Het wordt je nieuwe voedingspatroon en dan is gezond en gevarieerd eten echt gemakkelijk.

 

Verander niet te veel tegelijkertijd

Het is niet zo dat je van de ene op de andere dag plotseling helemaal anders moet gaan eten. Je hoeft echt niet iedere dag nieuwe recepten uit te proberen. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld beginnen met ’s avonds meer groenten te eten en de aardappels weg te laten. 

Ga op zoek naar een gezonde lunch die je lekker vindt en in je schema past. Als je ontbijt bestaat uit cruesli met yoghurt, dan is een eerste stap dat je de cruesli vervangt door havermout, havermuesli of zelfgemaakte granola. Zoek het “dicht bij huis” en voer stap voor stap gezondere keuzes in.

 

Begin met suikervrij

Het betekent wel dat je je suikerconsumptie drastisch moet verlagen. Misschien denk je dat je helemaal niet zoveel suiker binnenkrijgt, totdat je er echt op gaat lekken. Lees maar eens de voedingsetiketten van de producten die je zoal eet. Je zult versteld staan van waar allemaal suiker in zit. Stoppen met suiker gaat ’t beste “cold turkey”. 

Gewoon een dag prikken, daarvoor je koelkast en keukenkastjes opruimen en dan gaan! In het begin kun je wat ontgiftingsverschijnselen ervaren, maar die zijn vrijwel altijd na en paar dagen verdwenen. 

Het grote voordeel van suikervrij is dat je na een relatief korte periode al voordelen ervaart: je krijgt meer energie, je spijsvertering & darmwerking verbetert, je slaapt beter en je verliest overtollige kilo’s. Om je daarbij te helpen heb ik een online programma ontwikkeld dat jou hierbij optimaal gaat helpen. 

 

Je groeit naar een gezond voedingspatroon

Na verloop van tijd heb je voor al je maaltijden een aantal gezonde opties gevonden die je lekker vindt en in je leefstijl passen. Op dat moment kun je stellen dat je voedingspatroon gewijzigd is en dat dit nu je basis is geworden. Van doelstelling tot resultaat zit meestal een periode van drie tot zes maanden.

 

Waarom is het toch zo lastig?

Er is nog één obstakel dat er alles aan zal doen om jou te weerhouden deze stappen te zetten en dat ben jijzelf. Jouw oerbrein (onderdeel van jouw hersenen dat werkt op basis van instincten en emoties) wil er een stokje voor steken. In jouw hoofd wordt het vaak vertegenwoordigd in een nogal negatief en impulsief stemmetje. Ik noem hem ook wel “de saboteur”. 

Ons oerbrein houdt niet van veranderingen (gevaar) het is liever lui dan moe (energie besparen). Het zal er alles aan doen om jou bij jouw huidige voedingspatroon te houden: “het lukt je toch niet”, “wat een onzin”, “één koekje mag best wel”.

Het gaat erom dat je dit stemmetje herkent en begrijpt dat het erbij hoort. Op het moment dat de saboteur langskomt is het zaak hem aan te horen en resoluut te kiezen voor je nieuwe leefstijl. Je zult merken dat hij dan kleiner wordt en uiteindelijk helemaal verdwijnt.

Jouw oerbrein is het sterkst als je onvoldoende de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die jij nodig hebt om optimaal te functioneren. Je kunt van alles schrappen, maar je lichaam heeft volwaardige maaltijden nodig.

 

Kies voor jouw eigen voedingsplan

Je kunt de weg naar jouw gezonde leefstijl bespoedigen door optimaal in te spelen op waar jij nu staat en waar je naartoe wilt. Je kunt jouw leefstijl helemaal hierop afstemmen. Zo krijgt jouw lichaam precies binnen wat het nodig heeft om weer in balans te komen en het zelfhelend vermogen aan te zetten. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Wil je afvallen? Dat gaat niet zonder dat je bloedsuikerspiegel weer in balans is zonder dat deze om zoveel tijd piekt naar ongekende hoogten. Koolhydraat-arme voeding is een eerste stap, maar er is meer nodig.
  • Als je last hebt van overgangsklachten, dan ligt de focus onder andere op stresshantering, het weglaten van snelle suikers en het toevoegen van specifieke voedingsstoffen die de schommelingen in je hormonen verminderen.
  • Heb je moeite met afvallen en vermoed je dat je verbranding op een lager pitje staat? Bij veel 40+ vrouwen is dat het geval. Dan kan het zijn dat je voeding nodig hebt die jouw schildklierwerking bevordert.
  • ·Als je net uit een burn-out komt, zal je in eerste instantie met de juiste voeding je bijnieren moeten ondersteunen.

Stel je toch eens voor dat je hunkering naar suiker weg is, dat je je natuurlijke gewicht weer bereikt en dat je ’s avonds nog volop energiek bent.

 

 Ik kan je helpen

Speciaal om jou hierbij te helpen bied ik je de mogelijkheid om met me af te spreken voor een gratis intakegesprek. Soms kun je wat hulp gebruiken om sneller je doelen te bereiken. Wie weet ben jij zelf over ’n tijdje iemand waarvan men zich afvraagt “hoe doet zij dat nou?”

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders