Wat zijn de voordelen van koolhydraat-arm?

Brenda van Wegen Hormoonspecialist logo

Het is bijna september. De zomervakantie zit er nagenoeg op en het “gewone” leven gaat weer beginnen. Is dit ook voor jou het startschot om weer wat meer op je voeding te letten?

 

We hebben allemaal van die perioden dat het niet zo lukt met verantwoord eten

Of het nou komt door je vakantie, de gezellige zomeravonden of veel afspraken, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Je voelt het al een beetje aan je kleding en voordat je het weet, schiet de weegschaal weer naar boven of daalt je energiepeil naar een nieuw dieptepunt. Daar baal je van.

 

Op dat moment heb je een “wake-up-call” nodig. Even dat zetje om nu tijd te besteden aan je lichaam. Want dat is het toch eigenlijk. Je wil je weer lekker vitaal voelen, weer in die leuke broek passen zonder dat er zo’n zwemband in de weg zit. Je hebt je even laten gaan en daar ga je NU weer wat aan doen door dat extra stapje te zetten. Het beste advies is altijd om het meteen aan te pakken, zodat je niet met de “schade” blijft zitten of het nog erger wordt.

 

Hoe doe je dat?

Je schakelt zo snel mogelijk om naar een koolhydraatarme leefstijl. Daarmee schrap je de snelle koolhydraten (oftewel snelle suikers) en daarmee breng je je bloedsuikerspiegel weer in balans. Suiker is een heel slecht goedje en zonder het te weten eten we er snel veel te veel van. Ga maar eens na dat je eigenlijk maar 2 klontjes per dag hoeft te hebben. Suiker zorgt voor pieken in onze bloedsuikerspiegel, laaggradige ontstekingen in ons lichaam en verzwakt onze weerstand. Veel suikerinname is slecht voor ons hart, onze hersenen, eigenlijk ons hele lijf! Als je meer binnenkrijgt dan je lichaam als energie kan opslaan in onze spieren en lever of meteen kan gebruiken, dan leidt dat tot vetopslag. Je legt daarmee de basis voor een gebrek aan energie, overgewicht en welvaartsziekten als diabetes en obesitas.

 

Eet koolhydraatarm

Het drastisch schrappen van suikers uit je voedingspatroon is essentieel voor je gezondheid en dat doe je door koolhydraatarm te eten. Begin met het elimineren van frisdrank, toetjes, kant-en-klaar producten. Maar ook brood, witte pasta, witte rijst, alcohol, snacks en ontbijtgranen met suiker. Minder koolhydraten in je voeding betekent dat er minder suiker in je bloedstroom komt. Dan hoeft je alvleesklier niet zoveel (en vaak) insuline te produceren om je bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Minder koolhydraten eten is een hele simpele manier om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, je insuline aanmaak te reduceren en de vetopslag te reduceren.

 

Koolhydraatverbranding versus vetverbranding

Een koolhydraatarme leefstijl dwingt je lichaam om over te schakelen naar een andere vorm van energie, namelijk vet. Dat kan zijn de gezonde vetten uit je voeding, maar ook het vet dat je ergens op je lichaam hebt opgeslagen. Het grote voordeel van de vetverbranding is dat het een veel rustigere verbranding is. Eenmaal “over” op deze verbranding, ervaar je geen hongergevoelens meer tussen de maaltijden en nemen je snaai aanvallen drastisch af.

 

Hoe pak jij het aan?

Voor sommige vrouwen geldt dat ze het heel strak aanpakken door vanaf een bepaalde datum (bijvoorbeeld aanstaande maandag) alle snelle suikers te schrappen en daarmee groeien naar een gezond eetpatroon. Andere vrouwen doen het liever stap voor stap: eerst het ontbijt goed, dan je lunch en als laatste het avondeten. We zijn allemaal anders en daarom is het zo belangrijk om na te gaan wat het beste bij jou past.

 

Het schrappen van suiker is één kant van het verhaal. Het luistert natuurlijk ook heel precies wat je vervolgens gaat eten aan langzame koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. Ik zie dat veel vrouwen daar nog moeite mee hebben. Ze schrappen vrij vaak te veel voeding, hebben de hele dag door honger, voelen zich verre van optimaal en kunnen vervolgens de eerste uitdaging niet weerstaan. Vaak gaat je lichaam flink schreeuwen als het niet binnenkrijgt wat het nodig heeft om in balans te komen.

 

De gemakkelijke weg is dichtbij

Het gaat erom dat jij eet wat jouw lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen om alle werkzaamheden te verrichten, het energiepeil & verbranding hoog te houden en dat je gewoon lekker in je vel zit.

 

Ik zie het globaal als een 2-stappenplan: de suikers eruit en de voedingsstoffen er in. Wat er dan gebeurt is magisch. Om maar een paar dingen te noemen: je energielevel stijgt, je immuunsysteem wordt versterkt, je slaapt beter, je darmwerking verbetert en je gaat over op de vetverbranding.

 

Voor velen van ons is de zomervakantie voorbij en begint het gewone leven weer. Wil jij ook dit specifieke moment gebruiken om goed voor jezelf te zorgen en je leefstijl aan te passen? Maak dan nu een afspraak met mij voor een gratis intakegesprek. Je kunt mij dan vertellen wat je graag wilt bereiken en wat je eventuele klachten zijn. Ik zal je dan vanuit mijn perspectief adviseren over hoe voeding en bewegen jou gaan helpen om dit echt voor elkaar te krijgen. 

Hormooncoach Brenda van Wegen
Verlang jij naar meer energie & minder klachten?

Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek!

Heb jij genoeg van die vervelende hormonale klachten? Tijdens het intakegesprek kan je mij meer vertellen over waar je last van hebt en wat je heel graag wilt bereiken. Ik geef je tenminste drie waardevolle adviezen over hoe je dat kunt realiseren. Maak vandaag nog je afspraak!

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Afvallen
  • Hormonen
  • Leefstijl
  • Mindset
  • Overgang
Hormonen uit balans overgang
Hormonen uit balans tijdens de overgang? Tips & Tricks
Je hebt al ’n tijdje last van vage klachten en nu begin je ze op te merken. Niet alleen slaap je slechter, maar ook je energielevel tijdens de dag is stukken minder. Daarnaast valt het je op dat je gewicht de verkeerde kant opgaat, terwijl ...
Slecht slapen tijdens de overgang
Wat te doen tegen slecht slapen in de overgang?
De overgang is een fase in het leven van iedere vrouw waarin je lichaam op hormonaal gebied door grote veranderingen gaat. Veel vrouwen die ik spreek ervaren deze periode niet alleen als een emotionele, maar ook een fysieke uitdaging. Een van de meest voorkomende klachten ...
Transformatiecoaching Den Haag
Hormonen uit balans? Wat te doen?
Hoe merk je dat je hormonen uit balans zijn? Je staat ‘s ochtends op en je voelt uitgeput, zelfs na een goede nachtrust. Of schiet je humeur alle kanten op, zonder een echte aanleiding. Misschien merkt je dat je meer trek hebt in zoet of ...
Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders