Is melk goed voor elk? - Brenda van Wegen

Is melk goed voor elk?

 Wie is er niet mee opgegroeid? Ons vertrouwde het glaasje melk. Onder het motto “melk is goed voor elk” kom ik het nog regelmatig tegen als vast onderdeel in de eetdagboeken van mijn cliënten. Doordat het zo is ingeburgerd in ons voedingspatroon, staat ze raar te kijken als ik haar vraag om het eens een maandje te laten staan en te kijken wat het doet.

 

Het is zeker de moeite waard in het geval je te kampen hebt met overgewicht, huidproblemen of een ijzertekort. Het geldt ook bij steeds terugkerende bijholte- en oorontstekingen, hooikoorts of astma.

 

Melk is niet goed voor elk

Wat mij betreft is dat best logisch, want koemelk is immers bedoeld voor kalfjes. Daarom bevat koemelk onder andere IFG-1, een hormoon dat – vergelijkbaar met een groeihormoon – de groei van het kalf stimuleert. Een kalf groeit daardoor in het eerste levensjaar van 40 naar ongeveer 300 kilo. Als volgroeide volwassene heb je dat echt niet meer nodig.

 

Het is natuurlijk voor iedereen verschillend, vandaar dat ik ook een persoonlijke aanpak hanteer als het om je voeding gaat. Maar één ding is zeker, melk is niet goed voor elk. Ik leg hieronder uit waarom.

 

Melkallergie

De eiwitten in koemelk, caseïne genaamd, zijn heel geschikt is als je zoals een koe over vier magen beschikt, maar wij hebben er maar een. Voor onze spijsvertering is het dan ook een flinke klus en moeilijk te verteren. Dat komt omdat deze eiwitmoleculen vrij groot zijn in vergelijking met de eiwitten in moedermelk. Hierdoor hebben veel mensen last van koemelk en producten doe koemelk bevatten.

 

Lactose-intolerantie

Veel mensen kunnen van nature al niet goed tegen koemelk, want het bevat lactose, oftewel melksuiker. Lactose moet in de darmen worden afgebroken door het enzym lactase. Als je dit enzym niet aanmaakt, dan kunnen je darmen de melk niet verteren en ben je lactose-intolerant.

 

Dat geldt met name voor mensen van Afrikaanse of Aziatische afkomst en in Nederland geldt het voor zo’n 2,5 miljoen mensen. Je kunt een lactose-intolerantie gedurende je leven opbouwen of het kan zomaar ontstaan. Rommelende darmen, maagpijn, buikpijn of een ongemakkelijk gevoel na het gebruiken van zuivel zijn een paar van de symptomen.

 

Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie:

  • Primaire lactose-intolerantie: het lichaam maakt niet genoeg lactase aan om lactose te verwerken en kan hierdoor lactose minder goed verdragen.
  • Secundaire lactose-intolerantie: de darmwand is beschadigd en kan hierdoor minder lactase aanmaken. Dit kan worden opgelost als de darmwand hersteld is.
  • Aangeboren lactose-intolerantie: vanaf de geboorte al wordt er geen tot weinig lactase aangemaakt door het lichaam.

Melk drinken voor calcium?

Er wordt vaak gesteld dat melk een belangrijke bron is van calcium en dat je daarom niet zomaar uit je voeding kunt schrappen. Het is echter zo dat de calcium uit melk moeilijk opneembaar is voor je lichaam. Dat komt doordat melk verhoudingsgewijs te weinig magnesium bevat.

 

Goede bronnen van calcium voor ons zijn onder andere groene groenten, gedroogde kruiden, noten, zaden, zeegroenten, bonen, radijs, quinoa, cacao en linzen.

 

Melk drinken ter voorkoming van botontkalking?

Dit advies wordt vaak gegeven aan vrouwen in de overgang, als het risico op osteoporose wat toeneemt. Echter, koemelk bevat calcium én fosfor. Nu is het zo dat ons lichaam calcium en fosfor opneemt op in de verhouding 2:1. Twee delen calcium en een deel fosfor. In koemelk zitten echter gelijke hoeveelheden calcium en fosfor (2:2). Om dat te corrigeren haalt het lichaam de calcium ergens anders vandaan – de botten! Het tegendeel gebeurt dus, vandaar dat dit nog een reden is om koemelk beter te laten staan en daarvoor in de plaats kun je beter meer bewegen.

 

Conclusie

Mocht je nog niet echt klachten hebben of kon je ze nog niet koppelen aan je melk consumptie? Probeer het gewoon eens om melk eens vier weken te laten staan en merk zelf wat er gebeurt met je lichaam.

 

Wat is een goed alternatief?

De laatste jaren neemt geitenmelk enorm toe in populariteit. Dat komt niet alleen omdat het lekker is, maar ook doordat de eiwitsamenstelling anders is en daardoor zelfs hypoallergeen. Daarnaast is het zo dat geitenmelk ook veel makkelijker verteerbaar is voor ons lichaam dan koemelk.

Verder zie je steeds meer mensen kiezen voor plantaardige melksoorten als amandelmelk, rijstmelk, havermelk of kokosmelk.

 

Misschien verwacht je in dit rijtje ook sojamelk, maar ik vind dat je daar toch een beetje mee moet oppassen dat je er niet te veel van neemt. Het is namelijk gemaakt van ongefermenteerde soja en bevat fyto-oestrogenen die de hormoonhuishouding in je lichaam kunnen verstoren.

 

Kom eens langs

Wat speelt er bij jou? Wil jij meer energie ervaren of je overtollige kilo’s kwijt? Of heb je last van bepaalde (overgangs-) klachten en geloof je dat je met de juiste voeding flinke stappen kunt zetten? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis intakegesprek in mijn praktijk of via online, waarin je mij meer kunt vertellen over wat je graag zou willen veranderen of bereiken. Stel je toch eens voor dat het echt anders wordt.. Ik beantwoord in ieder geval je vragen en zal je ook advies geven hoe je vanuit mijn perspectief jouw dromen het beste kunt bereiken. 

Zijn je hormonen uit balans?

Ik weet als geen ander hoe dat voelt en ik kan jou helpen!

Brenda van Wegen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders